Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Η Αριστερά απειλεί με «καθαίρεση» τον Μακρόν – Η «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί

Γαλλία: Η Αριστερά απειλεί με «καθαίρεση» τον Μακρόν – Η «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί

Στο τραπέζι όλα τα συνταγματικά μέσα από τη γαλλική Αριστερά αν ο Μακρόν δεν ορίσει ως υποψήφια πρωθυπουργό την προταθείσα από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», Λουσί Καστέ.

Έξι εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται έτοιμος να διορίσει επικεφαλής κυβέρνησης ανεξάρτητα από το πολιτικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου που ανέδειξε την Αριστερά πρώτη δύναμη.

Στο άκουσμα της είδησης η «Ανυπότακτη Γαλλία» απειλεί ανοιχτά με «καθαίρεση» τον Γάλλο πρόεδρο αν δεν ορίσει ως υποψήφια πρωθυπουργό την προταθείσα από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», Λουσί Καστέ, και δείχνει έτοιμη να βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν και το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη

Μετά τη νηνεμία για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι με τον συντονιστή του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Μανουέλ Μπομπάρ, να φροντίζει για αυτό.

Παίζει… καθυστερήσεις ο Μακρόν

«Η καθαίρεση Μακρόν είναι μια αξιόπιστη πιθανότητα» δηλώνει εξηγώντας πως θα κινηθούν διαδικασίες αν δεν δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Καστέ. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα συνταγματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας ανατρέψουμε», απείλησε τον Μακρόν.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνο) παρατηρούν με έκπληξη όσα συμβαίνουν στα «Ηλύσια Πεδία» και το γεγονός ότι η παραιτηθείσα κυβέρνηση έχει υπερβεί κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια που ορίστηκαν για τη «διαχείρισης των τρεχουσών συνθηκών» με βασικό μέλημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό που συζητιέται έντονα είναι πως ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραμερίζει όχι μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά και τη Λουσί Καστέ, το πρόσωπο που προτάθηκε ως πρωθυπουργός από τον συνασπισμό που αναδείχθηκε πρώτος.

Η ένσταση που προβάλλουν οι «Μακρονιστές» είναι γνωστή: Κανείς δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, άρα κανείς δεν έχει κερδίσει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ηγεσία μιας νέας κυβέρνησης…

Πρώτα η ανοιχτή επιστολή και μετά η δήλωση «φωτιά» του Μπομπάρ

Το φιτίλι στη βόμβα έβαλε η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε (17/08) στην εφημερίδα La Tribune από τους επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Κατηγορούν τον Μακρόν ότι αρνείται να ακολουθήσει τον «βασικό δημοκρατικό κανόνα» και να εκπληρώσει τη βούληση του λαού», δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, αν και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να βρίσκεται στη διαδικασία διορισμού αρχηγού κυβέρνησης χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών», αναφέρει το κείμενο, καταγγέλλοντας «θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας».

Ο Μπομπάρ χθες επανήλθε ρίχνοντας στο τραπέζι όλα συνταγματικά μέσα που διαθέτει το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας όπως η διαδικασία αποπομπής του προέδρου.

Η διαδικασία αποπομπής του προέδρου προβλέπεται στο άρθρο 68 του Γαλλικού Συντάγματος. Προβλέπει ότι η σχετική πρόταση πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα.

Με 72 βουλευτές, η «Ανυπότακτη Γαλλία», διαθέτει το ένα δέκατο των βουλευτών, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών στην Εθνική Συνέλευση.

Διαφωνίες στη συμμαχία

Οι ηγέτες του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» θα συναντηθούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Παρασκευή 23 Αυγούστου παρουσία της Λουσί Καστέ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure, ο οποίος πήρε αποστάσεις την Κυριακή λέγοντας ότι η πρόταση «καθαίρεσης» αφορά μόνο το κίνημα» της Γαλλικής Αριστεράς.

Sports in

Η μεγάλη «μάχη» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον… αέρα (vids)

Τι προσφέρει ο Ομέρ Γιούρτσεβεν στον Παναθηναϊκό και πως αναμένεται η μάχη των… Αιθέρων στους «αιώνιους» αντιπάλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024