Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Στηρίζει την πρόταση γέφυρα των ΗΠΑ ο Νετανιάχου, λέει ο Μπλίνκεν – «Υποχρέωση της Χαμάς να τη δεχτεί»

Ισραήλ: Στηρίζει την πρόταση γέφυρα των ΗΠΑ ο Νετανιάχου, λέει ο Μπλίνκεν – «Υποχρέωση της Χαμάς να τη δεχτεί»

Η συνάντηση Νετανιάχου - Μπλίνκεν στο Ισραήλ έγινε στο πλαίσιο της ένατης επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί επίσης την πρόταση. Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η πρόταση «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο που συμφώνησαν στις 2 Ιουλίου», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην παρούσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Τι δεν περιλαμβάνει η πρόταση των ΗΠΑ

Η πρόταση των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες στη Ντόχα του Κατάρ δεν περιλάμβανε την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, ούτε μία εκ των προτέρων δέσμευση για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν πηγές της Χαμάς στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Sharq την Κυριακή.

Η πρόταση «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο που συμφώνησαν στις 2 Ιουλίου», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χαμάς εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στη Ντόχα και το Κάιρο.

Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση της παρουσίας των IDF στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, χωρίς πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Όσον αφορά τη μόνιμη κατάπαυση πυρός, την οποία ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει ως μέρος του σχεδίου ειρήνευσης τον Μάιο, πάει στη δεύτερη φάση της συμφωνίας όπου όμως το Ισραήλ θα μπορεί να συνεχίσει τις μάχες εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τώρα να επιτύχουν μία πρόσκαιρη εκεχειρία προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Πρόταση με τους όρους του Ισραήλ

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι το πέρασμα της Ράφα θα διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή με ισραηλινή εποπτεία. Το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα εποπτεύει επίσης την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στη βόρεια Γάζα μέσω του διαδρόμου Netzarim, τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε τρίτη χώρα και την αποχώρηση από τη Γάζα σύμφωνα με το σχέδιο Μπάιντεν.

Εάν ισχύουν όλα τα παραπάνω σημαίνει μία ακόμα υποχώρηση των ΗΠΑ στους όρους που θέτει το Ισραήλ, το οποίο παρά το γεγονός ότι η πρόταση Μπάιντεν παρουσιάστηκε σαν πρόταση του Τελ Αβίβ, δεν συμφώνησε ποτέ να λήξει τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς να επιτύχει «ολοκληρωτική νίκη».

Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τώρα να επιτύχουν μία πρόσκαιρη εκεχειρία προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι αλλά χωρίς να εγγυάται κανείς ότι το Ισραήλ δεν θα συνεχίσει το σφυροκόπημα αμέσως μετά.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πριν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου δήλωσε ότι τώρα «είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη, ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας που θα διαρκέσουν».

Sports in

LIVE: Παναιτωλικός – Λαμία

LIVE: Παναιτωλικός – Λαμία. Παρακολουθήστε live στις 21:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναιτωλικός – Λαμία για την 1η αγωνιστική της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024