Για τα 68α γενέθλιά της το 2019, η Rosa Saito αποφάσισε να κάνει στον εαυτό της ένα ασυνήθιστο δώρο. Μέσα στον περασμένο χρόνο την είχαν προσεγγίσει φωτογράφοι και πράκτορες κάστινγκ τρεις φορές στους δρόμους της πατρίδας της στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Όλοι είχαν αναφέρει στη Rosa Saitο πως θα έπρεπε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνει μοντέλο. Αρχικά απέρριπτε τα κολακευτικά σχόλια, αλλά μετά από μερικούς μήνες άλλαξε γνώμη.

«Κανείς δεν είχε σχολιάσει την εμφάνισή μου μέχρι που έφτασα τα 67, όταν οι άνθρωποι άρχισαν ξαφνικά να με προσέχουν», λέει χαρακτηριστικά στον Guardian η Rosa Saito. «Ήταν πολύ περίεργο, αλλά το να με εντοπίζουν με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορούσα ακόμα να πετύχω κάτι για τον εαυτό μου σε αυτό το στάδιο της ζωής μου. Είχα μεγαλώσει τρία παιδιά και τώρα ήθελα να δω τι μπορώ να κάνω μόνη μου. Αν όχι τώρα, τότε δεν θα το έκανα ποτέ».

Επικοινωνώντας με ένα από τα πρακτορεία που την είχαν προσεγγίσει στο παρελθόν, προστέθηκε αμέσως στο ρόστερ τους και εστάλη σε κάστινγκ. «Στο πρώτο μου κάστινγκ μου ζήτησαν να συμπεριφέρομαι σαν να επέστρεφα σπίτι από ένα νυχτερινό κέντρο, αλλά δεν το είχα ξανακάνει αυτό», γελάει. «Δεν πήρα τη δουλειά, αλλά άρχισα να βλέπω πώς το μόντελινγκ σημαίνει να παίζεις έναν χαρακτήρα. Ήταν μια πρόκληση που άρχισε να με ενθουσιάζει».

Θα περνούσε άλλος ένας χρόνος μέχρι να κλείσει η Rosa Saito την πρώτη της δουλειά. Έχοντας περάσει από δεκάδες κάστινγκ, συνήθως την απομάκρυναν με ελάχιστες εξηγήσεις ή σχόλια. Ήταν αποφασισμένη να δει αυτές τις εμπειρίες ως μια ευκαιρία να εξασκηθεί στο να ποζάρει και να περπατά μπροστά σε άλλους επαγγελματίες. «Οι απορρίψεις με έκαναν μόνο να θέλω να κλείσω μια δουλειά περισσότερο» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Ήμουν συνηθισμένη να αντιμετωπίζω δυσκολίες στη ζωή μου και έτσι αυτές ήταν μικρές αποτυχίες σε σύγκριση με ό,τι άλλο είχα περάσει. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω» σημειώνει η Rosa Saito.

H Rosa Saito έμαθε την ανθεκτικότητα από νεαρή ηλικία αφού στα 22 της χρόνια έγινε η μοναδική που φρόντιζε τη μητέρα της, η οποία έπαθε εγκεφαλικό. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, με τον οποίο ήταν παντρεμένη για 20 χρόνια, το 2000, μεγάλωσε μόνη της τα τρία παιδιά της. Ήταν πάντα παθιασμένη με τις φυσικές θεραπείες και τη φυσική ιατρική. «Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που με βοήθησε να φαίνομαι όπως είμαι σήμερα. Είμαι φυσικό πρόσωπο και δεν έχω κάνει ποτέ καμία επέμβαση. Φρόντιζα μόνο το σώμα μου με τη φύση για όλη μου τη ζωή» σημειώνει η Rosa Saito.

Η πρώτη δουλειά και τα όνειρα για το μέλλον

Το 2020, στα 69 της χρόνια, η Rosa Saito με την επιμονή της έκλεισε τελικά την πρώτη της δουλειά στο μόντελινγκ για μια βραζιλιάνικη μάρκα καλλυντικών. «Μπήκα στο στούντιο φωτογραφίας και ήμουν τόσο νευρική, ειδικά επειδή ήμουν το γηραιότερο άτομο εκεί. Αλλά μόλις ξεκινήσαμε, η εμπειρία μου από όλα τα κάστινγκ βγήκε και χαλάρωσα. Η ομάδα παραγωγής με ρώτησε πού κρυβόμουν, αφού μου είπαν ότι έψαχναν για ηλικιωμένες γυναίκες σαν εμένα εδώ και χρόνια. Με βοήθησε πραγματικά να νιώσω αποδεκτή» επισημαίνει η Rosa Saito.

H Rosa Saito βρέθηκε επίσης άθελά της να γίνεται πρότυπο για τις νεότερες γυναίκες στο γύρισμα. «Έλαβα τόσα πολλά κομπλιμέντα από τα άλλα μοντέλα και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η παρουσία μου τους έδειχνε ότι μπορείς να μεγαλώσεις άφοβα», λέει. «Είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο της μόδας ότι υπάρχουμε και ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών πρέπει να εκπροσωπούνται».

«Δεν νιώθω μεγάλη»

Στα 73 της σήμερα χρόνια, η Rosa Saito έχει κάνει το μοντέλο για μάρκες ρούχων, καλλυντικά και editorial περιοδικών, ενώ το αποκορύφωμα ήταν όταν έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας του Σάο Πάολο το 2022 ως ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα στην πασαρέλα. «Δεν νιώθω μεγάλη και δεν σκέφτομαι να γεράσω, αφού είναι δώρο να το κάνω αυτό στα 70 μου», λέει. «Λατρεύω το μόντελινγκ γιατί κάθε δουλειά είναι μια μοναδική πρόκληση και με ωθεί να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ. Με έχει κάνει ένα άτομο με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε όλα τα σημεία της ζωής μου» υπογραμμίζει η Rosa Saito.

Ενώ τα παιδιά της υποστηρίζουν τη δουλειά της, η Saito βρίσκει τελικά τη χαρά να κάνει κάτι για τον εαυτό της και δεν έχει σχέδια να σταματήσει σύντομα. «Νιώθω ότι έχω δώσει πολλά σε άλλους και τώρα είναι η ώρα μου», λέει. «Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και ορόσημα που θέλω να πετύχω, αλλά η πραγματική ομορφιά της ωριμότητας είναι να γνωρίζω ότι όλα είναι δυνατά, σε οποιαδήποτε ηλικία».