Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ανακτήθηκαν σοροί 6 ομήρων – Ολονύχτια επιχείρηση των IDF και της Shin Bet στη Χαν Γιουνίς

Ισραήλ: Ανακτήθηκαν σοροί 6 ομήρων – Ολονύχτια επιχείρηση των IDF και της Shin Bet στη Χαν Γιουνίς

Μετά την ανάκτηση από των σορών των ομήρων, οι ΙDF δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να ερευνούν τα αίτια θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι όμηροι να σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Στον εντοπισμό και την ανάκτηση των σορών έξι ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου,  προχώρησαν οι Ισραηλινοί. Οι σοροί βρέθηκαν και ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια ολονύχτιας επιχείρησης  στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ ανέσυρε τα πτώματα των ομήρων: Alex Dancyg – 75 ετών, Yagev Buchshtav – 35 ετών, Chaim Peri – 79 ετών , Yoram Metzger – 80 ετών, Nadav Popplewell – 51 ετών, and Avraham Munder –  78 ετών.

Την είδηση επιβεβαίωσαν οι IDF και η Shin Bet.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιχείρηση  πραγματοποιήθηκε υπό τη διοίκηση της 98ης Μεραρχίας, από στρατιώτες της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, της Μονάδας Yalam και του 75ου Τάγματος, οι οποίοι έδρασαν σε συνεργασία με τους μαχητές της Shin Bet. «Οι IDF και η Shin Bet συνεχίζουν τις προσπάθειες, προκειμένου να υλοποιήσουν την ύψιστη εθνική αποστολή της επιστροφής όλων των απαχθέντων», αναφέρεται.

Οικογένειες ομήρων πιέζουν για κατάπαυση του πυρός

Πάνω από αριστερά προς δεξιά: Nadav Popplewell, Yoram Metzger, Avraham Munder – Κάτω από αριστερά προς δεξιά: Chaim Peri, Yagev Buchshtav, Alex Dancyg / Πηγή: Times of Israel

 «Θα ερευνηθούν οι αιτίες θανάτου»

Οι Dancyg και Buchshtav είχαν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από τις IDF στα τέλη Ιουλίου, ενώ οι Peri, Metzger και Popplewell είχαν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό στις αρχές Ιουνίου. Οι πέντε πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς στις αρχές του 2024, αν και τα αίτια θανάτου τους δεν ήταν γνωστά.

Ο Μάντερ δεν είχε προηγουμένως κηρυχθεί νεκρός από τις IDF, αν και ο στρατός είχε κάποιες πληροφορίες που τον έκαναν να ανησυχεί για την υγεία του.

Με την ανάκτηση των σορών, οι IDF δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ερευνούν τα αίτια θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι όμηροι να σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Τώρα πιστεύεται ότι 105 από τους 251 ομήρους που αιχμαλώτισε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών 34 ατόμων που οι IDF επιβεβαίωσαν ότι είναι νεκροί.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, με τη βοήθεια μεσολαβητών, πρέπει να εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή ζωντανών ομήρων, την αξιοπρεπή ταφή για όλους τους νεκρούς  και θα αποκαταστήσει την ελπίδα στον λαό του Ισραήλ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.

 Νετανιάχου: Αποφασιστική επιχείρηση

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των έξι ομήρων, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ευχαρίστησε επίσης τους στρατιώτες των IDF και τους διοικητές του στρατού και της Shin Bet για την «αποφασιστική» επιχείρηση που οδήγησε στην ανάσυρση των σορών «από μια σήραγγα στη Χαν Γιουνίς».

«Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιστρέψει όλους τους ομήρους μας – τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς», είπε, εν μέσω αδυσώπητων κατηγοριών ότι δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο Νετανιάχου (δεξιά) μιλά με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ. Αριστερά, ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβίρ/ Εικόνα από ΤΟΙ

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant χαιρέτισε την «τολμηρή και επικίνδυνη» επιχείρηση προσθέτοντας ότι συμμερίζεται τη θλίψη των οικογενειών. Υποσχέθηκε δε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι «να ανατραπεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι».

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του και ευχαρίστησε τις IDF για την «θαρραλέα» επιχείρηση. Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι όμηροι «πρέπει να επιστραφούν μόνο μέσω έντονης στρατιωτικής πίεσης, σταματώντας την είσοδο καυσίμων και ανθρωπιστικής [βοήθειας] στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της, και όχι μέσω ανεύθυνων συμφωνιών που θα μας φέρουν, Θεός φυλάξοι, περισσότερους ομήρους και θανάτους στο μέλλον».

Sports in

Σπουδαία πρόκληση για τον Ολυμπιακό: Οι Νέοι αναχωρούν για τη Βραζιλία

Σήμερα το μεσημέρι (14:00) η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού θα αναχωρήσει για το Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, εν όψει του τελικού του Διηπειρωτικού το Σάββατο (24/8, 22:00) με τη Φλαμένγκο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024