Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται γρήγορα. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να βρίσκουμε πληροφορίες για ό,τι μας απασχολεί, να έχουμε επεξεργασμένες εικόνες σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και να αξιοποιούμε διάφορες άλλες λειτουργίες που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο απλή αλλά και πιο ποιοτική.

Η τεχνητή νοημοσύνη όμως και οι εφαρμογές της επεκτείνονται και στην ιατρική, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την υγεία μας. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από τις κλινικές εξετάσεις στην πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι καλύτερα ενημερωμένα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου ενώ οι θεραπείες και οι προφυλάξεις μπορεί να ξεκινούν νωρίτερα με στόχο την επιβράδυνσή της.

Η έρευνα για το νέο εργαλείο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μια προσέγγιση μηχανικής μάθησης για να εκπαιδεύσει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων και εγκεφαλικές σαρώσεις από 410 άτομα.

Στην συνέχεια, αυτό το εργαλείο εξετάστηκε σε 1.486 άτομα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατάφερε να εντοπίσει με επιτυχία το 82% των ανθρώπων που θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ εντός τριών ετών αλλά και το 81% εκείνων που δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο. Τα ποσοστά αυτά είναι τρεις φορές καλύτερα από τις κλινικές αξιολογήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή και σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στην διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ μελλοντικά.

Το εργαλείο μπορούσε επίσης να αναγνωρίσει πόσο γρήγορα θα αναπτυσσόταν η νόσος σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατότητα που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς μελλοντικά να αναγνωρίζουν ποιοι ασθενείς θα πληρούν τις προϋποθέσεις για νέες θεραπευτικές αγωγές, καθώς και να συμβάλλει στην υλοποίηση νέων ερευνών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε εις βάθος τα αίτια της νόσου.

Η νέα προσέγγιση έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι σχετικά οικονομική και δεν απαιτεί επεμβατικές διαδικασίες όσον αφορά τη συλλογή ιστών ή αίματος. Εκτός από τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου, το νέο εργαλείο μπορεί να ωφελήσει  μελλοντικά και τα άτομα που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς ακόμα κι εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης θα μπορούν εύκολα να αποκλείσουν ως αίτιο την νόσο του Αλτσχάιμερ και θα είναι σε θέση να διερευνήσουν μαζί με τον γιατρό τους άλλες αιτίες.

Πηγή: Vita