Η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού ετοιμάζεται να ζήσει μια σπουδαία εμπειρία καθώς νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης (20/08) «πέταξε» με προορισμό τη Βραζιλία για τον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου Κ20, εκεί που ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στη συγκεκριμένη κατηγορία θα αντιμετωπίσει την κάτοχο Copa Libertadores U20, Φλαμένγκο.

Μετά τον Ισίδωρο Κουτσίδη και ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA και αναφέρθηκε στο ιστορικό παιχνίδι της ομάδας Νέων του Ολυμπιακού και την εμπειρία που πρόκειται να ζήσουν τα μέλη της παίζοντας στο θρυλικό Μαρακανά, ενώ αναφέρθηκε στην πορεία της ομάδας μέχρι την κατάκτηση του Youth League την περσινή σεζόν και τον τρόπο λειτουργίας των Ερυθρόλευκων, όσον αφορά την παραγωγή νέων ταλέντων.

Ο Έλληνας τεχνικός θα κάτσει για τελευταία φορά στην άκρη του πάγκου για τους Νέους των «ερυθρολεύκων» καθώς πλέον βρίσκεται στο πλευρό του Μεντιλίμπαρ στην πρώτη ομάδα και τη θέση του πήρε ο Ρομέν Πιτό.

Όσα είπε ο Συλαϊδόπουλος:

Παίζοντας στο Μαρακανά…

«Πρώτον, είναι μεγάλη εμπειρία για εμάς που μπορούμε να παίξουμε σε ένα γήπεδο όπως το Μαρακανά. Υπάρχουν στάδια, όπως το Γουέμπλεϊ και το Μαρακανά, που θεωρούνται ιερά από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου.

Το να μπορώ να έχω αυτή την ευκαιρία να παίξω στο Μαρακανά, κόντρα στη Φλαμένγκο, αγωνιζόμενος για ένα τόσο σημαντικό τρόπαιο για τον σύλλογο και για την Ελλάδα, είναι μια εμπειρία που θα μείνει στο μυαλό μας για πάντα. Από ό,τι καταλαβαίνουμε, θα υπάρχουν πολλοί οπαδοί εκεί, έτσι ώστε η εμπειρία να γίνει ακόμα πιο ολοκληρωμένη».

Για τη Φλαμένγκο…

«Έχουμε αναλύσει αρκετά παιχνίδια της Φλαμένγκο, τόσο στο Λιμπερταδόρες όσο και στην κανονική περίοδο. Είναι μια πολύ δυνατή και μια πολύ, πολύ καλή ομάδα που έχει ατομικό ταλέντο στη διάθεσή της και ταχύτητα στο επιθετικό τρίτο. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι.

Έχουν το πλεονέκτημα που παίζουν εντός έδρας και, το πιο σημαντικό, έχουν παίξει περισσότερα παιχνίδια από εμάς πρόσφατα, καθώς το πρωτάθλημα μας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αλλά, φυσικά, κάθε ομάδα έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της και με τον τρόπο μας, με το δικό μας πλάνο, θα προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να αγωνιστούμε όπως θέλουμε μέχρι το τέλος.

Φυσικά, για μένα και ορισμένους από τους παίκτες θα είναι το τελευταίο παιχνίδι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία. Δεν θα μπορούσε πραγματικά να είναι καλύτερο σενάριο από το να μπορέσεις να αγωνιστείς για έναν τόσο σημαντικό τίτλο όπως το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο Μαρακανά. Έτσι, για εμάς, είναι ένα τελικό στάδιο, είναι μια μοναδική εμπειρία και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να αγωνιστούμε ως ένα.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα έχει πετύχει εκπληκτικά πράγματα τόσο στην Ελλάδα, με τίτλους συνεχόμενους, όσο και στην κατάκτηση του Youth League, κάτι που έγινε πρώτη φορά για ελληνική ομάδα. Θέλουμε να κλείσουμε τον κύκλο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου θα ήταν ο «τελευταίος χορός» για όλη αυτή την ομάδα».

Για το αν ο θρίαμβος του Youth League βοήθησε να εμπνεύσουν τους… μεγάλους στο Conference League…

«Έχοντας συμμετάσχει και στα δύο επιτεύγματα, τόσο στο Youth League ως προπονητής όσο και στην πρώτη ομάδα ως βοηθός του κ. Μεντιλίμπαρ, νομίζω ότι υπήρχε αμοιβαία επιρροή μεταξύ των ομάδων, η οποία βοήθησε να αναπτυχθεί αυτή η πεποίθηση. Υπήρχε μια ενέργεια και μια αίσθηση πίστης γύρω από τον σύλλογο ότι μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά. Και οι δύο επιτυχίες συνδέονται στενά και συμβαδίζουν. είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό».

Για το αν αυτές οι κατακτήσεις, θα μπορούσαν να φέρουν εμπιστοσύνη στους ελληνικούς συλλόγους στις μελλοντικές διεθνείς διοργανώσεις…

«Την περασμένη εβδομάδα, όταν παίξαμε με την πρώτη ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ σε ένα φιλικό, δύο από τα τέσσερα τρόπαια της UEFA εκτέθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκης. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όχι μόνο σε επίπεδο οργάνωσης στον Ολυμπιακό, δηλαδή στην ακαδημία και στις ομάδες των μεγάλων, αλλά και πολύ περισσότερο σε επίπεδο ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά.

Αυτές οι επιτυχίες δημιουργούν ένα μονοπάτι εμπιστοσύνης για άλλες ομάδες και για το ελληνικό ποδόσφαιρο – για να έχουμε περισσότερη πίστη στο ότι έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε πράγματα ως Έλληνες. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, είτε πρόκειται για τις ομάδες είτε για το ταλέντο που έρχεται τώρα μέσα από τους συλλόγους μας, ακόμα και για τους ίδιους τους οργανισμούς.

Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι πρωτοπόρος από αυτή την άποψη και, μετά την κατάκτηση και των δύο αυτών ευρωπαϊκών τροπαίων, μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μεταξύ των ελίτ ευρωπαϊκών συλλόγων».

Τα ταλέντα του Ολυμπιακού που κέρδισε το Youth League στην πρώτη ομάδα…

«Πρώτα απ ‘όλα, το γεγονός ότι έχουμε πέντε παιδιά στην πρώτη ομάδα αυτή τη στιγμή, και απαιτούν να είναι στην ομάδα και απαιτούν να πάρουν χρόνο παιχνιδιού, είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο. Είναι ένα σχέδιο που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και φαίνεται να λειτουργεί καλά.

Η κατάκτηση του Youth League, την οποία βλέπω ως μια μίνι έκδοση του Champions League για τους ανώτερους, είναι ζωτικής σημασίας. Ο τρόπος που το κερδίσαμε δείχνει ότι ο Ολυμπιακός έχει γερά θεμέλια και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Η ευκαιρία να παίξεις σε τόσο υψηλό επίπεδο – και, για μένα, το Youth League είναι το υψηλότερο επίπεδο σε αυτήν την ηλικία – σε βοηθά να αναπτύξεις τα παιδιά, να δημιουργήσεις ρουτίνες και να προσφέρεις εμπειρία που είναι δύσκολο να αποκτήσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ακόμη περισσότερο, να αξιολογούν τα παιδιά στο υψηλότερο επίπεδο και απέναντι σε πολύ δύσκολους αντιπάλους. Νομίζω ότι η συμμετοχή μας στο Youth League μας βοήθησε να μεγαλώσουμε και να εξελίξουμε αυτά τα παιδιά.

Τους εκθέτει σε διαφορετικές κουλτούρες και νέες ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο. Για μένα, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα: να μπορώ να αγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο. Γιατί για να φορέσεις τη φανέλα του Ολυμπιακού, είτε με την πρώτη ομάδα είτε με κάποια από τις ομάδες νέων, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμαστείς σε αυτό το επίπεδο».

Με τον δικό του ρόλο ενσωματώνοντας νέους παίκτες στην ομάδα των μεγάλων…

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα και για τον σύλλογο γενικότερα να έχουμε ένα άτομο που πραγματικά γνωρίζει τα παιδιά προσωπικά, και είναι σημαντικό και για αυτά τα παιδιά γιατί όταν μπαίνουν στο περιβάλλον της πρώτης ομάδας – που είναι εντελώς διαφορετικό από τις ομάδες νέων – υπάρχει ένα άτομο που τους γνωρίζει, οπότε μπορούμε να τον βοηθήσουμε να κάνει αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Επίσης, σε συνεργασία με τον προπονητή, κ. Μεντιλίμπαρ, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες και αυτά που θέλει ο προπονητής μεταδίδονται στους νεαρούς παίκτες με τον πιο ξεκάθαρο και εύκολο τρόπο.

Φυσικά, είμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε να εξελιχθούν περαιτέρω γιατί η βελτίωση τους δεν σταματά όταν φτάσουν στην πρώτη ομάδα. Δημιουργούμε προγράμματα, είτε πρόκειται για εργασία στο γυμναστήριο είτε κυρίως για τεχνική και τακτική προπόνηση, που τους βοηθούν να συνεχίσουν την προσωπική τους βελτίωση. Το να έχω αυτό το άτομο –και μιλώ από προσωπική εμπειρία όταν με βοήθησε στην πρώτη ομάδα– βοηθά αυτά τα παιδιά να έχουν όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση».

Για τον διάδοχό του ως προπονητής του Ολυμπιακού U19, Ρομέν Πιτό…

«Είναι πολύ σημαντικό να εξελίσσεσαι τόσο ως ακαδημία όσο και ως ομάδα – αυτή η ομάδα έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά. Έχω τη μέγιστη εμπιστοσύνη στην ακαδημία και στον τρόπο που λειτουργεί, καθώς και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Θα έχουμε ένα πολύ δυνατό σχήμα για τη νέα σεζόν.

Δεν είναι εύκολο να επαναλάβεις την επιτυχία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε παίκτες της ακαδημίας και να τους φέρνουμε στην πρώτη ομάδα – εκτός από όλους τους τίτλους και όλα όσα έχουμε πετύχει, το μεγαλύτερο επίτευγμα, τη μεγαλύτερη χαρά και περηφάνια, είναι να βλέπεις αυτά τα παιδιά να παίζουν στην πρώτη ομάδα. Αν έχουμε παίξει έστω και τον παραμικρό ρόλο στην πραγματοποίηση των ονείρων τους, αυτό με κάνει χαρούμενο και περήφανο».