Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ από το 2017. Αυτή η αύξηση αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, οι αυξανόμενες επιτοκιακές πιέσεις και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 26,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, με τους πιο ευάλωτους τομείς να είναι οι κατασκευές, το χονδρικό εμπόριο, η μεταφορά και αποθήκευση, καθώς και η βιομηχανία. Η κατάσταση αυτή θεωρείται ανησυχητική, καθώς δείχνει μια συνεχή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Ωστόσο, παρόλο που οι πτωχεύσεις έχουν αυξηθεί, η συνολική εκτιμώμενη αξία των χρεών που σχετίζονται με αυτές τις πτωχεύσεις μειώθηκε κατά περίπου 15% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που πτωχεύουν είναι μικρότερες και με λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι συνολικά χαμηλότερες.

Ο αριθμός των εταιρειών που κηρύχθηκαν σε πτώχευση στη Γερμανία κατά τον μήνα Μάιο του 2024 αυξήθηκε κατά 30,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με συνολικά 1.934 χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Τον Μάιο καταγράφηκαν συνολικά 5,6 πτωχεύσεις ανά 10.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, με τον κλάδο μεταφορών και αποθήκευσης να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ανά 10.000 επιχειρήσεις, με 12,2 υποθέσεις.

«Τα προειδοποιητικά σημάδια για αφερεγγυότητες εταιρειών αυξάνονται», σχολίασε ο Marc Evers, ειδικός στις ΜΜΕ στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK), αφού έμαθε τα στοιχεία του Destatis.

«Σχεδόν το +33% στις πτωχεύσεις εταιρειών από το προηγούμενο έτος δείχνουν την τεταμένη οικονομική κατάσταση», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το DIHK προβλέπει ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών «θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο των 20.000 φέτος για πρώτη φορά από το 2017».

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι το μήνα Μάιο καταγράφηκαν συνολικά 5.691 πτωχεύσεις καταναλωτών, που αντιπροσωπεύει αύξηση 0,2% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, μια μάλλον τροχοπέδη στην αύξηση 27,9% που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο.

Ομοίως, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον αριθμό των τακτικών πτωχεύσεων που κατατέθηκαν στη Γερμανία αντικατοπτρίζουν ετήσια αύξηση 13,5% τον Ιούλιο και 6,3% τον Ιούνιο του 2024, γεγονός που προβλέπει ότι οι κηρυγμένες πτωχεύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται.