Τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας θα επηρεάσει ο «δεύτερος γύρος» κακοκαιρίας με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, να εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς ο καιρός αλλάζει ραγδαία τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Aθηνών / meteo.gr, οι βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και στην Ήπειρο θα επεκταθούν σταδιακά στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Κρήτης.

Προσοχή στη ραγδαιότητα των φαινομένων

Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και για τα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας στη διάρκεια της ημέρας.

Ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής έως τις 11:40

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα νέφη όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Meteosat-10 (με μπλε αποχρώσεις οι υψηλότερες/ψυχρότερες κορυφές) καθώς και οι σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραφαν βροχή στις 11:25 ώρα Ελλάδος.

Με κίτρινες κουκίδες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν ασθενή βροχόπτωση, με πορτοκαλί αυτοί που καταγράφουν μέτρια βροχόπτωση και με κόκκινη αυτοί που καταγράφουν ισχυρή βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 11:40 ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι μεγάλη κατά τόπους.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας η ΕΜΥ. Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επερχόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μήνυμα 112 σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Ιθάκη

Για έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές τους ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Πάτρας της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας με μήνυμα από το 112.

Η προειδοποίηση αναφέρει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν έως αύριο Τρίτη (20/08) τις προμεσημβρινές ώρες.

Προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα περίπου στις 12:15 κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι αύριο τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ παράλληλα καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Τα πρώτα προβλήματα

Προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με πτώσεις δέντρων που προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα αλλά και στα Ιωάννινα με πλημμυρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες.  Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στις οδικές εισόδους της Κέρκυρας το πρωί. Λόγω των διακοπών ρεύματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες. Προβλήματα υπήρξαν και στις πτήσεις με καθυστερήσεις και ματαιώσεις, λόγω της μεγάλης ποσότητας κεραυνών τα ξημερώματα.  Ομάδα τριών ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ φτάνει το απόγευμα εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται. Η δύναμη των τριών ανδρών θα φέρει και βάρκα στο όχημα με το οποίο καταφτάνει στο νησί.