Οι Νήσοι Μαρκέζας είναι μια πανέμορφη, απομακρυσμένη έκταση νησιών στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό κι αποτελεί – σύμφωνα με την νέα λίστα της Unesco– μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αποτελούμενη από 12 νησιά, τα μισά από τα οποία είναι κατοικημένα, αυτή η περιοχή της Γαλλικής Πολυνησίας φιλοξενεί περίπου 9.000 ανθρώπους. Το πολυπληθέστερο από αυτά είναι το Nuku Hiva.

Για να τα βρεις στον χάρτη, ψάξε περίπου 4.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαβάης και 4.700 χιλιόμετρα ανατολικά των Φίτζι.

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης της, η Γαλλική Πολυνησία – η οποία περιλαμβάνει την Μπόρα Μπόρα και την Ταϊτή – δέχτηκε περίπου 220.000 ξένους τουρίστες το 2022. Και ακόμη λιγότεροι από αυτούς τους τουρίστες έφτασαν στις Νήσους Μαρκέζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Γαλλικής Πολυνησίας (ISFP), 10.995 τουρίστες επισκέφθηκαν τις Νήσους Μαρκέζας το 2023. Αυτό είναι λιγότερο από το 2% του συνολικού αριθμού των ταξιδιωτών στην Ταϊτή. Τα δύο τρίτα από αυτούς είναι Γάλλοι, κάτι που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η περιοχή αποτελεί υπερπόντιο τμήμα της Γαλλίας.

Πώς μπορείς να επισκεφθεί το νησί

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ταξιδιωτών στα νησιά, ακολουθούμενες από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότεροι τουρίστες φθάνουν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Fa’a’ā στην Ταϊτή και στη συνέχεια φτάνουν με πλοίο στη Nuku Hiva και τα άλλα νησιά του συμπλέγματος.

H τουριστική βιομηχανία των Νήσων Μαρκέζας διοικείται από την Ταϊτή.

«Η εγγραφή του νησιού (στην λίστα της Unesco) είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς την εξαιρετική πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά του Αρχιπελάγους των Νήσων Μαρκέζας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Τουρισμού της Ταϊτής Jean-Marc Mocellin, προσθέτοντας ότι ο χαρακτηρισμός από την UNESCO «θα ενισχύσει τη θέση των νησιών της Ταϊτής ως προορισμού για τουρισμό χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο τουρισμό».

H τελευταία θαλάσσια περιοχή άγριας ομορφιάς

Εκτός από την εκπληκτική γεωγραφία της, η Unesco αναγνώρισε τον μοναδικό πολιτισμό και την κληρονομιά των Νήσων Μαρκέζας. Η απομακρυσμένη τοποθεσία και η έλλειψη ανθρώπινης παρέμβασης συμβάλλουν στο γεγονός ότι τα ύδατα γύρω από τα νησιά είναι «από τις τελευταίες θαλάσσιες περιοχές άγριας φύσης στον κόσμο».

Hiva Oa, Marquesas Islands

Μάλιστα, για τον επισκέπτη του νησιωτικού προορισμού των νήσων Μαρκέζα δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει δελφίνια να κάνουν ακροβατικά στις ακτές.

Η ξυλογλυπτική των κατοίκων των νησιών, ο χορός και η μουσική αποτελούν μέρος της κληρονομιάς. Ο ζωγράφος Paul Gaugin, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τους πίνακές του με θέμα την Ταϊτή, και ο Βέλγος τραγουδιστής Jacques Brel είναι και οι δύο θαμμένοι σε ένα μικρό νεκροταφείο στο νησί Hiva Oa.