Bitcoin: Ασφαλές καταφύγιο ή επένδυση για κερδοσκοπία
Ενώ το Bitcoin αρχικά αναφερόταν ως «ψηφιακός χρυσός», η συσχέτισή του με επικίνδυνα assets τον φέρνει πιο κοντά στην κερδοσκοπία
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Η φήμη του Bitcoin ως asset αξίας που μοιάζει με τον χρυσό έχει βρεθεί στο επίκεντρο φέτος μετά από περιόδους αβεβαιότητας στην αγορά. Η πτώση του χρηματιστηρίου στις 5 Αυγούστου επεκτάθηκε και στην αγορά των crypto, με αποτέλεσμα το Bitcoin να πέσει κατά 16%. Ο χρυσός έδειξε μεγαλύτερη αντίσταση, υποχωρώντας λίγο πάνω από 1%.
Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο υψηλό ρεκόρ των 73.700 δολαρίων τον Μάρτιο, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στα ETF
Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν μερικές φορές το 2024 και κάθε φορά, το BTC – που συχνά διαφημίζεται ως «ψηφιακός χρυσός» – βγαίνει σε χειρότερη κατάσταση από τον πραγματικό χρυσό .
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών κρυπτογράφησης Kaiko τα οποία παραθέτει το cryptonews.com, το Bitcoin παρουσίασε χαμηλή απόδοση σε σχέση με τον χρυσό κατά τη διάρκεια του sell-off της 5ης Αυγούστου. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα φαίνεται ότι έχει συνδέσει την πορεία του περισσότερο με το χρηματιστήριο, ιδιαίτερα με μετοχές τεχνολογίας blue-chip όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft.
Τι δείχνουν τα δεδομένα
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο λόγος BTC προς χρυσό, που μετρά τη σχετική απόδοση των δύο περιουσιακών στοιχείων, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών στις 5 Αυγούστου. Όταν ο λόγος πέφτει, το Bitcoin έχει χειρότερη απόδοση από τον χρυσό και το αντίστροφο. Η ίδια η τιμή του BTC έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50.000 δολαρίων, σε έναν ρυθμό πτώσης που είχε να παρατηρηθεί από την κατάρρευση του FTX και του Terraform Labs το 2022, αφήνοντας ολόκληρη τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων σε αδιέξοδο.
«Κατά τη διάρκεια τουλάχιστον δύο περιόδων αναταραχής της αγοράς το 2024, το Bitcoin δεν προσέλκυσε ασφαλείς ροές. Αυτό εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την καταλληλότητά του ως λεγόμενο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, τονίζει ο Adam McCarthy, αναλυτής της Kaiko, στο Cryptonews.
Ο συντελεστής συσχέτισης μετρά τη σχετική απόδοση του χρυσού και του Bitcoin. Τα τελευταία δύο χρόνια, η συσχέτιση του BTC με τον χρυσό παρέμεινε «αρκετά αδύναμη». Σύμφωνα με την Kaiko, η συσχέτιση 60 ημερών μεταξύ Bitcoin και χρυσού κυμαίνεται μεταξύ μείον 0,3 και θετικού 0,3 από το 2022.
Ακολουθεί τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του Bitcoin ακολουθεί τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, υποκινούμενη από τη θεσμική υιοθέτηση μετά την κυκλοφορία κεφαλαίων διαπραγματεύσιμων μέσω ανταλλαγής Bitcoin ( ETFs ). Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο υψηλό ρεκόρ των 73.700 δολαρίων τον Μάρτιο, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στα ETF. Το περιουσιακό στοιχείο έκτοτε αντιστάθμισε τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη και διαπραγματεύεται περίπου 20% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.
Οι περισσότεροι εκδότες ETF προωθούν το Bitcoin ως συμπλήρωμα ή εναλλακτική λύση του χρυσού. Αλλά τα δύο περιουσιακά στοιχεία καθοδηγούνται από διαφορετικούς βασικούς παράγοντες, λένε οι αναλυτές. Ο Kar Yong Ang, αναλυτής χρηματοοικονομικής αγοράς για τον διαδικτυακό χρηματιστή συναλλάγματος και χρηματιστηριακών συναλλαγών Octa, είπε στο Cryptonews: «Ενώ το Bitcoin αρχικά αναφερόταν ως «ψηφιακός χρυσός», η συσχέτισή του με επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία υποδηλώνει ότι μπορεί να θεωρηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως κερδοσκοπική επένδυση».
Ο χρυσός και το Bitcoin χαρακτηρίζονται και τα δύο από τη σπανιότητά τους
Συγκριτικά, ο χρυσός –ένα απτό ασφαλές καταφύγιο και αντιστάθμιση πληθωρισμού– έχει δείξει ανθεκτικότητα στη σύσφιγξη της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, ενισχυμένη από την ισχυρή ζήτηση των κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού , οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 1.037 τόνους χρυσού το 2023.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 29% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να ενισχύσει τα αποθέματά τους σε χρυσό, το υψηλότερο επίπεδο που έχει δει το Συμβούλιο από τότε που ξεκίνησε την ετήσια έρευνα πριν από έξι χρόνια.
Είναι το Bitcoin ο νέος χρυσός;
Ο χρυσός και το Bitcoin χαρακτηρίζονται και τα δύο από τη σπανιότητά τους. Ο φερόμενος ως ιδρυτής του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, ενσωμάτωσε ένα hard cap 21 εκατομμυρίων νομισμάτων στο μεγαλύτερο πρωτόκολλο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι συνολικά 213.000 τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί σε όλη την ιστορία.
«Η πεπερασμένη προσφορά και η αποκεντρωμένη δομή του Bitcoin οδήγησαν φυσικά στην αντίληψή του ως αποθήκης αξίας, επιπλέον του ρόλου του ως μέσου ανταλλαγής», δήλωσε ο Kar Yong Ang.
«Ουσιαστικά, η απήχηση του Bitcoin ως ένα ασφαλές καταφύγιο διαφέρει από χώρα σε χώρα», δήλωσε ο McCarthy, ο ερευνητής της Kaiko. Ανέφερε χώρες όπως η Νιγηρία , η Αργεντινή και η Τουρκία, όπου η σημαντική υποτίμηση του νομίσματος συνέπεσε με την αύξηση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις