Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο κρούσμα της mpox στις Φιλιππίνες – Τι εξετάζουν οι αρχές

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο κρούσμα της mpox στις Φιλιππίνες – Τι εξετάζουν οι αρχές

Το υπουργείο Υγείας στις Φιλιππίνες τόνισε ότι αναμένει τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής

Οι Φιλιππίνες εντόπισαν κρούσμα της mpox, της λεγόμενης ευλογιάς των πιθήκων, το πρώτο από τον Δεκέμβριο του 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα Δευτέρα 20 Αυγούστου.

Ακολούθως το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι αναμένει τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής ώστε να εξακριβωθεί για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται.

«Αν και γενικά η νόσηση είναι ήπια, μπορεί να σκοτώσει, ιδίως παιδιά, έγκυες και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα»

Ο ασθενής είναι 33 ετών, υπήκοος των Φιλιππίνων, χωρίς ιστορικό ταξιδιών εκτός της χώρας, υπογράμμισε το υπουργείο Υγείας.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της αλληλούχισης (σ.σ.: του γονιδιώματος) και θα προχωρήσουμε νεότερη ενημέρωση όταν είναι διαθέσιμα», είπε ο εκπρόσωπός του Άλμπερτ Ντομίνγκο ερωτηθείς σχετικά με το στέλεχος.

Κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την περασμένη Τετάρτη κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, μετά το ξέσπασμα επιδημίας mpox στη ΛΔ Κονγκό, που εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

Νέο στέλεχος του ιού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς μοιάζει να εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής.

Κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά την περασμένη Πέμπτη στη Σουηδία και συνδέθηκε με το ξέσπασμα στην Αφρική, που εξαπλώνεται. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη πως πλέον έχει εξαπλωθεί και εκτός της ηπείρου. Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή τουλάχιστον ένα κρούσμα, σε φορέα που επέστρεψε από χώρα του Κόλπου, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται.

Το νέο κρούσμα στις Φιλιππίνες είναι το δέκατο που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η πρώτη περίπτωση είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2022.

«Τα συμπτώματα άρχισαν πριν από μια εβδομάδα και πλέον, με πυρετό, που τέσσερις ημέρες αργότερα ακολουθήθηκε από εξανθήματα» σε διάφορα σημεία του σώματος, ιδίως στο πρόσωπο, στην πλάτη, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στις παλάμες και στις πατούσες, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η ασθένεια έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, καθώς και την εμφάνιση εξανθημάτων με πύον. Αν και γενικά η νόσηση είναι ήπια, μπορεί να σκοτώσει, ιδίως παιδιά, έγκυες και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως τους πάσχοντες από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV). Οι πιο ευάλωτες ομάδες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με ειδικούς.

Sports in

Η «πράσινη» γενιά που άλωσε το ΟΑΚΑ

Ο Mίλαν Ράσταβατς επέλεξε ορισμένα άλλοτε «πράσινα» παιδιά στο σχήμα και αυτοί οι ποδοσφαιριστές σήκωσαν μεγάλο βάρος της ευθύνης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024