Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η σύσκεψη Μητσοτάκη στην αστυνομοκρατούμενη Πεντέλη – Γιούχαραν τον πρωθυπουργό οι πολίτες

Ξεκίνησε η σύσκεψη Μητσοτάκη στην αστυνομοκρατούμενη Πεντέλη – Γιούχαραν τον πρωθυπουργό οι πολίτες

Γέμισε αστυνομικούς η Πεντέλη για την πρωθυπουργική επίσκεψη στα καμένα - Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συνθήματα και αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης

Όλα ήταν έτοιμα από νωρίς στην Πεντέλη για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πυρόπληκτη περιοχή, μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Αττική και, κυρίως… η αστυνομία.

Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ του in, η Πεντέλη έχει γεμίσει αστυνομικούς, περιπολικά και κλούβες των ΜΑΤ, υπό τον φόβο αντιδράσεων απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε τη φωτιά στην Αττική, τα μέτρα που ανακοίνωσε και, κυρίως, την μετά από δέκα ημέρες επίσκεψη Μητσοτάκη στα καμένα.

Στην Πεντέλη, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι πολίτες, σύλλογοι και πληγέντες από τη φωτιά, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Είχε προγραμματιστεί, εξάλλου, από τον σύλλογο «Προστασίας Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και Περιβάλλοντος» συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πρώην δημαρχείο της Παλαιάς Πεντέλης, επί της οδού Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2, στις 17:00.

Το κεντρικό σύνθημα του συλλόγου είναι το «Δάσος να ξαναγίνει δάσος». Όπως έχουν πει οι διοργανωτές, στη διαμαρτυρία έχουν κληθεί παρατάξεις και σύλλογοι από τους δήμους γύρω από το Πεντελικό (Διονύσου, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Παλλήνης, Ραφήνας και Μαραθώνα).

Περιμένουν οι «λίγοι» πληγέντες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πεντέλη

Εν τω μεταξύ, στην Πεντέλη, ήδη από χθες (19/8), είναι πολύ έντονη η παρουσία της αστυνομίας, με τους κατοίκους να δυσανασχετούν.

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η αστυνομία δεν επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο όπου βρίσκεται το πρώην δημαρχείο της Πεντέλης, ενώ λίγο μετά τις 4 το απόγευμα πέρασε αυτοκινητοπομπή από την περιοχή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα καμένα και, στη συνέχεια, θα γίνει η σύσκεψη.

Παρών στην Πεντέλη και ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, ο οποίος δήλωσε στο in ότι δεν είχαν νερό τα πυροσβεστικά και ζήτησε να μπει στη σύσκεψη για να ενηρώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι αναμένεται στη σύσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έφτασε στον χώρο του Δημοτικού Καταστήματος Πεντέλης για τη σύσκεψη, έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα, αντικυβερνητικά συνθήματα, ακόμα και ύβρεις.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική – στο πλαίσιο των δηλώσεών του περί… «λίγων πληγέντων» – να χρυσώσει το χάπι στους ανθρώπους που είδαν το βιος τους να χάνεται από την αδύναμη κυβερνητική διαχείριση της φωτιάς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, ο υφυπουργός Κρατικής Αρωγής, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.

Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν όσα συνέβησαν στους τομείς αρμοδιότητάς τους ώστε, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, να διαπιστωθεί τι δεν πήγε καλά και η φωτιά έφτασε να απειλεί αστικές περιοχές της Αττικής.

Σχετικά με την αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας τόνισε χθες (19/8) ότι «στην Πεντέλη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα βήματα τα οποία θα γίνουν από εδώ και πέρα. Ξαναμίλησα και χθες με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Θέλω να πω ότι για αυτά τα σπίτια – τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ξαναχτιστούν ή να επισκευαστούν – ήδη, αν δεν έχει ολοκληρωθεί, ολοκληρώνεται και στα τελευταία, από τους μηχανικούς η ανάλογη μελέτη. Και θα αποζημιωθούν, επαναλαμβάνω, στο 80% από το ελληνικό κράτος και άλλο ένα 20% με άτοκο δάνειο. Όλα αυτά θα γίνουν στις επόμενες δέκα μέρες».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις φωτιές, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τις πυρκαγιές.

Στο 1% η απορρόφηση των πόρων για την Πολιτική Προστασία

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η πραγματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση φθάνουν μόλις στο 1%!

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, όπου η πραγματική απορρόφηση πόρων, ειδικά για εναέρια μέσα πυρόσβεσης, προσεγγίζει το… μηδέν.

Με την εκ νέου ανάδειξη αυτών των απογοητευτικών στοιχείων – που υπάρχουν από τον Ιούνιο – εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Αττική, αναμενόμενη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει λόγο για «κυβέρνηση του 1%».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%! 1% αποτελεσματικότητα».

Και προσέθεσε ότι «σε πέντε χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας. Όμως ό,τι δεν έδωσε η κυβέρνηση για πυρασφάλεια, το έδωσε για προπαγάνδα».

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ στην Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου, κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ανησυχητικά χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Ποιοι είναι οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης ανά τομέα δράσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.;

»Ποια είναι η εσωτερική κατανομή των κονδυλίων σε μέτρα πρόληψης και σε μέτρα εκ των υστέρων αντιμετώπισης κλιματικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η λειψυδρία;

»Ποιες υποστηρικτικές πρωτοβουλίες προς τα Κράτη- Μέλη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια χρηματοδοτικών πόρων λόγω χαμηλού ρυθμού απορρόφησης;».

Και υπογραμμίζουν πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει την ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων αυτών», προσθέτοντας πως η κλιματική κρίση απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση και «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ή για την υποτίμηση των αναγκών που προκύπτουν από αυτήν».

Νέα Αριστερά: Αυτή η παράσταση να είναι και η τελευταία

Αιχμηρή είναι και η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πεντέλη.

«Κάθε καλοκαίρι καταστροφή, κάθε χρόνο η ίδια παράσταση. Είναι ανάγκη για την χώρα και την κοινωνία αυτή η παράσταση να είναι και η τελευταία», σημειώνει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου».

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με τον ανύπαρκτο υπουργό του κ. Κικίλια θα επιθεωρήσουν τα καμμένα της Πεντέλης, μια εβδομάδα μετά την φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και κατέληξε στο Χαλάνδρι, καίγοντας 105.000 στρέμματα μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Δεν ξέρουμε εάν ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τα περί ‘λίγων πληγέντων’ ή ότι κάθε χρόνο σε κάθε ολοκαύτωμα ‘γινόμαστε καλύτεροι’. Για αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι. για ακόμα μια φορά, θα γίνουμε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού και προκλητικού σόου», τονίζει η Νέα Αριστερά.

Sports in

Ο Ροντινέι τραγουδάει «Κάτω απ’ την πανσέληνό μου» και αποθεώνεται

Ρεσιτάλ Ροντινέι κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024