Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συγκεντρώνει το 49% των ψήφων σε νέα δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos, έναντι 45% του Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το διάστημα 9-13 Αυγούστου και έδειξε ότι η Χάρις προηγείται λίγο πάνω από το περιθώριο του στατιστικού λάθους του Τραμπ σε μια «αντιπαράθεση ένας με έναν» και με ελαφρώς μικρότερο προβάδισμα σε μια κούρσα με έναν τρίτο υποψήφιο.

Το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης σημαίνει ότι το προβάδισμα της Χάρις δεν είναι στατιστικά σημαντικό, αλλά είναι ένα σημάδι για το πώς έχουν αλλάξει οι τύχες του κόμματος μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα. Την ώρα που η Χάρις έχει ένα τεράστιο διαφημιστικό μπάτζετ να διαχειριστεί.

Στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που αρχίζει τη Δευτέρα, η Χάρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της Τιμ Γουόλτς, θα έχουν την ευκαιρία να προσδιορίσουν περαιτέρω τους εαυτούς τους για τους ψηφοφόρους και να διατηρήσουν τη δυναμική της εκστρατείας της ενόψει του φθινοπώρου. «Ο υποψήφιος που καθορίζει το αφήγημα συνήθως κερδίζει την αναμέτρηση», έγραψε ένας δημοσκόπος των Δημοκρατικών στο The Economist.

Η Χάρις προηγείται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους με 49%, έναντι 45% του Τραμπ και κατά 51% έναντι 45% (σταθερός ο Τραμπ) στους πιθανούς ψηφοφόρους. Αν όμως θέλετε ένα αξιοπερίεργο στατιστικό, η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μόνμάουθ δείχνει την αποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ στο 71% των Ρεπουμπλικανών, πριν και μετά την παραίτηση Μπάιντεν, την ώρα που η Χάρις πριν την παραίτηση Μπάιντεν, τον Ιούνιο, είχε αποδοχή 46%, ενώ ως υποψήφια πρόεδρος έχει αποδοχή 85%!

Περισσότερες από 200 οργανώσεις θα βρεθούν έξω από την περίμετρο του συνεδρίου των Δημοκρατικών για να διαμαρτυρηθούν για την στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα. Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πως βλέπει η κοινή γνώμη τους υποψήφιους αντιπροέδρους;

Η δημοσκόπηση έριξε επίσης φως στο πώς αντέδρασαν οι ψηφοφόροι στην απόφαση της Χάρις να επιλέξει τον Τιμ Γουόλς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο και στην επιλογή του Τζέι Ντι Βανς από τον Τραμπ. Περίπου το 52% των ψηφοφόρων ενέκρινε την επιλογή του Γουόλς από την Χάρις, ενώ το 45% ενέκρινε την επιλογή του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για ένα συνέδριο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην πρόσφατη μνήμη, με τους διοργανωτές να εξισορροπούν την προβολή του νέου τους υποψηφίου, ενός μεγάλου καταλόγου πολιτικών βαρέων βαρών και αστέρων της Α-list, με την προσέγγιση των ψηφοφόρων που αλλάζουν γνώμη και των βασικών εκλογικών περιφερειών των Δημοκρατικών.

Όμως η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών (και όχι μόνο) αναμένεται να φέρει στο συνέδριο διαδηλωτές που σχεδιάζουν να κινητοποιηθούν εντός και εκτός του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών-DNC τη Δευτέρα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από έναν συνασπισμό φιλοπαλαιστινιακών, υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολεμικών συλλογικοτήτων. Ο πόλεμος στη Γάζα, είναι το πιο διχαστικό ζήτημα εντός των Δημοκρατικών, που ενδέχεται να κοστίσει την προεδρία στην Χάρις.

Η πρόσφατη αντίδραση της Χάρις, έναντι διαδηλωτών εναντίον του πολέμου, η οποία ρώτησε «Θέλετε να βγει ο Τραμπ;», έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα, με τους διοργανωτές να προσπαθούν να καθησυχάσουν τόσο τους εβραίους, όσο και τους μουσουλμάνους συνέδρους των Δημοκρατικών, περνώντας μήνυμα ενότητας. Προβλέπεται ο Ντάγκ Έμχοφ σύζυγος της Κάμαλα Χάρις να πάρει τον λόγο ως Αμερικανός εβραίος και ο γενικός εισαγγελέας Κιθ Έλισον να μιλήσει ως εκπρόσωπος των Αμερικανών μουσουλμάνων.