Ηταν σοκ για τον Παναθηναϊκό η ήττα στο Ολυμπιακό Στάδιο από τον Αστέρα Τρίπολης. Δεν είναι μόνο πως νίκησαν οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου. Ούτε πως ήρθε το στραπάτσο λίγα 24ωρα μετά την θετική απόδοση του Τριφυλλιού κόντρα στον Αγιαξ.

Κυρίως «έδειξε» σε όσους θέλουν να συναντήσουν την απτή πραγματικότητα, πως η μετάβαση από τη Λεωφόρο στο ΟΑΚΑ, δηλαδή από μια (ενίοτε) καυτή έδρα σε ένα γήπεδο «άχρωμο», μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι. Οι όποιες φωνές για τη διαιτησία, μπορούν να ακουστούν.

Μοιάζει όμως να χαϊδεύουν αυτιά όλων όσοι αρνούνται να παραδεχθούν πως ο Παναθηναϊκός των πολλών αλλαγών και του εκτεταμένου rotation, πρώτιστα πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και συνοχή. Μετά αν το θέλει, ας ρισκάρει.

Και ο Αστέρας; Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά το ποιοι παρατάχθηκαν στο γρασίδι από τον καλό εργάτη των πάγκων, Mίλαν Ράσταβατς, αντιλαμβάνεται πως ο Σέρβος προπονητής επέλεξε ορισμένα άλλοτε «πράσινα» παιδιά στο σχήμα και αυτοί οι ποδοσφαιριστές σήκωσαν μεγάλο βάρος της ευθύνης. Ολοι κοντά στην ηλικία των 30 ετών, φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα του ΠΑΟ, δεν έπαιξαν τόσο πολύ όσο ασφαλώς θα ήθελαν και μετά αποχώρησαν για άλλες ποδοσφαιρικές πολιτείες.

Ο Χουχούμης στα αριστερά. Ορισμένοι τον ήθελαν και στα χαφ, ένεκα της αξιόλογης τεχνικής του. Στα 30 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής, έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, πίστεψαν αρκετοί στο ταλέντο του, ουδέποτε όμως ο παίκτης έβγαλε την απαιτούμενη σταθερότητα.

Ο Καλτσάς στην επίθεση. Στα 35 βαδίζει πλέον ο κυνηγός που τον γνωρίσαμε στη Βέροια και μετά, για μία και μόνη αγωνιστική περίοδο, το ’15-’16 ήταν, έβαλε τα πράσινα και σημείωσε πέντε γκολ σε 20 παιχνίδια. Δεν έλαμψε, δεν απογοήτευσε, αλλά και δεν συνέχισε.

Γενιά του Χουχούμη ο Τριανταφυλλόπουλος των 31 χρόνων. Από μικρός στο εργοστάσιο που βγάζει παίκτες για το Τριφύλλι, μπακ και αμυντικός μέσος, με κάποιες συμμετοχές και στις μικρές εθνικές ομάδες, δίχως το κάτι παραπάνω για να παραμείνει. Ούτε και ο Τζανδάρης έπιασε στον ΠΑΟ τη διετία ’17-’19. Ισως ήταν δύσκολη η κατάσταση, αν και έκανε 29 συμμετοχές και πλέον θέλει να αγωνιστεί στην Τρίπολη, όντας στα 31 του χρόνια κι αυτός.

Για όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές, το τετ-α-τετ με τον ΠΑΟ κάτι θα έλεγε. Θα έφερε στο νου τους αρκετές αναμνήσεις. Ισως κάποιοι, ανεξάρτητα με το πόσο και πώς έπαιξαν, να απέκτησαν παραπάνω κίνητρο να δείξουν πράγματα στο κοινό. Το βέβαιο είναι ότι όλοι συνδύασαν την παρουσία τους στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με ένα σημαντικό αποτέλεσμα που εφεξής θα καταγράφεται στα βιβλία της ιστορίας του Αστέρα Τρίπολης.