Συνεχίζεται το μπαλάκι των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, που οδήγησε στο θάνατο ενός 19άχρονου αγοριού.

Μετά τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας ότι το λούνα παρκ δεν διέθετε αδειοδότηση, και ότι την ευθύνη για την πιστοποίηση της επιχείρησης είχε το υπουργείο Ανάπτυξης, υπήρξε η εξής απάντηση από την πλευρά του υπουργείου:

«Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Πώς συνέβη το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου τα μεσάνυχτα, σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι του δήμου Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική. Αρχικώς, ο 19χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας σε κρίσιμη κατάσταση, όταν έσπασε το παιχνίδι (περιστρεφόμενες καρέκλες – Crazy Dance) στο οποίο επέβαινε. Ο 19χρονος ήταν πάνω στο παιχνίδι μαζί με τον μικρότερο αδερφό του όταν κατάλαβαν ότι ξεκολλάει το κάθισμά τους. Ο μικρός αδερφός κατάφερε να κρατηθεί από τα σίδερα. Ο μεγάλος όμως, δυστυχώς δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.Λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.

Ο νεαρός, που καταγόταν από τη Βέροια, περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του στην περιοχή, ενώ παρόντες στο περιστατικό ήταν η μητέρα και τα αδέλφια του.

Παράλληλα, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ εις βάρος του έχει συνταχθεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. ενώ διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το αστυνομικό τμήμα Κασσανδρείας και θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Σήμερα το μεσημέρι παραδώθηκε και ο χειριστής του παιχνιδιού στο οποίο συνέβη το δυστύχημα.

 Τι είχε πει η δήμαρχος για το λούνα παρκ

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά,  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε ότι το λούνα παρκ δεν ήταν αδειοδοτημένο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Υπογράμμισε η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».

Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά.

Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η Αναστασία Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ», υποστήριξε.