Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού από συνοδό ασθενούς στο Ιπποκράτειο – ΠΟΕΔΗΝ: «Έχουμε γίνει σάκος του μποξ»

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού από συνοδό ασθενούς στο Ιπποκράτειο – ΠΟΕΔΗΝ: «Έχουμε γίνει σάκος του μποξ»

Ξυλοδαρμός γιατρού από συνοδό ασθενούς σημειώθηκε σήμερα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά βίας κατά υγειονομικών. Οργισμένες διαμαρτυρίες από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ

Άγριος ξυλοδαρμός εις βάρος γιατρού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα. Όπως καταγγέλλεται, το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10 το πρωί εντός του χώρου του  νοσκομείου, με θύμα τον διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής και δράστη συνοδό ασθενούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη όταν ο συνοδός του ασθενή, μετά από παρατήρηση που έκανε ο ιατρός, λογομάχησε μαζί του και ακολούθησε ο ξυλοδαρμός. Συγκεκριμένα ο συνοδός γρονθoκόπησε τον γιατρό στο στόμα, προκαλώντας του κακώσεις στα ούλα. Το θύμα προσέφυγε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, όπου εξετάστηκε από ιατροδικαστή και έλαβε υπόμνημα με τα ευρήματα της εξέτασης, προκειμένου να καταθέσει μήνυση.

Ο ξυλοδαρμός δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκρατείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το συμβάν, αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες, στην Ορθοπαιδική Κλινική του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, βιαιοπραγίας από συνοδό ασθενούς, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίστηκε κατά τον καλύτερα δυνατό τρόπο, προς το προσωπικό της κλινικής.

Σε μια κλινική που λειτουργεί υποδειγματικά και πέρα από τις δυνατότητές της, λόγω της έλλειψης προσωπικού (νοσηλευτών – αναισθησιολόγων), προς όφελος των ασθενών που νοσηλεύονται και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης – αποκατάστασης. Παρότι αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και την αγωνία του κάθε συνανθρώπου μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, τέτοιες συμπεριφορές είναι αδικαιολόγητες και θα μας βρίσκουν πάντα αντίθετους».

ΠΟΕΔΗN: «Έχουμε γίνει σάκος του μποξ»

Ο ξυλοδαρμός του γιατρού στο Ιπποκράτειο  δεν είναι πρωτοφανές περιστατικό. Αντιθέτως, παρόμοιες επιθέσεις σημειώνονται επανειλημμένας εις βάρος υγειονομικών στα δημόπσια νοσοκομεία, καταγγέλλει ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι υγειονομικοί έχουμε γίνει σάκος του μποξ στις επιθετικούς παραλογισμούς κάθε ασθενούς ή συνοδού», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σε οργισμένη ανακοίνωση.

«Ούτε ταχυδακτυλουργοί είμαστε για να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα δεκάδες ασθενείς, ούτε θαυματοποιοί να γίνονται καλά όλοι οι ασθενείς χωρίς να πονέσουν καθόλου», συμπληρώνει.

«Το ζήτημα είναι ότι παρά την αυστηρές διατάξεις του νέου νόμου δεν χαμπαριάζουν. Θα πρέπει να τρέχουν οι υγειονομικοί που τρώνε το ξύλο να υποβάλλουν μηνύσεις. Να επωμιστούν έξοδα και στοχοποίηση», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι συγκεκριμένοι «νταήδες ασθενείς και συνοδοί», εκμεταλλεύονται την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων,  αλλά και την απουσία της αστυνομίας, η οποία όπως λέει «εμφανίζεται κατόπιν εορτής».

«Απειλούσε τους πάντες»

Ο κ. Γιαννάκος δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν: «Σήμερα νωρίς το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μια γυναίκα που είχε χειρουργηθεί στο ισχίο, επισκέφθηκε για αλλαγή την ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου. Οι γιατροί έκαναν την αλλαγή. Ο συνοδός φωναζε εξω από το ιατρείο απειλώντας με ξυλοδαρμό τους πάντες.

Βγήκε ο διευθυντής της ορθοπαιδικής κλινικής από άλλο χώρο να δει τι συμβαίνει, και τι το ήθελε; Ο θρασύδειλος συνοδός του επιτέθηκε στα καλά καθούμενα και τον γρονθοκόπησε. Τρέχει τώρα ο δαρμένος συνάδελφος να υποβάλει μήνυση. Πού είναι αυτό το δίχτυ προστασίας των υγειονομικών; Τρώμε ξύλο και στο τέλος θα μας βάζουν να ζητάμε και συγγνώμη. Έλεος. Να λάβουν μέτρα και να τα δούμε να λειτουργούν», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας κατά υγειονομικών

Τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία τείνουν να καταλήξουν ενδημικό φαινόμενο, καθώς κρούσματα καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα.

Πριν το σημερινό περιστατικό, είχαν προηγηθεί τέσσερα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας στο νοσοκομείο Χαλκίδας, στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ), τα περιστατικά έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού. Μάλιστα, ο γιατρός δέχθηκε γροθιές από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου και εφημέρευσε με ράμματα την Κυριακή.

Κατόπιν των καταγγελιών, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), απηύθυνε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των υγειονομικών.

ΟΕΝΓΕ: Ηθικός αυτουργός ο υπουργός Υγείας

«Την ίδια στιγμή που καλούμαστε να εργαστούμε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς, βρισκόμαστε επιπλέον ανυπεράσπιστοι απέναντι σε όσους επιχειρούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μας λεκτικά ή σωματικά, προκαλώντας μας ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

«Ηθικός αυτουργός είναι ο Υπουργός Υγείας που συκοφαντεί νυχθημερόν στην κοινή γνώμη τους γιατρούς του ΕΣΥ ως »ανθρωπάκια και τεμπέληδες», αλλά και συνολικά η κυβέρνηση που καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποιεί τους υγειονομικούς ως υπεύθυνους για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας».

»Αυτό μαζί με πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά αποδεικνύουν εκτός των άλλων ότι η πρόσφατη πολυδιαφημισμένη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, όσον αφορά στη »διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων», κάθε άλλο παρά προστάτευσε τους υγειονομικούς – θύματα επιθέσεων».

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει από την κυβέρνηση «να πάρει επιτέλους μέτρα προστασίας μας εδώ και τώρα». Ως ελάχιστο μέτρο προστασίας οι υγειονομικοί ζητάνε «την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού φύλαξης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για την ασφαλή άσκηση του έργου μας». Τέλος, θεωρούν απαραίτητο, η Διοίκηση του Γ.Ν Χαλκίδας να αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Sports in

Ο Ροντινέι τραγουδάει «Κάτω απ’ την πανσέληνό μου» και αποθεώνεται

Ρεσιτάλ Ροντινέι κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024