Βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν σε τμήματα της χώρας τη Δευτέρα (19/08). Ο καιρός από καλοκαιρινός έγινε χειμωνιάτικος με την κακοκαιρία εξπρές να περνά από τη χώρα μας για ένα 48ωρο.

Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τρίτης γενιάς MTG-I1 φέρει όργανο καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε τα δεδομένα με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων.

Πάνω από 30.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις πριν να πέσει το σκοτάδι

Παρουσιάζει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:40 περίπου. Όπως προκύπτει από αυτή, καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

Κεραυνοί σε πραγματικό χρόνο

Μέσα από την εφαρμογή του Δικτύου Εντοπισμού Ηλεκτρικών Εκκενώσεων και Καταιγίδων, μπορεί να δει κανείς πού καταγράφονται ηλεκτρικές εκκενώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Με άσπρο χρώμα απεικονίζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 λεπτά. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις τις τελευταίες δύο ώρες. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις καταγράφονται από αισθητήρες που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο αλλά και σε γειτονικές χώρες. Κάθε κεραυνός-αστραπή είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα με τα δικά του χαρακτηριστικά που καταγράφεται από τους αισθητήρες και η θέση του εντοπίζεται με μεγάλη ακρίβεια από τη χρονική διαφορά που φτάνει το σήμα στους διάφορους σταθμούς.

Δείτε ΕΔΩ.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τη Δευτέρα (19/8) στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και στη δυτική Θεσσαλία.

Η κακοκαιρία αναμένεται, την Τρίτη (20/8), να «χτυπήσει» στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.