Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«It Ends With Us»: Επιζήσασες έμφυλης βίας χαρακτηρίζουν «ασεβή» την Μπλέικ Λάιβλι

«It Ends With Us»: Επιζήσασες έμφυλης βίας χαρακτηρίζουν «ασεβή» την Μπλέικ Λάιβλι

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Κολίν Χούβερ, στην οποία πρωταγωνιστεί η Μπλέικ Λάιβλι, σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία - όμως η περιοδεία για την προώθηση της έφερε αντιδράσεις.

«Ένα από τα διαφημιστικά σποτ που έχει δεχτεί την περισσότερη κριτική είναι ένα γλυκανάλατο TikTok στην επίσημη σελίδα του «It Ends With Us», στο οποίο η Λάιβλι λέει: «Πάρτε τους φίλους σας, φορέστε τα φλοράλ σας και πηγαίνετε να το δείτε». Πρώτον [η δήλωση], φαίνεται σαν μια απελπισμένη προσπάθεια να αναδημιουργηθεί η στιγμή που είχε η Barbie και, δεύτερον, εντελώς ακατάλληλη για μια ταινία με θέμα την κακοποίηση. Η σαρκαστική απάντηση της Λάιβλι σε μια σοβαρή ερώτηση σχετικά με το πώς οι θαυμαστές θα μπορούσαν να της μιλήσουν για τα θέματα της ταινίας [κακοποίηση] («Θα μπορούσα απλά να μοιραστώ την τοποθεσία μου μαζί σας…») δεν κέρδισε θαυμαστές», γράφει η Arwa Mahdawi από τον Guardian, σε ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο: «Συγγνώμη, Μπλέικ Λάιβλι: το να χρησιμοποιείς μια ταινία για την ενδοοικογενειακή βία για να πουλήσεις πράγματα δεν είναι καλό σημάδι».

Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Τι ακριβώς έχει συμβεί με την προώθηση της νέας ταινίας «It Ends With Us» στην οποία πρωταγωνιστεί η Μπλέικ Λάιβλι;

@itendswithusmovie𝚕𝚒𝚕𝚢 𝚋𝚕𝚘𝚘𝚖’𝚜 𝚒𝚜 𝚗𝚘𝚠 𝚘𝚙𝚎𝚗. #ItEndsWithUsMovie – exclusively in theaters august 9. ♡♬ It Ends With Us is in Theaters August 9 – It Ends With Us

Τι πραγματεύεται η ταινία;

Η Μπλέικ Λάιβλι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαδικτυακής κριτικής ορισμένων επιζησασών έμφυλης βίας, οι οποίες θεωρούν ότι η ηθοποιός δεν μιλά για την κεντρική υπόθεση της ταινίας «It Ends with Us» κατά τη διάρκεια της περιοδείας προώθησης της ταινίας.

Η ταινία, η οποία έκανε ντεμπούτο στους κινηματογράφους στις 9 Αυγούστου, αποτελεί διασκευή του ομώνυμου, ευρέως δημοφιλούς βιβλίου της Κολίν Χούβερ. Επικεντρώνεται γύρω από την ανθοπώλη Λίλι Μπλουμ (την οποία υποδύεται η Λάιβλι) και την καταχρηστική/κακοποιητική σχέση της με έναν νευροχειρουργό ονόματι Ράιλ Κινκέιντ (τον οποίο υποδύεται ο Τζάστιν Μπαλντόνι). Η Χούβερ έχει πει ότι εμπνεύστηκε την ιστορία από τον καταχρηστικό γάμο των γονιών της.

Μέρος του μάρκετινγκ γύρω από την ταινία – η οποία κυκλοφορεί από τη Sony Pictures Entertainment – έχει φανεί ανάλαφρο, με τους θεατές να παρακινούνται να «πάρουν τους φίλους τους» και να «φορέσουν τα φλοράλ τους» για να δουν την ταινία.

«Δεν πρόκειται να πάμε λόγω των φλοράλ μοτίβων ή των μαλλιών ή των ρούχων»

Όπως είναι αναμενόμενο με κάθε μεγάλη ταινία του Χόλιγουντ, η Λάιβλι, ως πρωταγωνίστρια και εκτελεστική παραγωγός, έχει αποτελέσει βασικό κομμάτι της διαφημιστικής καμπάνιας. Ωστόσο, ορισμένοι από τους διαδικτυακούς θαυμαστές της Χούβερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ηθοποιό, λέγοντας ότι προώθησε την ταινία περισσότερο ως ρομαντική κωμωδία και σπάνια ασχολήθηκε με το πιο σκοτεινό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

«Παρουσιάστηκε περισσότερο ως μια ταινία για γυναίκες, τύπου: «Πάρε τις φίλες σου, φόρεσε τα ωραία σου ρούχα και έλα εδώ να δεις αυτή την ταινία». Δεν ήταν αυτό το θέμα», δήλωσε η Yesenia Puente Bravo, επιζήσασα έμφυλης βίας, μιλώντας στο NBC.

@itendswithusmovie 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚒𝚗𝚐 𝚌𝚢𝚌𝚕𝚎𝚜 𝚊𝚗𝚍 𝚏𝚒𝚗𝚍𝚒𝚗𝚐 𝚛𝚎𝚜𝚒𝚕𝚒𝚎𝚗𝚌𝚎. ♡   #ItEndsWithUsMovie ♬ It Ends With Us is Now Playing in Theaters – It Ends With Us

«Πολλές από εμάς που διαβάζουμε το βιβλίο και που ταυτιζόμαστε με τη Λίλι δεν πρόκειται να πάμε λόγω των φλοράλ μοτίβων ή των μαλλιών ή των ρούχων», είπε. «Πηγαίνουμε εκεί επειδή θέλουμε να δούμε τον εαυτό μας στη μεγάλη οθόνη».

Η Puente Bravo, 33 ετών, δήλωσε ότι η προώθηση της ταινίας της φάνηκε τόσο «ασεβής» που δεν σκοπεύει πλέον να δει την ταινία στους κινηματογράφους. Δεκάδες άνθρωποι στο X, το TikTok και το Reddit εξέφρασαν παρόμοια παράπονα, λέγοντας ότι θα ήθελαν η διαφημιστική καμπάνια να έδινε περισσότερο έμφαση στην εμπειρία των επιζήσασων έμφυλης βίας.

Το κοκτέιλ

Την περασμένη εβδομάδα η Λάιβλι έγραψε στο Instagram story της: «Όλοι αξίζουν σχέσεις απαλλαγμένες από ενδοοικογενειακή βία». Η ανάρτηση περιελάμβανε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την έμφυλη βία και έναν σύνδεσμο προς την Εθνική Γραμμή για την Ενδοοικογενειακή Βία.

Επίσης, αναδημοσίευσε μια συνέντευξη στο BBC News στην οποία είπε ότι, αν και η ταινία έχει ως θέμα την ενδοοικογενειακή βία, «αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή την ταινία είναι ότι [η Λίλι] δεν είναι απλώς μια επιζήσασα και δεν είναι απλώς ένα θύμα».

@itendswithusmovie 𝚝𝚠𝚒𝚛𝚕𝚒𝚗𝚐 𝚒𝚗𝚝𝚘 𝚘𝚙𝚎𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍. ♡   #ItEndsWithUsMovie ♬ It Ends With Us is Now Playing in Theaters – It Ends With Us

Οι επικριτές της Λάιβλι ανέφεραν ότι θεωρούν ότι έχει μιλήσει περισσότερο για τις ενδυματολογικές επιλογές του χαρακτήρα και έχει στις συνεντεύξεις προσπαθεί να δημιουργεί ένα κλίμα διασκέδασης. Προωθεί επίσης (μέσα από την καμπάνια για την ταινία) την εταιρεία περιποίησης μαλλιών της και διοργάνωσε μια εκδήλωση με θέμα «It Ends With Us» με κοκτέιλ από την εταιρεία αλκοολούχων ποτών της. Ένα από τα κοκτέιλ ονομαζόταν «Ryle You Wait», σύμφωνα με την ανάρτηση στο Instagram από την εταιρεία της Λάιβλι, Betty Buzz.

Η Λάιβλι «ονόμασε ένα κοκτέιλ με το όνομα του θύτη», δήλωσε στο NBC η Jjanga Weir επιζήσασα έμφυλης βίας «Οπότε είναι απλά το ένα αναίσθητο πράγμα μετά το άλλο, και στη συνέχεια εκείνη να διαφημίζει την εταιρεία περιποίησης μαλλιών της ή τον σύζυγό της… Είχε τόσες πολλές ευκαιρίες, και εξακολουθεί να έχει μια ευκαιρία τώρα, να ζητήσει συγγνώμη και να προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα καλύτερα».

*Με πληροφορίες από NBC

Sports in

Η μεγάλη «μάχη» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον… αέρα (vids)

Τι προσφέρει ο Ομέρ Γιούρτσεβεν στον Παναθηναϊκό και πως αναμένεται η μάχη των… Αιθέρων στους «αιώνιους» αντιπάλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024