Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Νύχια: Να και κάτι που δεν ξέραμε!

Νύχια: Να και κάτι που δεν ξέραμε!

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα νύχια μας έχουν περισσότερες δυνατότητες από αυτές που νομίζουμε

Τα νύχια μας δεν υπάρχουν μονάχα για να τα περιποιούμαστε. Στην πραγματικότητα πρέπει να τα παρατηρούμε περισσότερο καθώς μπορούν να μας φανερώσουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Οι έντονες γραμμές για παράδειγμα στα νύχια μας, μπορεί να υποδηλώνουν μελάνωμα, ή το πιο μπλε χρώμα των νυχιών μπορεί να φανερώνει χαμηλό οξυγόνο στο αίμα.

Αλλά υπάρχουν τόσα ακόμη που δεν γνωρίζουμε για τα νύχια μας, όπως η απροσδόκητα ακριβής ευαισθησία τους στο παραμικρό άγγιγμα.

Να και κάτι που δεν ξέραμε για τα νύχια!

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα The Royal Society, με συμμετέχοντες 38 ενήλικες, θέλησε να εξετάσει την ευαισθησία αυτή, μέσα από δύο μελέτες.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν πού αισθάνονται, χωρίς να μπορούν να δουν, ένα απτικό ερέθισμα που δέχονται από ένα ραβδί, στο δάχτυλό τους, σημειώνοντας την αντίστοιχη θέση σε μια φωτογραφία του νυχιού ή του άκρου του δακτύλου τους. Aπό τους άλλους μισούς ζητήθηκε να κάνουν το ίδιο, αλλά τα δάχτυλα και τα νύχια τους αγγίχτηκαν με ένα νήμα αντί για ραβδί. Αυτό επέτρεπε να ασκείται σταθερά μικρή ποσότητα πίεσης κάθε φορά.

Οι επιδόσεις εντοπισμού στο νύχι ήταν αρκετά ακριβής για όλους τους συμμετέχοντες που εξετάστηκαν και σε γενικές γραμμές συγκρίσιμες με τις επιδόσεις στο ίδιο το άκρο του δακτύλου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι άκρες των νυχιών μας δεν διαθέτουν υποδοχείς αφής. Το δέρμα μας περιέχει μηχανοϋποδοχείς, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε διάφορα ερεθίσματα, όπως η θερμοκρασία και η πίεση.

Ορισμένοι υποδοχείς πίεσης ενεργοποιούνται με την παραμικρή πίεση, ενώ άλλοι απαιτούν μια ισχυρότερη πρόσκρουση για να στείλουν ένα σήμα μέσω των νεύρων για να τους ειδοποιήσουν για την άμεση γειτνίαση με μια φυσική παρουσία. Αλλά είμαστε επίσης ικανοί να εντοπίσουμε ένα άγγιγμα που εφαρμόζεται σε ένα ραβδί που κρατάμε στο χέρι μας, όπως τα μπαστούνια που χρησιμοποιούν οι τυφλοί. Και στις δύο περιπτώσεις, η ακριβής θέση ενός ερεθίσματος γίνεται αντιληπτή παρά την απουσία οποιουδήποτε απτικού υποδοχέα μέσα στην επιφάνεια.

Βαθιά μέσα στο προτελευταίο στρώμα του δέρματός μας, το χόριο, έχουμε μηχανοϋποδοχείς των σωμάτων Pacinian. Αυτές οι νευρικές απολήξεις ανιχνεύουν μοτίβα δονήσεων σε εκτεταμένες περιοχές του δέρματός μας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε την απτική θέση των εργαλείων.

Οι υποδοχείς αφής είναι που μπορεί να κωδικοποιούν τις αισθητηριακές πληροφορίες και από τα νύχια μας, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στα στρώματα των νυχιών μας.

Το γιατί τα νύχια μας είναι τόσο ευαίσθητα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά αυτή η αισθητικοκινητική λειτουργία μπορεί να παίζει ρόλο στην εξαιρετική επιδεξιότητα του είδους μας, μαζί με την επιπλέον ευαισθησία αφής που βρέθηκε πρόσφατα γύρω από τους θύλακες των τριχών μας. Θα είναι επίσης ενδιαφέρον να προσδιοριστεί αν αυτή η ικανότητα αφορά μόνο τα νύχια ή αν τα ερεθίσματα αφής μπορούν επίσης να εντοπιστούν με ακρίβεια στα νύχια των ποδιών.

Πηγή: Vita.gr

Sports in

Η τεχνητή νοημοσύνη «γλέντησε» τον Τσιτσιπά: «Αν ξόδευε λιγότερο χρόνο στις λεζάντες του στο instagram, θα είχε περισσότερα τρόπαια» (pic)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ζήτησε από το ChatGPT να τον περιγράψει κι εκείνο τον… δίκασε, με τον Έλληνα τενίστα να δημοσιεύει πάντως στα social media την περιγραφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024