Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Απεριτίβο πριν το δείπνο σαν τους Ιταλούς; Οι ειδικοί απαντούν

Απεριτίβο πριν το δείπνο σαν τους Ιταλούς; Οι ειδικοί απαντούν

Από απεριτίβο έως μαρτίνι, δείτε πώς ένα ποτό πριν από το δείπνο μπορεί να επηρεάσει τον ουρανίσκο σας.

Η παράδοση του να πίνετε ένα ποτό πριν από το δείπνο, πιθανότατα να είναι η αγαπημένη σας.

Άλλωστε αποτελεί μια ευκαιρία να χαλαρώσετε, να αποφορτιστείτε πριν από το φαγητό και να βοηθήσετε τους πάντες να εγκλιματιστούν σε μια βραδιά με καλό φαγητό και συζήτηση. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, φροντίστε να είστε προσεκτικοί με τα ποτά που θα επιλέξετε.

Ορισμένοι τύποι ποτών μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ευαισθησία του ουρανίσκου σας, σε σημείο που ένα ή δύο ποτά πριν από το δείπνο μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού σας ή το είδος του κρασιού που θα ταιριάξει καλύτερα με το γεύμα σας.

Για τα σκληρά ποτά

Τα «σκληρά ποτά» αναφέρονται σε αλκοολούχα ποτά που είναι αποστάγματα, όπως η βότκα, το ουίσκι, το ρούμι, το μπέρμπον και το ουίσκι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ – συχνά γύρω στο 40% έως 50% Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, η μπύρα, ο μηλίτης και το σάκε, τα οποία συχνά έχουν χαμηλότερο ABV 15% ή λιγότερο.

Αυτός ο υψηλότερος ABV στα σκληρά ποτά μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης στον ουρανίσκο σας – ένας όρος για τον ουρανίσκο του στόματός σας συγκεκριμένα, αλλά και για την αίσθηση της γεύσης.

«Επειδή μπλοκάρει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη δημιουργία σάλιου στο στόμα σας, το σκληρό αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει τα κυτταρικά τοιχώματα του ουρανίσκου σας», δήλωσε στην ιστοσελίδα Huffpost και την Julie Kendrick, ο Cody Bridges, σομελιέ του θέρετρου Massanutten Resort στη Βιρτζίνια. Το σάλιο παίζει ρόλο στην γευστική ευαισθησία, οπότε η ξηρότητα του στόματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους γευστικούς σας κάλυκες.

Αποφύγετε αυτά τα ποτά

Το να παραγγείλετε ένα ποτό πριν από το δείπνο με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι μια συμβουλή που θα ακούσετε από πολλούς επαγγελματίες.

«Προσωπικά, θα απέφευγα οτιδήποτε υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή οποιοδήποτε κοκτέιλ που είναι αμιγώς αλκοολούχο, όπως ένα Manhattan, old-fashioned ή martini», δήλωσε ο σομελιέ Billy Turner, ο οποίος εργάζεται στο Kimpton Shane Hotel στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα γλυκά ποτά, λένε οι ειδικοί.

«Θα κρατούσα γενικά τα κοκτέιλ με περισσότερη ζάχαρη για αργότερα στο γεύμα», δήλωσε ο Cyrus Schultz, διευθυντής ποτών στο Cyrus, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Geyserville της Καλιφόρνια. «Ένα γλυκό ποτό μπορεί να «γλασάρει» τον ουρανίσκο σας», είπε. «Στη συνέχεια, αν το επόμενο ρόφημά σας είναι πιο ξηρό, μπορεί να έχει πιο πικρή γεύση».

Τι να επιλέξετε

Αν ελπίζετε να παραγγείλετε ποτά που θα απογειώσουν το γεύμα που θα ακολουθήσει, αναζητήστε aperitivos (απεριτίβο) στον κατάλογο με τα κοκτέιλ, πρότεινε ο Bridges. «Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και είναι ευχάριστα για τον ουρανίσκο, οπότε είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια βραδιά γεμάτη αλκοολούχα ποτά και κρασί», δήλωσε ο Bridges.

Ο Turner είναι επίσης οπαδός του aperitivo. «Τα ποτά με υψηλό αλκοολικό βαθμό μπορούν να σας κόψουν την όρεξη, ενώ εκείνα με χαμηλότερο αλκοόλ θα την ενισχύσουν», είπε. «Πολλά aperitivos έχουν επίσης υψηλότερη οξύτητα, η οποία κάνει δύο σημαντικά πράγματα: Αφυπνίζει τους γευστικούς σας κάλυκες και καθαρίζει τον ουρανίσκο σας».

Τα aperitivos εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό, καθώς σας προετοιμάζουν για το φαγητό που θα ακολουθήσει, δήλωσε ο Coyle.

«Περιέχουν βότανα και μπαχαρικά που προάγουν την πέψη και έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση που προετοιμάζει τους γευστικούς σας κάλυκες», είπε. «Αυτά τα ποτά είναι συνήθως επίσης χαμηλά σε αλκοόλ, γεγονός που βοηθά να αποφύγετε την υπερφόρτωση του ουρανίσκου σας πριν αρχίσετε να απολαμβάνετε το κρασί σας».

*Με πληροφορίες από: HuffPost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Campari Red Diaries – Entering Red: Short Movie

Sports in

Η μεγάλη «μάχη» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον… αέρα (vids)

Τι προσφέρει ο Ομέρ Γιούρτσεβεν στον Παναθηναϊκό και πως αναμένεται η μάχη των… Αιθέρων στους «αιώνιους» αντιπάλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024