Στην αναβάθμιση της παραλίας των σκύλων προχώρησε ο Δήμος Λάρνακας, καθώς τοποθέτησε στην ακρογιαλιά ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Λάρνακας δεν επιβαρύνει οικονομικά τους κηδεμόνες σκύλων. Είναι ένα «δώρο» για τους ιδιοκτήτες σκύλων και για τους αγαπημένους τους χνουδωτούς φίλους.

Ο σεβασμός και η ευημερία των ζώων αναδεικνύει τον πολιτισμό μας

Η οργανωμένη παραλία των σκύλων

Επίσης, στην παραλία έχουν τοποθετηθεί βιολογικές τουαλέτες, αλλά και κάλαθοι απορριμμάτων.
Έτσι, οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να απολαύσουν τον περίπατο και το μπάνιο τους, καθώς έχουν στη διάθεση τους όλες τις ανέσεις.

Να αναφέρουμε ότι η παραλία των σκύλων βρίσκεται στην περιοχή Κασσιανές (Spyros Beach), νότια του Αεροδρομίου Λάρνακας.

«Ο Δήμος Λάρνακας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη σωστή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, προβαίνει καθημερινά σε διάφορες ενέργειες.

Ο σεβασμός και η ευημερία των ζώων αναδεικνύει τον πολιτισμό μας. Χωρίς τη συνεργασία όλων υποβαθμίζεται, τόσο η ποιότητα της δικής τους ζωής όσο και της δικής μας.

Για τον λόγο αυτό, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας επιλαμβάνονται των διαφόρων θεμάτων και φροντίζουν ώστε η συνύπαρξη αυτή να συνεχίσει είναι όσο πιο αρμονική γίνεται», επισημαίνει ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Ποιο είναι το έργο που έχει αναλάβει το ανθρώπινο δυναμικό -μεταξύ άλλων- που απαρτίζει τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας;

1. Εξειδικευμένο προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας διεξάγει εκστρατείες καταπολέμησης των τρωκτικών. Παράλληλα, περισυλλέγει αδέσποτα ζώα, τα οποία παραδίδει στο ιδιωτικό καταφύγιο με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Λάρνακας.

2. Η Υγειονομική Υπηρεσία συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες, τόσο για την περισυλλογή όσο και για τη φύλαξη αδέσποτων ζώων.

3. Σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προβαίνει στη στείρωση αδέσποτων γάτων. Προωθεί τη φιλοζωική δράση του Δήμου, με διάφορες εκδηλώσεις/δράσεις, όπως και ενημερωτικές ημερίδες.

4. Η περίθαλψη και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι στις καθημερινές προτεραιότητες της Υπηρεσίας. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τον Σύνδεσμο Προστασίας Ζώων και Πουλιών, όπως και με την Αστυνομία των Ζώων, για τυχόν κακοποίηση αδέσποτων.

5. Λειτουργεί Δημοτικό Πάρκο Σκύλων παρά τη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου.

6. Καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία περιφερειακού καταφυγίου για τους αδέσποτους σκύλους.

Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων

Ο Δήμος Λάρνακας, με βάση το πλαίσιο για την προστασία και ευημερία των ζώων, συμμετέχει και στο Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων, υπό την εποπτεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας των Ζώων.

Ειδικό σημείο σίτισης γατών στην περιοχή Μακένζι

Ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, διαμόρφωσε πίσω από τον χώρο στάθμευσης, στην περιοχή Μακένζι, σημείο σίτισης και στέγασης αδέσποτων γάτων.

«Η ενέργεια αυτή έγινε λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των γάτων.

Όσοι από τους φιλόζωους επιθυμούν να βάζουν φαγητό στις γάτες, μπορούν να το πράττουν στο ειδικό σημείο σίτισης.

Περαιτέρω, φέρει εις γνώση των δημοτών ότι, ενώ δεν απαγορεύεται η παροχή νερού και τροφής στα αδέσποτα ζώα, οφείλουν να το πράττουν στους καθορισμένους χώρους που έχει υποδείξει ο Δήμος Λάρνακας», επισημαίνει ο κ. Βύρας.

Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας συστήνει να αποφεύγεται η σίτιση των αδέσποτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, στις αυλές εγκαταλειμμένων υποστατικών κτλ. Σε περίπτωση που αυτό γίνεται, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα για προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενημερωτικές Ημερίδες για τα κατοικίδια

Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Δήμος Λάρνακας διοργανώνει Ενημερωτικές Ημερίδες για τα Κατοικίδια.

Οι Ημερίδες αυτές συνδιοργανώνονται με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Λάρνακας, την Αστυνομία για τα Ζώα και τον Σύνδεσμο Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Οι Ημερίδες πραγματοποιούνται, συνήθως, παρά το Δημοτικό Πάρκο Σκύλων και είναι ανοικτές για το κοινό και τους τετράποδους φίλους.

Σκοπός αυτών των Ημερίδων είναι η ευαισθητοποίηση, αλλά και η ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν στη σωστή μεταχείριση, φροντίδα και συμπεριφορά απέναντι στα κατοικίδια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας για την ποιότητα ζωής των αδέσποτων γατών της πόλης και τη δημιουργία ελεγμένων χώρων σίτισης και πόσης.

Δημοτικό Πάρκο Σκύλων

«Τα πάρκα σκύλων είναι ένας χώρος όπου, τόσο τα ζώα όσο και οι ιδιοκτήτες τους, μπορούν να απολαύσουν τον περίπατο τους σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον. Ένας χώρος κοινωνικοποίησης και για τις δύο πλευρές, για να χαλαρώσουν και να χαρούν την ομορφιά της φύσης.

Ο Δήμος Λάρνακας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη σωστή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, πέραν των διαφόρων μέτρων που εφαρμόζει για την προστασία των αγαπημένων μας τετράποδων, δημιούργησε ένα λειτουργικό πάρκο σκύλων.

Το συγκεκριμένο δημοτικό πάρκο βρίσκεται πίσω από τον χώρο στάθμευσης επί της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου – είσοδος από τον χώρο στάθμευσης. Άνοιξε επίσημα τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2021», αναφέρει ο δήμαρχος.

Έκτοτε, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Βύρας, οι περήφανοι κηδεμόνες σκύλων έχουν αποκτήσει ένα μέρος ψυχαγωγίας, βόλτας και άσκησης. Ο χώρος διαθέτει παγκάκια και στέγαστρα, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα παιγνίδια για τους πιστούς συντρόφους τους.

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάλαθοι με σακουλάκια μιας χρήσης για τη συλλογή και απόρριψη των ακαθαρσιών, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος καθαρός.

Επίσης, διαθέτει νερό στους τετράποδους επισκέπτες του, έτσι ώστε να ενυδατώνονται όσο παραμένουν εκεί και να διασφαλίζεται η ευημερία τους.

Τέλος, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας λέει: «Από τη μέρα παράδοσης του Δημοτικού Πάρκου Σκύλων στο κοινό και στους τετράποδους φίλους, αποτελεί σημείο συνάθροισης, όπου οι σκύλοι μπορούν να περιπλανηθούν, αλλά και να ασκηθούν.

Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση και η χρηματοδότηση του έργου έγιναν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Λάρνακας».