Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Κυριακή ότι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πάντα εφικτή» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια για να συναφθεί, κάνοντας σύντομες δηλώσεις στον Τύπο (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Daniel Becerril).

Αρχισε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς επέρριψαν εκατέρωθεν την ευθύνη για την αποτυχία της προσπάθειας των μεσολαβητών να κλειστεί ως αυτό το στάδιο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς άρχισε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Μπλίνκεν επιχειρεί να δώσει μια ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, σύμφωνα μ’ έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον συνοδεύει στην περιοδεία του.

Στην Αίγυπτο

Αύριο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στην Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Οι διαπραγματεύσεις, που διακόπηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Ντόχα, αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν αυτήν την εβδομάδα στο Κάιρο, εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ.