Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Bundesbank: Η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση αλλά η ανάπτυξη καθυστερεί

Bundesbank: Η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση αλλά η ανάπτυξη καθυστερεί

Ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί απότομα στη Γερμανία το τελευταίο έτος, θα μπορούσε να επιταχυνθεί στα τέλη του 2024, λέει η Bundesbank

Η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω και ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί προς το τέλος του έτους, έστω και προσωρινά, ανέφερε η Bundesbank στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της για την οικονομία της χώρας, όπως σημειώνει το Reuters.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε απροσδόκητα το περασμένο τρίμηνο και μια σειρά από δείκτες ερευνών μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο δείχνουν αναιμική επέκταση. Αν και η ύφεση είναι απίθανη, οι συνολικές προοπτικές παραμένουν υποτονικές, δήλωσε η Bundesbank.

Το ΑΕΠ

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου – γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει την πρόσφατη αδυναμία της ή ότι θα μπορούσε ακόμη και να διολισθήσει σε ύφεση. Η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική μηδενικής ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

«Η αναμενόμενη αργή ανάκαμψη της οικονομίας καθυστερεί περαιτέρω», δήλωσε η τράπεζα. «Ωστόσο, δεν αναμένεται ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής, εφόσον δεν προκύψουν νέα αρνητικά σοκ».

Αυτή η αδυναμία είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Όλι Ρεν, που συμμετέχει στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε κατά τη διάρκεια ότι μπορεί να δικαιολογείται μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να επεκταθούν αυτό το τρίμηνο, υποβοηθούμενες από τη μεγάλη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, προέβλεψε η Bundesbank.

Όμως η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη, γεγονός που εξασθενεί τις προοπτικές του τεράστιου βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας. Ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί απότομα το τελευταίο έτος, θα μπορούσε να επιταχυνθεί στα τέλη του 2024, κυρίως λόγω της στατιστικής επίδρασης των σχετικά χαμηλών τιμών ενέργειας ένα χρόνο νωρίτερα.

«Μπορούμε να αναμένουμε προσωρινά κάπως υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού προς το τέλος του έτους», δήλωσε η τράπεζα. «Ο δομικός πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών μισθολογικών πιέσεων».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η μεγάλη «μάχη» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον… αέρα (vids)

Τι προσφέρει ο Ομέρ Γιούρτσεβεν στον Παναθηναϊκό και πως αναμένεται η μάχη των… Αιθέρων στους «αιώνιους» αντιπάλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024