Είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς τις αληθινές, καταστροφικές συνέπειες της απιστίας. Η φαντασίωση του να λάμπεις, να πουλάς τα ρούχα που άφησαν στο σπίτι σου στο Depop, να ακούς Megan Thee Stallion και να πέφτεις πάνω στον καλύτερο φίλο τους σε ένα κλαμπ, ο οποίος σε κοιτάζει επίμονα στα μάτια πριν σου ψιθυρίσει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σου το έκαναν αυτό», είναι πολύ πιο σέξι από την πραγματικότητα: τραύματα, χαμένη εμπιστοσύνη, κλονισμένη αυτοεκτίμηση και ένας μακρύς δρόμος για την επούλωση.

Αυτή είναι μια σχεδόν καθολική αντίδραση στη βαθιά προδοσία, αλλά παρά την ανάγκη για ειλικρινείς, αφιλτράριστες αναπαραστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανείς δεν πρόκειται να ποστάρει τον εαυτό του να τρώει κινέζικο στις 3 το πρωί, ενώ κλαίει.

Η πιο ειλικρινής TikToker του διαδικτύου, η Madeline Argy, μίλησε εκτενώς για τον πόνο που της προκάλεσε η δημόσια απιστία του ράπερ Central Cee με την ράπερ Ice Spice, παραδεχόμενη ότι «τις πρώτες πέντε ημέρες αφότου έμαθα τι συνέβαινε… κυριολεκτικά κόντεψα να πεθάνω». Αλλά μετά από μέρες που έπεφτε στο κρεβάτι, δεν έτρωγε και «τρελαινόταν» εκτός κάμερας, ένιωσε αρκετά ήρεμη ώστε να δημοσιεύσει τη σειρά viral βίντεο για την απιστία.

@madelineargy♬ original sound – madz

Την περασμένη εβδομάδα, η Χάντερ Σάφερ περιέγραψε πώς ο Ντόμινικ Φάικ που την απάτησε «[την] άλλαξε ριζικά ως άτομο». Σε ένα επεισόδιο του podcast Call Her Daddy, η Σάφερ ανέφερε «η απιστία δεν έχει να κάνει με εσάς, έχει να κάνει με το άλλο άτομο [που απιστεί]».

Πως γίνεται όμως να σταματήσεις να κατηγορείς τον ευατό σου, αν ο σύντροφος σου σε προδώσει;

Θρηνήστε

«Τόσο η θλίψη όσο και η προδοσία ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου», λέει στο περιοδικό Dazed η υπνοθεραπεύτρια Patience M. Chigodora. «Γι’ αυτό μπορεί να έχετε ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως βαρύ στήθος, ένα αίσθημα πόνου στο στομάχι ή ακόμα και μούδιασμα. Το σώμα σας αντιδρά στο συναισθηματικό σοκ σαν να αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή, κάτι που από πολλές απόψεις συμβαίνει».

Ακριβώς όπως η θλίψη, η επεξεργασία της προδοσίας απαιτεί να θρηνήσετε αυτό που χάσατε – είτε πρόκειται για τη σχέση, την εμπιστοσύνη ή το μέλλον που φανταζόσασταν με αυτό το άτομο. Η Chigodora τονίζει ότι η θεραπεία έρχεται μόνο με την αναγνώριση και την αποδοχή αυτών των συναισθημάτων απώλειας: «Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει πλήρως και να καβαλήσει τα κύματα των συναισθημάτων που αναδύονται. Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε ό,τι δεν αναγνωρίζετε ή δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να αισθάνεται».

Αφήστε το Instagram και βγείτε έξω

Η ανακάλυψη της απιστίας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εκτός ελέγχου και θυμωμένοι. Αντί να προσπαθείτε να ανακτήσετε μια επιφανειακή αίσθηση ελέγχου παραμονεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθώντας τους εμπλεκόμενους, επικεντρωθείτε στο να αποδεχτείτε αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Ο καθένας έχει την ελευθερία να παίρνει τις δικές του αποφάσεις και να κάνει τα δικά του λάθη -καμία εμμονική παρακολούθηση δεν θα το αλλάξει αυτό. Αυτός/η που προορίζεται για εσάς δεν θα σας αφήσει και δεν θα σας απατήσει.

Μην κατηγορείτε τον ευατό σας

Μόλις αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε ποτέ να ελέγξετε τις πράξεις των ανθρώπων γύρω σας – και ούτε θα έπρεπε να το θέλετε – γίνεται ευκολότερο να δείτε ότι το να σας προδώσουν δεν αποτελεί πρόβλημά σας. «Η απιστία του συντρόφου σας είναι αντανάκλαση των πράξεων και των επιλογών του – όχι των δικών σας», λέει η ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια Dr Mellisa Cook. «Είναι εύκολο να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, αλλά αυτό μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμησή σας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσετε και να απορρίψετε αυτά τα συναισθήματα».

*Με πληροφορίες από: Dazed