Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Marton Dunai) διέψευσε χθες Κυριακή την κατηγορία ότι οι ειδικοί κανόνες που θέσπισε η κυβέρνησή του όσον αφορά τους προσκεκλημένους εργαζόμενους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εγείρουν κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εργαζόμενοι από αυτές τις δύο χώρες «θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε διεξοδικούς ελέγχους όταν εισέρχονται και διαμένουν στην Ουγγαρία», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας μέσω Facebook.

Είμαστε «στόχος εκστρατείας ψεμάτων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

Οι ουγγρικοί κανονισμοί για τους προσκεκλημένους εργαζόμενους ίσχυαν ως το πρόσφατο παρελθόν αποκλειστικά για υπηκόους της Ουκρανίας και της Σερβίας.

Ομως επεκτάθηκαν για να συμπεριλάβουν τους υπηκόους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας τον Ιούλιο, εξέλιξη που πυροδότησε ανησυχίες για κατασκοπεία, που εξέφρασε ιδίως η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιούανσον.

Η Σουηδή τόνισε ότι η Βουδαπέστη πρέπει να εγγυηθεί πως δεν θα εισέρχονται στην ουγγρική επικράτεια και δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη της ΕΕ Ρώσοι με παρελθόν στις υπηρεσίες κατασκοπείας της Μόσχας.

Ο κ. Σιγιάρτο υποστήριξε χθες πως η χώρα του είναι στόχος «εκστρατείας ψεμάτων» από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά από βορειοευρωπαϊκά και βαλτικά κράτη.

«Ειρηνευτική πρωτοβουλία»

Ο δεξιός λαϊκιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν διατηρεί καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο παρά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πριν δυόμισι και πλέον χρόνια.

Ταξίδεψε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο αυτής που παρουσίασε ως «ειρηνευτική» πρωτοβουλία τον Ιούλιο, μερικές ημέρες αφού η χώρα του ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, προκαλώντας από αμηχανία ως οργή στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ