Με απόφαση της Περιφέρειας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, όπου έχασε τη ζωή του το 8χρονο κοριτσάκι την Τρίτη (13/8).

Η απόφαση ελήφθη σήμερα μετά  την αυτοψία από αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ανάκληση της άδειας αφορά για την τρέχουσα σεζόν και οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης έχουν περιθώριο 2 εικοσιτετράωρα προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση των Αρχών.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ενημερωθεί οι γονείς των κατασκηνωτών ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους, ενώ καταγράφονται εξελίξεις και στο σκέλος των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, έχει μιλήσει στους παιδοψυχολόγους η μεγαλύτερη αδελφή του οκτάχρονου κοριτσιού που εντοπίστηκε νεκρό στην πισίνα, που θεωρείται και η πιο κομβική μαρτυρία ώστε να φωτιστούν σκοτεινά σημεία της τραγωδίας.

Παραλείψεις στις πισίνες

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Κασσάνδρας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης, όπου εντοπίστηκε νεκρή η 8χρονη , μετά από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε πως σε μία από τις πισίνες, ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση στην κολυμβητική δεξαμενή.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.

Δεν είχε προσληφθεί ο υπεύθυνος

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για τη λειτουργία κατασκηνώσεων, η πισίνα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ασφαλή και κατάλληλα περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση της υπό την επίβλεψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως ναυαγοσώστες.