Από τις ΗΠΑ, στο Μεξικό και τελικά στην Κρήτη – Το ζευγάρι που θέλεις να γνωρίσεις
«Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι όλες τις πτυχές της ζωής για όσο μπορείς να το κάνεις», ήταν η συμβουλή τους κι εξιστόρησαν την απόφασή τους πώς άλλαξαν την ζωή τους
Η Patricia Mahan και ο Dan Matarazzo είχαν το σπίτι τους στο Tucson της Αριζόνα κι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ για το Μεξικό το 2006 και από το Μεξικό εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι.
Και παρ’ ότι το να ξεκινήσει ένα ζευγάρι την ζωή του από την αρχή σε μια νέα χώρα θεωρείται από πολλούς μια τεράστια κίνηση γι’ αυτούς ήταν ένα μονοπάτι που αποφάσισαν δύο φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες να το περπατήσουν και μοιράστηκαν την εμπειρία τους μιλώντας στο CNN.
«Στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής σου κάνεις μια ενδοσκόπηση»
«Κάνεις μια ενδοσκόπηση σχετικά με το τι είναι αυτό που ψάχνεις στο τελευταίο τρίτο κεφάλαιο της ζωής σου», λέει η Patricia, πρώην χορεύτρια και δασκάλα φλαμένκο που είναι με τον Dan παντρεμένη 37 χρόνια.
Οικονομική απόφαση
Σύμφωνα με τον Dan, ο οικονομικός παράγοντας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφασή τους να μετακομίσουν στο Μεξικό πριν από 20 χρόνια. «Θέλαμε να μετακομίσουμε δίπλα στη θάλασσα σε ένα προσιτό μέρος».
«Συνειδητοποιήσαμε πόσο πιο οικονομικά θα μπορούσαμε να ζήσουμε στο Μεξικό, αν βρίσκαμε συνθήκες που θα ήταν άνετες», λέει, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκαν και από άλλους παράγοντες, όπως η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ.
Έτσι το ζευγάρι αγόρασε ένα ακίνητο στο Σαν Μιγκέλ ντε Αλιέντε του Μεξικού και αφοσιώθηκε στην οικοδόμηση της νέας τους ζωής.
Ενώ ήταν ευτυχισμένοι εκεί για πολλά χρόνια, όπως λέει το ζευγάρι τα πράγματα άλλαξαν όταν η δημοτικότητα της πόλης άρχισε να αυξάνεται, φέρνοντας «περισσότερη κίνηση» και «περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση».
«Μετά από μια σειρά δημοσιεύσεων σε αμερικανικά περιοδικά, η δημοτικότητα του Σαν Μιγκέλ αυξήθηκε τόσο γρήγορα που έχασε την ατμοσφαιρικότητα κι έγινε εν μία νυκτί πόλη με όλη τη φασαρία που τη συνοδεύει», είπε η Patricia.
Η ώρας της (νέας) αλλαγής
Λαχταρώντας άλλη μια φορά για κάτι διαφορετικό, η Patricia άρχισε να αναζητά έναν προορισμό, όπου θα μπορούσαν με την σύζυγό της να συνεχίσουν να ζουν δίπλα στη θάλασσα και να γνωρίσουν μια διαφορετική κουλτούρα με «περιπετειώδη αλλά απλό τρόπο» και πάλι.
Μια μέρα της είπε ο σύντροφός της: «Βρες μου ένα μέρος, όπου η ζωή μας θα μπορούσε να είναι εξίσου καλή ή και καλύτερη από ό,τι είναι εδώ στο Μεξικό, και θα πάω».
Αν και σκέφτηκαν διαφορετικά μέρη του Μεξικού μπήκαν στον πειρασμό να μετακομίσουν πολύ πιο μακριά.
Η Patricia, την οποία ο Dan περιγράφει ως «επίμονο ερευνητή», σύντομα άρχισε να ψάχνει για πιθανούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια χώρα που είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές, και έπεσε πάνω στην Κριτσά, χωριό της Κρήτης στο νομό Λασιθίου που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 330- 365 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος.
Η ζωή στο χωριό
«Θέλαμε τη ζωή στο χωριό, αλλά έπρεπε να είμαστε κοντά σε ανέσεις όπως ιατρικές εγκαταστάσεις, κοντινό αεροδρόμιο, εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα όλων των ειδών για να εξοπλίσουμε το σπίτι μας», εξηγούν. «Η Κριτσά ήταν αυτό το χωριό για εμάς».
Μετά από έρευνα, το ζευγάρι βρήκε ένα ακίνητο στην περιοχή, όπου είχαν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν και ταξίδεψαν για να το δουν από κοντά τον Απρίλιο του 2023.
«Ήρθαμε εδώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για να βρούμε το μικρό σπιτάκι», λέει ο Dan, εξηγώντας ότι, αν και τελικά δεν αγόρασαν το συγκεκριμένο ακίνητο, ήξεραν σχεδόν αμέσως ότι ήθελαν να ζήσουν στην Κριτσά. «Ήταν γαλήνια και ήρεμα. Αισθανθήκαμε σαν στο σπίτι μας».
Στη συνέχεια αγόρασαν ένα πέτρινο σπίτι δύο υπνοδωματίων, το οποίο προηγουμένως ήταν φούρνος έναντι του ποσού των 137.000 ευρώ (περίπου 148.200 δολάρια).
Ακολούθως, τον Σεπτέμβριο του 2023, το ζευγάρι άφησε πίσω του το Μεξικό και μετακόμισε στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας Visa τύπου D, η οποία θα τους επέτρεπε να παραμείνουν μέχρι ένα χρόνο.
Ενώ, ήταν απίστευτα ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ζήσουν κάπου αλλού, ήταν επίσης ανήσυχοι.
«Υπάρχει η οικονομική και η συναισθηματική κρίση, καθώς αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος της σύνδεσής μας με αυτό που κάναμε. Όλος ο κοινωνικός μας κύκλος έχει χαθεί. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Και ξέρετε, υπάρχει αυτό το παλιό ρητό, ‘’είναι δύσκολο να κάνεις νέους παλιούς φίλους’», παραδέχθηκε ο Dan.
Μόλις έφτασαν στην Κριτσά, το ζευγάρι έμεινε ενθουσιασμένο από την «καλοσύνη και τη γενναιοδωρία» των ντόπιων, οι οποίοι τους αγκάλιασαν θερμά. «Όταν μετακομίσαμε για πρώτη φορά στο μικρό πέτρινο σπίτι μας, όλοι οι γείτονές μας έφερναν δώρα με τρόφιμα και προϊόντα», περιέγραψε η Patricia. «Ακόμα συνεχίζουν να το κάνουν αυτό!», συμπλήρωσε.
Η καθημερινότητα στην Κρήτη
Στο σπίτι τους, το οποίο διαθέτει περίπου 2.900 τετραγωνικά μέτρα γης με πολλές χαρουπιές, λεμονιές και ροδιές, καθώς και λαχανόκηπο, δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλές εργασίες.
Το ζευγάρι λέει ότι προσπάθησε να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτό, «τιμώντας παράλληλα το παραδοσιακό του στυλ», προσθέτοντας φεγγίτες και βάφοντας ξανά τους τοίχους.
«Είναι ένα υπέροχο μικρό χωριό στο οποίο ζούμε», λέει η Patricia, περιγράφοντας την Κριτσά ως “ένα παραδοσιακό χωριό με παραδοσιακές αξίες”, όπου οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον και η εγκληματικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
To ζευγάρι πηγαίνει τακτικά για πεζοπορία και περνά τα απογεύματά του στην παραλία διαβάζοντας και κολυμπώντας πριν καταλήξει στο σπίτι για το βραδινό τους.
Λένε ότι αγαπούν την ησυχία της Κριτσάς κι αισθάνονται ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πλέον πολύ πιο υγιεινός.
«Το φαγητό που τρώμε εδώ είναι από τοπικά εποχικά προϊόντα », λέει η Patricia, πριν περιγράψει πώς μπορούν να συλλέγουν νερό από ορεινές πηγές «από βρύσες σε όλη την πόλη».
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα σχετικά με τη ζωή στην χώρα μας που τους δυσκόλεψαν, όπως είναι η ελληνική γλώσσα. Η Patricia, εξηγεί ότι οι “υπομονετικοί” γείτονές της τη βοηθούν να βελτιώσει τα ελληνικά της. «Μαθαίνω να συνδέω κάποιες προτάσεις μεταξύ τους, αλλά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Πρώτα πρέπει να μάθεις να την διαβάζεις και μετά την προφορά».
Στην νέα τους ζωή στη Κρίτσα της Κρήτης έχουν κάνει πολλούς νέους φίλους, μεταξύ των οποίων και μερικούς από άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τη Γαλλία, που έχουν μετακομίσει στην περιοχή.
Η κρητική κουλτούρα
Ένα από τα πράγματα που εκτιμούν περισσότερο για τη ζωή στην Ελλάδα είναι ότι διατηρεί «μια παλαιότερη κουλτούρα».
«Υπάρχει ένα είδος λόγου τιμής… Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ περήφανοι. Είναι περήφανοι για το ποιοι είναι», λένε και συνεχίζουν «έχουν παραδοσιακούς τρόπους που είναι δοκιμασμένοι και αληθινοί», επεσήμανε η Patricia μιλώντας στο CNN. «Στην Αμερική, δεν είναι πραγματικά εύκολο να ξεσπάσεις. Αν θυμώσεις -ειδικά δημοσίως- θεωρείσαι τρελός. Όχι εδώ. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει η ανάγκη να ξεσπάσεις. Έτσι τους αφήνουν. Και το εκτιμώ αυτό. Εκτιμώ ότι υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι».
Mάλιστα αναφέρουν ότι η «Κρήτη είναι διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα» και η ίδια με τον σύζυγό της αισθάνονται μεγάλη συγγένεια με τους Κρητικούς.
«Οι Κρητικοί είναι πιο στιβαροί άνθρωποι. Είναι ελεύθερα πνεύματα. Και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είμαστε κι εμείς ελεύθερα πνεύματα. Μπορούμε να διασκεδάσουμε με το παραμικρό».
Αν και έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα πράγματα, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, είναι πιο ακριβά, λένε ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι πιο προσιτή γι’ αυτούς.
«Το κόστος αγοράς για το σπίτι μας ήταν πολύ προσιτό για εμάς», λέει ο Mahan, σημειώνοντας παράλληλα ότι το φαγητό έξω κοστίζει λιγότερο απ’ ό,τι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό.
«Μπορούσαμε εύκολα να έχουμε ένα πολύ καλό γεύμα με 30 ευρώ (περίπου 32 δολάρια) για τους δυο μας».
Το ζευγάρι έχει ιατρική κάλυψη στην Ελλάδα και δηλώνει ότι οι εμπειρίες τους ήταν «εξαιρετικές».
«Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι όλες τις πτυχές της ζωής για όσο μπορείς»
Οι Patricia και Dan εξακολουθούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για να βλέπουν τις οικογένειές τους και λένε ότι δεν έχουν αποκλείσει την ιδέα να μετακομίσουν πίσω μια μέρα, ιδίως αν χρειαστούν μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη.
Το ζευγάρι, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αίτησης για διετή βίζα, είναι ικανοποιημένο με την απόφασή του, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει πολλούς ανθρώπους που μιλούν για το ενδεχόμενο να φύγουν μακριά, αλλά ποτέ δεν βρήκαν το κουράγιο να το κάνουν.
Αν και παραδέχονται ότι η νέα τους ζωή δεν έλλειπαν οι προκλήσεις, αισθάνονται απίστευτα τυχεροί που μπόρεσαν να αναζητήσουν νέες περιπέτειες όσο είναι και οι δύο ακόμα ακμαίοι και υγιείς.
«Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι όλες τις πτυχές της ζωής για όσο μπορείς να το κάνεις», παρότρυνε ο Dan καταλήγοντας.
Source: CNN
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις