Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πιθανό έγκλημα πολέμου η επίθεση στη Χοντέιντα της Υεμένης – Τι λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ισραήλ: Πιθανό έγκλημα πολέμου η επίθεση στη Χοντέιντα της Υεμένης – Τι λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις

«Η σκόπιμη επίθεση σε υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου» αναφέρουν ανθρωπιστικής οργανώσεις για την επίθεση του Ισραήλ στο κρίσιμης σημασίας λιμάνι της Υεμένης

Τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης τον περασμένο μήνα φαίνεται πως ήταν μια δυσανάλογη επίθεση αδιακρίτως εναντίον αμάχων που μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, όπως δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch — HRW).

Το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 20 Ιουλίου πως πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν στρατιωτικούς στόχους των Χούθι κοντά στη Χοντέιντα.

Η επίθεση στοχοθέτησε εγκαταστάσεις πετρελαίου και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 80 τραυματίστηκαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι από το 2021, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διανομή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών στον πληθυσμό της Υεμένης

Πραγματοποιήθηκε την επομένη ενός χτυπήματος των Χούθι με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο του Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο μπορεί επίσης να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Για τρεις ημέρες έκαιγαν οι δεξαμενές πετρελαίου

Τα ανταποδοτικά αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Χοντέιντα χτύπησαν τουλάχιστον 24 δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου και δύο γερανούς στο λιμάνι, καθώς και μονάδα παραγωγής ενέργειας στον τομέα Σαλίφ της περιφέρειας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι επιθέσεις φαίνεται πως προκάλεσαν δυσανάλογη βλάβη σε αμάχους και μη στρατιωτικούς στόχους. Σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου που διαπράχθηκαν συνειδητά, δηλ. εκ προθέσεως ή αψήφιστα, είναι εγκλήματα πολέμου».

Από την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών προέκυψε πως οι δεξαμενές πετρελαίου έκαιγαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες, προκαλώντας ανησυχίες για το περιβάλλον, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Η Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι από το 2021, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διανομή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών στον πληθυσμό της Υεμένης, που εξαρτάται από τις εισαγωγές. Περίπου το 70% των εμπορικών εισαγωγών της Υεμένης και το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας διέρχεται από το λιμάνι.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά και που έχουν οποιαδήποτε εμπορική ή συναλλακτική σχέση με το Τελ Αβίβ, ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα ζητώντας τον τερματισμό του.

Sports in

Οι διαιτητές των ρεβάνς ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στην Ευρώπη

Ο Ισπανός Μουνουέρα θα διευθύνει τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και Λανς – Ο Λιθουανός Ρούμσας στο Σάμροκ-ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024