Απίστευτο βίντεο δείχνει το superyacht «Bayesian» που βυθίστηκε χθες στη Σικελία εν μέσω άγριας καταιγίδας να εξαφανίζεται από τον ορίζοντα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα!

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από μια βίλα -που βρισκόταν μόλις 200 μέτρα από το σημείο όπου έγινε το ναυάγιο- κατέγραψαν τη στιγμή που το υπερπολυτελές σκάφος βυθιζόταν, τη Δευτέρα (19/08).

Τα πλάνα από το βίντεο που εξασφάλισε η Daily Mail, δείχνουν το υπερπολυτελές γιοτ, που μόλις που διακρίνονται από την καταρρακτώδη βροχή, αγκυροβολημένο στο βάθος και με τα φώτα του να αναβοσβήνουν.

Σε ελάχιστο χρόνο, το σκάφος χάθηκε από τον ορίζοντα. Το σκάφος βυθίστηκε «μέσα σε 60 δευτερόλεπτα» και ήταν σαν να το κατάπιε η θάλασσα.

Από χθες, έξι άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, με τη 18χρονη κόρη του- αγνοούνται μετά την βύθιση του πολυτελούς γιοτ.

Καρέ-καρέ το «Bayesian» που παλεύει με ανέμους, βροχή και κύματα – Δείτε το βίντεο

«Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για το σκάφος»

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της βίλας δήλωσε στην Giornale di Sicilia τα εξής: «Σε μόλις 60 δευτερόλεπτα μπορείς να δεις το πλοίο να εξαφανίζεται. Κατά τύχη, μετά τον ντόρο που έγινε στις ειδήσεις, κοίταξα τις κάμερες. Τα παιδιά μου μού το είπαν. Από τις περίπου 20 κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο σπίτι, μόνο μία δεν τραντάχτηκε από τον άνεμο και τη βροχή. Μπορείτε να δείτε καθαρά τι συμβαίνει. Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για το σκάφος».

Υπάρχει ένα δεύτερο βίντεο το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη και που δείχνει το σκάφος να βυθίζεται, αναφέρει η Daily Mail. Αυτό συμβαίνει ενώ οι διασώστες ψάχνουν εναγωνίως για τους αγνοούμενους, οι οποίοι παραμένουν άφαντοι μέχρι σήμερα.

Οι αγνοούμενοι του ναυαγίου στη Σικελία…

Ο Μάικ Λιντς είναι ένας επιχειρηματίας της τεχνολογίας που κάποτε θεωρήθηκε από ορισμένους ως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας». Μεγαλωμένος στο Έσσεξ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προτού συνιδρύσει την εταιρεία λογισμικού «Autonomy» το 1996. Ο 59χρονος πλούτισε πουλώντας την εταιρεία του στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό της Hewlett-Packard το 2011 έναντι 11 δισ. δολαρίων. Ο Μάικ Λιντς ενεπλάκη σε μια δεκαετή δικαστική διαμάχη μετά την εξαγορά αν και, τον Ιούνιο, αθωώθηκε στις ΗΠΑ από πολλαπλές κατηγορίες απάτης, για τις οποίες αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια. Μάλιστα, τον Αύγουστο, ο ίδιος δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι πίστευε ότι μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του στο αμερικανικό δικαστήριο μόνο επειδή ήταν αρκετά πλούσιος για να πληρώσει τα τεράστια δικαστικά έξοδα. «Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να έχεις κεφάλαια για να προστατεύσεις τον εαυτό σου ως Βρετανός πολίτης», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι ο Μάικ Λιντς ταξίδευε με την κόρη του, Χάνα, η οποία επίσης αγνοείται. Η 18χρονη φέρεται να είναι η μικρότερη από τις δύο κόρες του Μάικ Λιντς και μόλις είχε ολοκληρώσει τις εξετάσεις της και είχε εξασφαλίσει μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει Αγγλικά, σύμφωνα με τους Times.

Ο Κρις Μορβίλο είναι δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Μάικ Λιντς στη δίκη του στις ΗΠΑ. Από το 2011 είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance στη Νέα Υόρκη. Το βιογραφικό του στον ιστότοπο της εταιρείας αναφέρει ότι διετέλεσε βοηθός εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης από το 1999 έως το 2005. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάστηκε στην ποινική έρευνα γύρω από τις επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ακόμα, μεταξύ των αγνοουμένων μετά το ναυάγιο στη Σικελία, είναι και η Αμερικανίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων, Νέντα Μορβίλο, σύζυγος του Κρις Μορβίλο. Η δικηγορική εταιρεία στην οποία εργάζεται ο Κρις Μορβίλο, δηλαδή η Clifford Chance, επιβεβαίωσε την είδηση. Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι από αυτό το τραγικό περιστατικό. Οι σκέψεις μας είναι με τον συνεργάτη μας, Κρίστοφερ Μορβίλο, και τη σύζυγό του, Νέντα, οι οποίοι είναι μεταξύ των αγνοουμένων».

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ είναι πρόεδρος της τράπεζας Morgan Stanley International και της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox και θεωρείται ένας από τους αγνοούμενους. Ο 70χρονος Βρετανός σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Μάλιστα, ο Τζόναθαν Μπλούμερ εμφανίστηκε στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μάικ Λιντς, σύμφωνα με τους Financial Times. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο τους είναι στενοί φίλοι. Ο Άκι Χουσεΐν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Hiscox, της οποίας ο Τζόναθαν Μπλούμερ προεδρεύει από το 2023, δήλωσε: «Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι και λυπημένοι από αυτό το τραγικό γεγονός. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι επλήγησαν, ιδίως με τον πρόεδρό μας, Τζόναθαν Μπλούμερ, και τη σύζυγό του, Τζούντι, οι οποίοι είναι μεταξύ των αγνοουμένων».

Η Τζούντι Μπλούμερ, σύζυγος του Τζόναθαν Μπλούμερ, είναι επίσης μεταξύ των έξι αγνοουμένων. Συγκεκριμένα, η Τζούντι Μπλούμερ αναφέρεται ως πρώην διευθύντρια της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Change Real Estate μαζί με τον σύζυγό της. Έχει χαρακτηριστεί «λαμπρή υπέρμαχος της υγείας των γυναικών» από μια φιλανθρωπική οργάνωση με την οποία έχει συνεργαστεί στενά. Η Τζούντι Μπλούμερ είναι διαχειρίστρια και υποστηρίκτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την έρευνα του γυναικολογικού καρκίνου «Eve Appeal» για περισσότερα από 20 χρόνια.

…και οι διασωθέντες

Μεταξύ των 15 ανθρώπων που διασώθηκαν είναι εννέα μέλη του πληρώματος του γιοτ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος έχουν καταγραφεί, πλην του σεφ, ο οποίος – σύμφωνα με τις τοπικές Aρχές- έχει πεθάνει. Οκτώ από τους 15 που διασώθηκαν έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Μια Βρετανίδα μητέρα, η οποία ονομάζεται Σάρλοτ Γκολούνσκι, ταξίδευε στο γιοτ με τον σύντροφό της και το κοριτσάκι της. Και οι τρεις έχουν διασωθεί από το σκάφος. Σε συνέντευξή της περιέγραψε ότι κρατούσε την κόρη της πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για να τη σώσει από τον πνιγμό. Η Σάρλοτ Γκολούνσκι είναι συνέταιρος στην εταιρεία του Μάικ Λιντς, Invoke Capital, όπου εργάζεται από το 2012, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn. Οι «Times» ανέφεραν ότι στο παρελθόν εργαζόταν για την «Autonomy», την εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης δικαστικής υπόθεσης του Μάικ Λιντς.

Ακόμα, μια άλλη δικηγόρος, η Έιλα Ρόναλντ, διασώθηκε επίσης μαζί με τον σύντροφό της. Η υπήκοος της Νέας Ζηλανδίας εργάζεται για την Clifford Chance, στην οποία ο Κρις Μορβίλο είναι εταίρος, και ήταν μέλος της νομικής ομάδας του Μάικ Λιντς για τη δίκη του Ιουνίου. Ο πατέρας της δήλωσε στην Telegraph ότι «προσκλήθηκε να πάει για ιστιοπλοΐα ως αποτέλεσμα της επιτυχίας στην πρόσφατη δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ». Η Άντζελα Μπάκαρες, σύζυγος του Μάικ Λιντς και μητέρα της Χάνα Λιντς, είναι επίσης μεταξύ εκείνων που διασώθηκαν. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (19/8), η ίδια χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο αφού υπέστη εκδορές στα πόδια της, σύμφωνα με τη La Repubblica.