Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πόνος στην πλάτη: 10 tips για γρήγορη ανακούφιση

Πόνος στην πλάτη: 10 tips για γρήγορη ανακούφιση

Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές από την Pilates Instructor Μαρία Κοκώνη που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τον πόνο στην πλάτη και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Είτε προέρχεται από κακή στάση, ένταση ή απλώς από την καθημερινή κούραση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε και να τον ανακουφίσουμε.

Αυτά τα απλά, αλλά αποτελεσματικά tips μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στην πλάτη και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Ας τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας και να δούμε την διαφορά που μπορούν να κάνουν στη ζωή μας:

1. Σωστή στάση σώματος

Η κακή στάση είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους του πόνου στην πλάτη. Ιδανικά διατηρούμε τη σπονδυλική μας στήλη ευθυγραμμισμένη όσο αυτό είναι εφικτό, είτε όταν καθόμαστε είτε όταν στεκόμαστε όρθιοι. Μπορούμε επίσης να επενδύσουμε σε μια καλή καρέκλα γραφείου που υποστηρίζει την οσφυϊκή μοίρα, και φυσικά δεν παραλείπουμε να αλλάζουμε την στάση μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Τακτική ασκηση

Η άσκηση είναι.. φάρμακο για την πλάτη μας. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το Pilates και η γιόγκα μπορούν να ενισχύσουν τους μύες της πλάτης και να βελτιώσουν την αντοχή και την κινητικότητα μας. Όταν ασκούμαστε τακτικά έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε την πλάτη μας δυνατή σε βάθος χρόνου.

3. Διατάσεις

Οι διατάσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακουφίσουμε την ένταση στους μυς της πλάτης. Απλές ασκήσεις stretching, όπως το να αγγίξουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας ή οι πλάγιες κάμψεις , μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Ιδανικά τις συνδυάζουμε με βαθιές διαφραγματικές αναπνοές για να χαλαρώσει παράλληλα και το νευρικό μας σύστημα.

4. Προσοχή όταν σηκώνουμε βάρος

Όταν σηκώνουμε βαριά αντικείμενα, πρέπει να προσέχουμε τη στάση μας. Βοηθά πολύ το να λυγίζουμε τα γόνατα μας όταν σκύβουμε να πιάσουμε κάτι. Επιπλέον, καλό είναι να κρατάμε το αντικείμενο κοντά στο σώμα μας, και να αποφεύγουμε να στρίψουμε τη μέση μας όσο το κρατάμε.

5. Χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων

Η εφαρμογή ζεστών ή κρύων επιθεμάτων  στην πλάτη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και προσωρινά να μας ανακουφίσει, μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου. Μια ζεστή πετσέτα ή αντίστοιχα μια παγοκύστη μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Σε χρόνια θέματα προτείνεται η χρήση ζεστών επιθεμάτων, ενώ σε οξύς τραυματισμούς προτείνονται τα κρύα επιθέματα.

6. Μασάζ

Το μασάζ μπορεί να μειώσει αισθητά την ένταση στους μυς της πλάτης και να προσφέρει χαλάρωση. Μπορούμε να επισκεφτούμε έναν επαγγελματία θεραπευτή ή να ζητήσουμε από κάποιον δικό μας να μας κάνει μασάζ.

7. Βελτίωση του ύπνου

Η ποιότητα του ύπνου μας επηρεάζει έμμεσα και την πλάτη μας. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ένα καλό στρώμα που υποστηρίζει σωστά τη σπονδυλική μας στήλη. Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία και η στάση στην οποία κοιμόμαστε, με την ύπτια (ανάσκελα) και την εμβρυακή (στο πλάι) να ενδείκνυνται περισσότερο απο την πρηνή (μπρούμυτα) εαν μας πονάει η πλάτη μας .

8. Αποφεύγουμε την πολύωρη καθιστή θέση

Η παρατεταμένη καθιστή θέση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, ειδικά αν γίνεται σε καθημερινή βάση. Μια καλή ιδέα είναι να κάνουμε διαλείμματα κάθε 1-2 ώρες για να σηκωθούμε, να περπατήσουμε και να τεντωθούμε.

9. Διαχείριση του άγχους

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη. Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η βαθιά  διαφραγματική αναπνοή, οι ασκήσεις χαλάρωσης και φυσικά η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και  κατ’ επέκτασην του πόνου.

10. Επισκεφτείτε τον ειδικό

Αν ο πόνος στην πλάτη μας επιμένει, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Ένας φυσικοθεραπευτής ή ορθοπεδικός μπορεί να μας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και θεραπείες.

Πηγή: VITA

Sports in

Χάαλαντ: «Αστείος ο Κουκουρέγια, πέρσι ζητούσε τη φανέλα μου και μετά κορόιδευε»

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν άφησε ασχολίαστο το τραγούδι του Κουκουρέγια μετά την κατάκτηση του Euro από την Ισπανία και ο Νορβηγός του έδωσε «πληρωμένη» απάντηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024