Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγια με τους μεγαλύτερους θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ

Ναυάγια με τους μεγαλύτερους θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ

Αυτά τα ιστορικά ναυάγια προσφέρουν περισσότερα από χρυσό και κοσμήματα

Από τις ακτές της Ναμίμπια μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αυτά τα ναυάγια έκρυβαν τα πλούτη τους στο βυθό από τον χρόνο και τους ανθρώπους.

Καραϊβική: «το πλουσιότερο» ναυάγιο του κόσμου

Στο San José στην Καραϊβική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας ανακαλύφθηκε το αποκαλούμενο «πλουσιότερο» ναυάγιο του κόσμου, όπως περιγράφεται και στο National Geographic.

Η ισπανική ναυτική γαλέρα San José μετέφερε έως και 200 τόνους χρυσού, αργύρου και άκοπων πολύτιμων λίθων, όταν βυθίστηκε το 1708 κατά τη διάρκεια μιας μάχης με βρετανικά πολεμικά πλοία.

The San José in the Caribbean Sea off the coast of Colombia

Οι εκτιμήσεις για τον θησαυρό του πλοίου κυμαίνονται από μερικά δισεκατομμύρια δολάρια έως περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

O θησαυρός αποτιμάται μέχρι τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια

Πολλά μέρη έχουν υποστηρίξει το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν το ναυάγιο, μεταξύ των οποίων μια εταιρεία διάσωσης με έδρα τις ΗΠΑ (η οποία ισχυρίστηκε ότι βρήκε το ναυάγιο το 1982), η Κολομβία (η οποία δήλωσε ότι βρήκε το ναυάγιο σε διαφορετική τοποθεσία το 2015), η Ισπανία (η οποία υποστηρίζει ότι το πλοίο εξακολουθεί να της ανήκει, όπως και 300 χρόνια νωρίτερα) και μια ομάδα ιθαγενών Βολιβιανών, οι οποίοι λένε ότι οι πρόγονοί τους αναγκάστηκαν να εξορύξουν μεγάλο μέρος του αργύρου.

Ανεξάρτητα από την πραγματική αξία του θησαυρού, ο κολομβιανός νόμος υπαγορεύει ότι όλα τα τεχνουργήματα δεν μπορούν να πωληθούν.

Έτσι, το San José και οι θησαυροί του βρίσκονται ακόμη στον βυθό της θάλασσας με κάποιους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να παραμείνουν εκεί.

Ναμίμπια: 500 ετών θησαυρός

Το 2008, ένας γεωλόγος έψαχνε για διαμάντια σε μια περιοχή γνωστή για τα κοιτάσματα της σε αυτόν πολύτιμο λίθο. Αντ’ αυτού, βρήκε κάτι άλλο – ένα ράβδο χαλκού.

Ως εκ τούτου, οι αρχαιολόγοι συνέχισαν την έρευνα τους με αποτέλεσμα να βρουν 22 τόνους από αυτές τις ράβδους αλλά και χρυσό .

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν περισσότερα από 2.000 χρυσά νομίσματα, κυρίως ισπανικά που έφεραν ομοιώματα του βασιλιά Φερδινάνδου και της βασίλισσας Ισαβέλλας, αλλά και κάποια βενετσιάνικα, μαυριτανικά, γαλλικά κι άλλα νομίσματα.

Το ανευρεθέν περιεχόμενο βοήθησε στην ταυτοποίηση του πλοίου ως το Bom Jesus, ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο που χάθηκε το 1533 ενώ κατευθυνόταν προς την Ινδία.

Το Bom Jesus στη νότια ακτή της Ναμίμπια

Το πλοίο κι όλο το φορτίο του παρέμειναν ανέγγιχτα για σχεδόν 500 χρόνια. Είναι μακράν το παλαιότερο ναυάγιο που έχει βρεθεί ποτέ στις ακτές της υποσαχάριας Αφρικής και το πλουσιότερο.

Ινδονησία: το πλουσιότερο και μεγαλύτερο φορτίο χρυσού και κεραμικών

Το 1998, ντόπιοι ψαράδες που έκαναν κατάδυση ανακάλυψαν ένα μπλοκ κοραλλιών με κεραμικά ενσωματωμένα σε αυτό.

Το εύρημα αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ένα αραβικό ιστιοφόρο πλοίο dhow του 9ου αιώνα γεμάτο με περισσότερα από 60.000 χειροποίητα κομμάτια χρυσού, ασημιού και κεραμικών της δυναστείας των Τανγκ.

The Belitung Shipwreck in the Java Sea off Belitung Island, Indonesia

Το ναυάγιο αυτό θεωρείται το πλουσιότερο και μεγαλύτερο φορτίο χρυσού και κεραμικών της νότιας Κίνας των αρχών του 9ου αιώνα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί ως ενιαίος θησαυρός.

Ολλανδία: το ναυάγιο που έφερε στο φως πληροφορίες των ελίτ του 17ου αιώνα

Το ναυάγιο Palmwood Wreck πήρε το όνομά του από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε στα κιβώτια που περιείχαν το πολύτιμο φορτίο του πλοίου.

Από την ανακάλυψη αυτού του θησαυρού αντικείμενα από όλο τον κόσμο και πληροφορίες για τη ζωή των ελίτ του 17ου αιώνα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτά τα σπασμένα κιβώτια, οι δύτες ανέσυραν πάνω από 1.500 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα κομψό φόρεμα κεντημένο με ασημένιους κόμπους κι έναν βελούδινο χιτώνα βαμμένο με cochineal, μια χρωστική ουσία με βαθύ κόκκινο χρώμα, που λαμβάνεται από έντομα που βρίσκονται μόνο στην Αμερική.

This silk damask gown from the Palmwood Wreck is believed to date to around the 1620s. Despite centuries under the sea, it remains in extraordinary condition.
Photograph courtesy The Province of North-Holland, the Netherlands

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα ασημένιο κύπελλο και επιτραπέζια σκεύη, ένα πολυτελές σετ ειδών υγιεινής, ένα περσικό χαλί και μια διεθνή συλλογή 32 δερματόδετων βιβλίων που χρονολογούνται στον 16ο και 17ο αιώνα.

Ενώ πλήθος αντικειμένων έχουν ανασυρθεί από τον βυθό μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος του ναυαγίου Palmwood παραμένει ανεξερεύνητο.

Το Nanhai No. 1 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Το 1987, η βρετανική εταιρεία Maritime Exploration αναζητώντας ένα πλοίο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών,  που βυθίστηκε το 1700 ήρθε αντιμέτωπη μ’ ένα άθικτο εμπορικό πλοίο μήκους 100 ποδιών από τη δεκαετία του 1100.

Το στρώμα λάσπης πάχους έξι μέτρων είχε διατηρήσει το ξύλινο κύτος και το φορτίο του, που περιλάμβανε πορσελάνη, νομίσματα της εποχής του Σονγκ και ράβδους αργύρου.

Chinese archaeological workers conducting underwater surveying of cultural relics in the South China Sea in 2007. (Photo by Guan Xiangdong/CNS)

Με την πάροδο των ετών, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακτήσει δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα από το Nanhai No. 1, συμπεριλαμβανομένων 100 χρυσών αντικειμένων και χιλιάδων νομισμάτων.

Τα περισσότερα από τα 60.000 έως 80.000 αντικείμενα του Nanhai No. 1 είναι κεραμικά από τη Νότια Σονγκ.

Santo Cristo de Burgos στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον, ΗΠΑ

Η ισπανική γαλέρα Santo Cristo de Burgos έπλεε από τις Φιλιππίνες προς το Μεξικό το 1693, όταν εξετράπη της πορείας της και εξαφανίστηκε, ναυαγώντας πιθανότατα στις σημερινές ακτές του Όρεγκον. Το φορτίο του περιλάμβανε ακριβό κινεζικό μετάξι και πορσελάνη.

Οι αναφορές της ανεύρεσης του ναυαγίου λέγεται ότι τράβηξαν την προσοχή του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ και πιθανώς ενέπνευσαν την ιδέα του για την ταινία του 1985 The Goonies, αν και ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη σύνδεση.

Sports in

Ο Αστέρας Τρίπολης είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό σε πρεμιέρα και το 2020 (vid)

Τελευταία φορά που είχε ηττηθεί ο Παναθηναϊκός σε πρεμιέρα ήταν το 2020 και πάλι από τον Αστέρα Τρίπολης και μάλιστα με το ίδιο σκορ (0-1).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024