Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κόσμημα στον νυχτερινό ουρανό η «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» – Μαγευτικές εικόνες του φεγγαριού

Κόσμημα στον νυχτερινό ουρανό η «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» – Μαγευτικές εικόνες του φεγγαριού

Το μοναδικό θέαμα απολαμβάνουν ντόπιοι και τουρίστες απόψε, αδύνατο να μην εντυπωσιαστούν όσοι κοιτούν ψηλά στον ουρανό - Πλήθος κόσμου στη μουσική εκδήλωση του Μουσείου της Ακρόπολης

Εντυπωσιακό είναι το φεγγάρι που κοσμεί το νυχτερινό ουρανό απόψε, η Αυγουστιάτικη πανσέληνος -ή αλλιώς την «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου»- με τους όλους τους ανθρώπους από όπου κι αν βρίσκονται, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού όπου είναι ορατό να φαινόμενο, να κοιτούν ψηλά για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

Οι εικόνες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές, με την Αυγουστιάτικη πανσέληνο να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό.

Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες έχουν βγει για έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με το φως της πανσελήνου.

Αντίστοιχα μαγευτικές είναι οι εικόνες του φεγγαριού από το Ναύπλιο και το Σούνιο.

Η πανσέληνος του Αυγούστου χαρακτηρίζεται και ως «υπερπανσέληνος» και είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές που θα σημειωθούν αυτή τη χρονιά. Ακολουθεί αυτή του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου φαίνεται πλήρες ήδη από το χθεσινό βράδυ, 18 Αυγούστου.

View this post on Instagram

A post shared by Sky News (@skynews)


Σημειώνεται πως το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Αναμφίβολα, η πανσέληνος του Αυγούστου ή αλλιώς το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» αποτελεί ένα μοναδικό υπερθέαμα. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Πολιτισμού διοργάνωσε για απόψε εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται μουσική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024

Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που σημειώθηκαν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 ως μια νέα ή μια πανσέληνος που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη.

Sports in

«Συμφώνησε με τη Γιουνάιτεντ για Πελίστρι ο Παναθηναϊκός» (pic)

Τελειωμένη παρουσιάζεται στην Αγγλία η μεταγραφή του Φακούντο Πελίστρι στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024