Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γάτα: Έχει «εχθρικές» διαθέσεις προς το είδος της και τους ανθρώπους – Τι μπορούμε να κάνουμε

Γάτα: Έχει «εχθρικές» διαθέσεις προς το είδος της και τους ανθρώπους – Τι μπορούμε να κάνουμε

Το άγχος και ο φόβος, μεταξύ άλλων, είναι δύο δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να ωθήσουν τη γάτα να εκδηλώσει επιθετικότητα

Η γάτα δεν θα… δείξει τα νύχια της όταν η διάθεση της δεν είναι καλή, αλλά θα παρουσιάσει επιθετικότητα όταν αισθανθεί ότι απειλείται και την κυριεύσει ο φόβος και το άγχος.

«Η επιθετικότητα της γάτας προς τον άνθρωπο ή σε άλλες γάτες είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στον ιδιοκτήτη της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επιθετικότητα είναι, συχνά, μια έκφραση άγχους, φόβου, ή αμυντικής συμπεριφοράς. Και όχι, απλώς, αποτέλεσμα κακής διάθεσης», επισημαίνει, ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής.

Οι αιτίες που η γάτα εκδηλώνει επιθετικότητα

Η επιθετικότητα, σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες.

Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι το άγχος και ο φόβος. Οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, ή δεν έχουν τρόπο διαφυγής.

Νέες συνθήκες, όπως ένα νέο περιβάλλον, η παρουσία νέων ανθρώπων ή ζώων, απρόσμενοι θόρυβοι, μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος στη γάτα. Και να την οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά.

Επίσης, η εδαφική επιθετικότητα είναι αρκετά συνηθισμένη στις γάτες, καθώς είναι ζώα που υπερασπίζονται τον χώρο στον οποίο ζουν.

Όταν, λοιπόν, μια άλλη γάτα εισβάλει στον προσωπικό τους χώρο, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση και επιθετική αντίδραση.

Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της επιθετικότητας

Γάτες που δεν έχουν εκτεθεί αρκετά σε ανθρώπους ή σε άλλες γάτες, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προσαρμογή

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Κονταξής, ο πόνος ή μια υποκείμενη ασθένεια μπορεί να κάνουν τη γάτα πιο ευερέθιστη και, κατά συνέπεια, επιθετική.

Διευκρινίζει ότι οι γάτες συχνά κρύβουν τον πόνο τους.

Επομένως, η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά τους μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους.

Τέλος, η έλλειψη κοινωνικοποίησης κατά τη νεαρή ηλικία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε επιθετικότητα.

Γάτες που δεν έχουν εκτεθεί αρκετά σε ανθρώπους ή σε άλλες γάτες, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προσαρμογή. Και να αντιδρούν επιθετικά όταν βρίσκονται σε κοινωνικές καταστάσεις.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την επιθετικότητα της γάτας

«Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της επιθετικότητας.

Μια βασική προσέγγιση είναι η χρήση θετικής ενίσχυσης. Για την αποφυγή επιθετικών αντιδράσεων χρειάζεται η προσοχή σας και λιχουδιές που θα της προσφέρετε ως ανταμοιβή.

Αντί, λοιπόν, να τιμωρείτε τη γάτα σας για την επιθετική συμπεριφορά, είναι πιο αποτελεσματικό να την ανταμείβετε όταν επιδεικνύει επιθυμητή συμπεριφορά», υπογραμμίζει ο κ. Κονταξής.

Επίσης, προσπαθούμε να αποφεύγουμε, όπως εξηγεί ο ειδικός, τα συγκεκριμένα ερεθίσματα που της προκαλούν επιθετικότητα. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας είναι επιθετική απέναντι σε άλλες γάτες, μπορείτε να έχετε τα ζώα χωριστά, ή να παρουσιάσετε τη μία γάτα στην άλλη σταδιακά και με προσοχή. Ώστε να μειώσετε το άγχος.

Η απομόνωση βοηθά τη γάτα να ηρεμήσει

«Σε περίπτωση που η γάτα σας γίνεται επιθετική, είναι σημαντικό να της δώσετε λίγο χρόνο να ηρεμήσει σε έναν ασφαλή χώρο. Η απομόνωση, για λίγο, μπορεί να τη βοηθήσει να επανέλθει σε μια ήρεμη κατάσταση. Καθώς μειώνει την ένταση, που μπορεί να οδηγεί σε επιθετικότητα», τονίζει ο κ. Κονταξής.

Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για τη γάτα συμβάλλει στην ψυχική της ηρεμία

Η σωστή διαμόρφωση (γατοποίηση) του χώρου σας, όπως αναφέρει ο κ. Κονταξής, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της επιθετικότητας. Κι αυτό γιατί παρέχει στη γάτα ένα περιβάλλον όπου νιώθει ασφαλής και ευτυχισμένη.

Οι γάτες, εξηγεί, αγαπούν να παρατηρούν το περιβάλλον από ψηλά.

Επομένως, η τοποθέτηση κατακόρυφων αντικειμένων, όπως ράφια ή ειδικά έπιπλα για γάτες, θα τις βοηθήσει να νιώθουν ασφαλείς και άνετες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, να δημιουργήσετε ασφαλείς ζώνες στο σπίτι, όπου η γάτα σας θα μπορεί να καταφεύγει όταν αισθάνεται απειλή. Αυτές οι ζώνες πρέπει να είναι απομονωμένες, δηλαδή να κρατούν μακριά δυνατούς θορύβους, ή να μην έχουν έντονη δραστηριότητα.

Πώς θα μειώσετε τις εντάσεις μεταξύ των γατιών που μοιράζονται την ίδια στέγη

«Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, εξασφαλίστε ότι κάθε γάτα έχει τον δικό της χώρο για φαγητό, νερό και τουαλέτα. Έτσι, θα μειώσετε τις εντάσεις μεταξύ τους, δίνοντας σε κάθε γάτα τον απαραίτητο χώρο και την αυτονομία της.

Επίσης, εμπλουτίστε τον χώρο τους με αρκετά παιχνίδια και δραστηριότητες για να απασχολούνται και να εξαντλούν την ενέργειά τους. Έτσι, ώστε να μειωθεί η επιθετική συμπεριφορά», συμβουλεύει ο κ. Κονταξής.

Η βοήθεια του κτηνιάτρου

Ο κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει, όπως επισημαίνει ο κ. Κονταξής, να κατανοήσετε τη συμπεριφορά της γάτας σας και να αποκλείσει ιατρικά αίτια της επιθετικότητας.

Εάν η γάτα σας δείχνει ξαφνικά επιθετικότητα, επιβάλλεται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, για να αποκλειστούν προβλήματα υγείας, όπως ο πόνος, ή οι λοιμώξεις.

Ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή συμβουλευτική από ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς αν η επιθετικότητα είναι σοβαρή.

Οι ιδιότητες του catnip (μαγιοβότανου)

«Το catnip (μαγιοβότανο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή, ή για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι.

Όμως, μην το προσφέρετε στη γάτα σας καθημερινά, γιατί έχει διεγερτική επίδραση. Θα τη βοηθήσει να διατηρεί το ενδιαφέρον της χωρίς να της προκαλεί υπερδιέγερση και, παράλληλα, συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη και ήρεμη συμπεριφορά.

Η χρήση του λοιπόν, πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σωστό τρόπο», τονίζει ο κ. Κονταξής.

Είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει, να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του catnip, ειδικά αν η γάτα σας παρουσιάζει ήδη σημάδια επιθετικότητας.

Σε ορισμένες γάτες, το catnip μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διέγερση και επιθετικότητα.

Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Είναι καλύτερο να προσφέρετε μικρές ποσότητες και να παρακολουθείτε την αντίδραση της γάτας σας. Αν δείτε ότι το catnip προκαλεί υπερβολική διέγερση στη γάτα, ή γίνεται επιθετική, διακόψτε τη χρήση.

Η επιθετικότητα της γάτας είναι ένα πολύπλοκο θέμα

Καταλήγοντας, ο κ. Κονταξής, συνοψίζει: «Η επιθετικότητα στη γάτα είναι ένα πολύπλοκο θέμα, που μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση, τη γατοποίηση του χώρου σας και τη συνεργασία με τον κτηνίατρο, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να αισθάνεται πιο ασφαλής. Και να μειώσει την επιθετικότητα.

Η σωστή χρήση του catnip είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενθάρρυνση της θετικής συμπεριφοράς.

Με υπομονή και κατανόηση, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα ήρεμο και ευτυχισμένο περιβάλλον για εσάς και τη γάτα σας».

Ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής

* Ο κύριος Κώστας Κονταξής είναι απόφοιτος της Pets Pro Academy, σύμβουλος και εκπαιδευτής σκύλου και γάτας.

Και όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η εκπαίδευση μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν γνώρισα ένα σκυλάκι που είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς».

Είναι κάτοχος της ιστοσελίδας wooftrainer.gr.

Sports in

Μια ανάσα από τη Νάπολι ο Λουκάκου σύμφωνα με τον Ρομάνο (pic)

Πολύ κοντά στην μεταγραφή του στη Νάπολι είναι ο Ρομέλου Λουκάκου σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο, Φαμπρίτσιο Ρομάνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024