APTN: Το ιστορικό τηλεοπτικό κανάλι των αυτόχθονων λειτουργεί από το 1999
Το τηλεοπτικό δίκτυο Aboriginal Peoples Television Network γιορτάζει τα 25 χρόνια μετάδοσης ειδήσεων, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Καναδά, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας της Βορείου Αμερικής, διαθέτουν εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο από το 1999.
Στην πραγματικότητα, είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Η κύρια λειτουργία του APTN – του τηλεοπτικού δικτύου των Αβοριγίνων (Ινουίτ, Μετί και «Πρώτα Έθνη») – είναι η μετάδοση περιεχομένου σχετικά με τις κοινότητες αυτές, το οποίο δημιουργείται από τα ίδια τα μέλη του, για ένα ευρύ κοινό.
Ενώ το 80% του προγράμματός του είναι καναδικό, το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Λατινική Αμερική
Οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και των αυτόχθονων πληθυσμών του είναι επί μακρόν επίπονες, εξαιτίας μιας σειράς αποφάσεων που ελήφθησαν στην Οτάβα. Οι συνέπειες της καναδικής αποικιοκρατίας – με κληρονομιά ρατσισμού και διακρίσεων – είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρες γενιές αυτόχθονων κοινοτήτων.
1η Σεπτεμβρίου 1999
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπάθησε να βελτιώσει αυτή την κατάσταση. Ένας από τους πυλώνες αυτής της στρατηγικής έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη υποστήριξη των φυλών, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και να διαδώσουν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, το APTN λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από τα ομοσπονδιακά ταμεία.
Το κανάλι έκανε τα πρώτα του βήματα το 1992, όταν άρχισε να λειτουργεί σε μια ζώνη που εκτεινόταν από την επικράτεια του Γιούκον έως την επαρχία του Νιουφάουντλαντ και Λαμπραντόρ.
Ωστόσο, έπειτα από σημαντικές πιέσεις από τους ηγέτες των αυτοχθόνων και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η ρυθμιστική αρχή χορήγησε στο APTN άδεια τον Φεβρουάριο του 1999 για εθνική κάλυψη.
Το κανάλι άρχισε να εκπέμπει σε όλη τη χώρα την 1η Σεπτεμβρίου 1999. Η έδρα του βρίσκεται στο Γουίνιπεγκ, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Μανιτόμπα, αλλά διαθέτει στούντιο σε πολλές ακόμη πόλεις. Τα προγράμματα του APTN φτάνουν σε οκτώ εκατομμύρια σπίτια.
«Προστασία και αναβίωση των γλωσσών μας»
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεσή του, το 70% των εργαζομένων του δικτύου ανήκει σε ομάδες αυτόχθονων, το 55% του περιεχομένου του παράγεται στα αγγλικά, το 15% στα γαλλικά και το υπόλοιπο σε 16 από τις σημαντικότερες αυτόχθονες γλώσσες της χώρας (Cree, Micmac, Ojibway, Inuktitut, μεταξύ άλλων). Με αφορμή την 25η επέτειο της εθνικής μετάδοσης του APTN, τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε μια σημαντική αλλαγή: σύντομα θα υπάρχει ένα κανάλι με περιεχόμενο στα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ ένα δεύτερο θα προορίζεται αποκλειστικά για τον προγραμματισμό στις γλώσσες των αυτόχθονων.
Οι μαρτυρίες στην οθόνη των πρώην μαθητών αυτών των κέντρων -που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και οδηγήθηκαν σε ιδρύματα παρά τη θέλησή τους- κόβουν την ανάσα
Η Monika Ille, διευθύνουσα σύμβουλος του δικτύου, δήλωσε την ημέρα της ανακοίνωσης: «Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία των αυτόχθονων πληθυσμών. Το APTN έχει να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία και την αναβίωση των γλωσσών μας».
Στο πλαίσιο των στρατηγικών εκσυγχρονισμού του, τα τελευταία χρόνια το δίκτυο έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για τη διαδικτυακή μετάδοση των προγραμμάτων του. Ως αποτέλεσμα, ένα ευρύ φάσμα αυτών των προγραμμάτων είναι διαθέσιμο χωρίς περιορισμούς, ακόμη και εκτός Καναδά.
Το APTN έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τηλεοπτικά προγράμματα αυτόχθονων από άλλα μέρη του κόσμου για την ανταλλαγή σειρών, ντοκιμαντέρ και άλλου περιεχομένου. Ενώ το 80% του προγράμματός του είναι καναδικό, το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Λατινική Αμερική.
Το έργο τους
Το APTN διαθέτει μια ισχυρή ομάδα ειδησεογραφικού περιεχομένου. Αξίζει να θυμηθούμε το φημισμένο έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων του, κυρίως εκείνων που συμμετέχουν στο APTN Investigates, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται σε δύσκολα ζητήματα που επηρεάζουν τις κοινότητες των αυτόχθονων στον Καναδά. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τον αντίκτυπο των σχολείων «εσωτερικής εκπαίδευσης» για τα παιδιά των Αβοριγίνων που λειτούργησαν στον Καναδά από το 1883 έως το 1996.
Οι μαρτυρίες στην οθόνη των πρώην μαθητών αυτών των κέντρων -που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και οδηγήθηκαν σε ιδρύματα παρά τη θέλησή τους- κόβουν την ανάσα.
Εδώ και δεκαετίες, οι δημοσιογράφοι του APTN καταγγέλλουν τα προβλήματα που αφορούν την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σε ορισμένα από τα αποθέματα της χώρας. Έχουν επίσης επικεντρωθεί στα υψηλά ποσοστά βίας που αντιμετωπίζουν πολλές αυτόχθονες γυναίκες και κορίτσια.
Έχουν επίσης αποκαλύψει -μαζί με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα CBC- διάφορες περιπτώσεις των λεγόμενων «pretendians», ή ανθρώπων που ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι αυτόχθονες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από παροχές που προορίζονται για τα μέλη των φυλών (όπως υποτροφίες, κρατικές επιχορηγήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και βραβεία). Τρεις από τις πιο προβεβλημένες περιπτώσεις ήταν ο συγγραφέας Τζόζεφ Μπόιντεν, η κινηματογραφίστρια Μισέλ Λάτιμερ και η τραγουδίστρια-στιχουργός Μπάφι Σάιντ-Μαρί.
Το δίκτυο των αυτόχθονων προσφέρει επίσης περιεχόμενο μυθοπλασίας, είτε δικής του παραγωγής είτε παραγωγής σε συνεργασία. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του APTN ήταν το Mohawk Girls, ένα είδος Sex and the City που διαδραματίζεται σε έναν καταυλισμό κοντά στο Μόντρεαλ. Εκτός από την ερωτική ζωή και τις σεξουαλικές περιπέτειες των τεσσάρων πρωταγωνιστριών, η σειρά, η οποία μεταδόθηκε από το 2014 έως το 2017, ασκεί αυτοκριτική σε διάφορες συμπεριφορές σε αυτές τις κοινότητες, όπως η σημασία που δίνεται στην «καθαρότητα του αίματος».
*Με πληροφορίες από El Pais | Jaime Porras Ferreyra
- Στέφανος Κασσελάκης: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του στις Σπέτσες
- Γεροβασίλη: Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάθηκε μόνο «στα χαρτιά»
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν