Το ΟΑΚΑ πρέπει να το κάνει έδρα
Στα χέρια του Παναθηναϊκού είναι εάν θα έχει εφέτος τη βοήθεια του κοινού του
Μόλις δύο ισοπαλίες (1-1 με την Κηφισιά και 2-2 με τη Λαμία) μετρούσε πέρυσι ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο στα παιχνίδια με τις ομάδες εκτός του big-4. Είχε δηλαδή 4 χαμένους βαθμούς σε όλο το πρωτάθλημα, όταν σε ένα και μόνο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ έχασε 3 εφέτος από τον Αστέρα Τρίπολης στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Ναι πολλοί θα μιλήσουν για το μεγάλο ροτέισον του κόουτς Αλόνσο, άλλοι για την κούραση και την απογοήτευση από τον αγώνα με τον Αγιαξ και άλλοι για το κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ ή και για το αριθμητικό πλεονέκτημα των Αρκάδων μετά την αποβολή του Ζέκα.
Όμως ο Παναθηναϊκός όπως και η ΑΕΚ (ένα ολόκληρο πρωτάθλημα είχε χάσει στην ήττα από τον Ιωνικό Νικαίας στο Ολυμπιακό Στάδιο) γνωρίζουν καλά τόσο τη δυναμική του ΟΑΚΑ όταν είναι κατάμεστο σε ευρωπαϊκά παιχνίδια ή ντέρμπι, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να γίνει «καυτή» έδρα εάν δεν έχει μίνιμουμ 25.000-30.000 κόσμο σε κάθε παιχνίδι.
Η Λεωφόρος για παράδειγμα με 10.000-15.000 γινόταν «καμίνι» για κάθε αντίπαλο και έδινε φτερά στα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού που ακόμα και στις δύο γκέλες πέρυσι που αναφέραμε με Κηφισιά και Λαμία είχαν παίξει τον αντίπαλό τους σαν την γάτα με το ποντίκι σε αντίθεση με τον Αστέρα Τρίπολης που ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο δεν ένιωσε καν την πίεση του τριφυλλιού παίζοντας και με παίκτη παραπάνω.
Οι δύο τελευταίες σεζόν που ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (2018-19 και 2019-20) αποδείχθηκαν καταστροφικές όσον αφορά τα αποτελέσματά του αλλά και στην παρουσία κόσμου. Σε ένα γήπεδο όπου είχε κάνει το ιστορικό ρεκόρ στα διαρκείας (με 30.091 το 2010) έφτασε να είναι πλέον 5ος στα εισιτήρια !
Απόδειξη ότι το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ένα γήπεδο που εάν δεν συγκεντρωθεί πάνω από 25.000 κόσμος δεν αποτελεί έδρα που να τη νιώσει ο αντίπαλος.
Βέβαια ιδιαίτερα τη δεύτερη σεζόν είχε μια ομάδα σχεδόν…παρατημένη που είχε αρχίσει το πρωτάθλημα και με -6 βαθμούς επειδή δεν είχε πάρει αδειοδότηση.
Το 2018-19 στα 15 παιχνίδια που έδωσε στο ΟΑΚΑ (τελευταία σεζόν πριν εφαρμοστούν τα πλέι οφ τίτλου) είχε σημειώσει 9 νίκες (οι 4 στο ένα γκολ) ενώ είχε και 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. Τερμάτισε στην 8η θέση μένοντας 44 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ ! Έχοντας βέβαια αρχίσει το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς λόγω μη αδειοδότησης και χάνοντας και άλλους (μηδενισμός και -2) από επεισόδια σε αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Στα εισιτήρια ήταν 5ος με ένα μέσο όρο 8.407 μένοντας πίσω από τον Ολυμπιακό (21.073), τον ΠΑΟΚ (18.639), την ΑΕΚ (9.621) και τον Αρη (8.919).
Το 2019-20 είχε 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 13 παιχνίδια κανονικής περιόδου και στα 5 παιχνίδια των πλέι οφ 1 ήττα, 2 ισοπαλίες και 2 νίκες. Τερμάτισε στην 4η θέση με 33 βαθμούς διαφορά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό !
Και στα εισιτήρια ήταν μόλις 5ος με ένα μέσο όρο 5693 μένοντας πίσω από Ολυμπιακό (24.228), ΠΑΟΚ (18.425), ΑΕΚ (15.808) και Άρη (10.265) είχε δηλαδή τα μισά σε μέσο όρο από τον Άρη.
Τα παιχνίδια με τη Λάνς είναι κομβικά για τον Παναθηναϊκό όχι μόνο για το ευρωπαϊκό του μέλλον (στους ομίλους του Conference League) αλλά και για την εικόνα που θα έχει το Ολυμπιακό Στάδιο στους εντός έδρας αγώνες του και στο αν θα θυμίζει μια έδρα που θα βοηθάει σημαντικά τους παίκτες στο να φτάσουν στις απαιτούμενες νίκες στην προσπάθεια να ξαναφέρουν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια ανομβρίας.
Το τελευταίο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα είχε κατακτηθεί το 2010 στο ΟΑΚΑ με το ασύλληπτο (τότε) ρεκόρ στα διαρκείας.
Τώρα έχει δώσει μέχρι στιγμής 6500 διαρκείας, αλλά η ευρωπαϊκή πρόκριση είναι απαιτούμενο για να τα υπερδιπλασιάσει και να έχει το χρόνο να βελτιώσει την εικόνα του χωρίς πίεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις