Το Σουδάν ανέφερε 354 κρούσματα χολέρας την Κυριακή με 22 θανάτους εν μέσω μαινόμενης σύγκρουσης στη χώρα. «Η χολέρα σκότωσε 22 ανθρώπους, ενώ αναφέρθηκαν 354 κρούσματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Haitham Mohamed Ibrahim μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή ηγέτη του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν, Malik Agar.

Ο υπουργός δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας ασφαλούς πόσιμου νερού, την καταπολέμηση των φορέων της νόσου και τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της χολέρας. Κάλεσε τις τοπικές αρχές στις επαρχίες του Σουδάν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των επιδημιών.

Το Σουδάν βρίσκεται σε σύγκρουση από τον Απρίλιο του 2023 εν μέσω μαχών μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ή RSF. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 18.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση, περίπου 10 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και πάνω από 25 εκατομμύρια έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Μια δορυφορική εικόνα δείχνει σημεία διανομής νερού που έχουν πλημμυρίσει από ακάθαρτα ύδατα, στον καταυλισμό Zamzam για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στο Σουδάν, 26 Ιουλίου 2024.

Ο ΠΟΥ αναφέρει 300 θανάτους από χολέρα στο Σουδάν, προειδοποιεί για αύξηση του δάγκειου πυρετού και της μηνιγγίτιδας

Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν έχει επιδεινώσει τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους, αναφέρει αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε την Παρασκευή ότι έχουν αναφερθεί 11.327 κρούσματα χολέρας και 316 θάνατοι, ενώ αυξάνονται επίσης οι λοιμώξεις από δάγκειο πυρετό και μηνιγγίτιδα. «Αναμένουμε να έχουμε περισσότερα από όσα έχουν αναφερθεί», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρόσφατες επιδημίες χολέρας ήταν επίσης πιο θανατηφόρες με τα ποσοστά θανάτου να είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η χολέρα προκαλείται από ένα βακτήριο που εξαπλώνεται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωσή της.

Η ασθένεια μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες χωρίς θεραπεία, αν και μπορεί επίσης να προκαλέσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν αναγκάσει έναν στους πέντε ανθρώπους στη χώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η βία έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.