Δύτες ερεύνησαν σήμερα στη Σικελία το ναυάγιο ενός ιστιοφόρου, η βύθιση του οποίου χθες εν μέσω μιας ξαφνικής καταιγίδας στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο την ώρα που άλλοι έξι άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, στενοί συνεργάτες του και μέλη των οικογενειών τους.

Το Bayesian, ένα γιοτ μήκους 56 μέτρων, υπό βρετανική σημαία, βυθίστηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στα ανοικτά του Πορτιτσέλο, μιας παραθαλάσσιας πόλης σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Παλέρμο, ο κόλπος της οποίας υποδέχεται αυτήν την περίοδο του έτους πλήθος πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Παρά τις καταδύσεις, οι δύτες δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του σκάφους που ναυάγησε, καθώς έπιπλα είχαν μπλοκάρει την είσοδο – Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των έξι αγνοούμενων

Το Bayesian, το οποίο είχε αγκυροβολήσει σε απόσταση περίπου 700 μέτρων στα ανοικτά, βρέθηκε στην πορεία ενός θαλάσσιου σίφωνα, ενός φαινομένου που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ο οποίος στην κυριολεξία το αναποδογύρισε και το βύθισε σε λίγα δευτερόλεπτα.

Δώδεκα επιβάτες και δέκα μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Βρετανοί υπήκοοι, βρίσκονταν στο πλοίο.

Φοβερά πλάνα από το γιοτ να «παλεύει» με την άγρια καταιγίδα

Η επιτυχία σε δικαστική υπόθεση και το ναυάγιο

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στον επιχειρηματία, ο Μάικ Λιντς είχε οργανώσει την κρουαζιέρα για να γιορτάσει μαζί με μέλη της οικογένειάς του, ορισμένους υπαλλήλους του και τους δικηγόρους του την αθώωσή του τον Ιούνιο σε μια υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ.

Γνωστός με το προσωνύμιο «ο Βρετανός Μπιλ Γκέιτς», ο Μάικλ Λιντς αγνοείται, όπως και η 18χρονη κόρη του Χάνα. Η σύζυγός του Άντζελα Μπακάρις διασώθηκε, όπως και άλλοι 14 άνθρωποι.

Μονάχα ένα πτώμα έχει προς το παρόν ανασυρθεί. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται για τον σεφ του γιοτ, που γεννήθηκε στον Καναδά, είναι όμως υπήκοος Αντίγκουα.

Πυροσβέστες με εκπαίδευση σε καταδύσεις σε μεγάλα βάθη έφθασαν χθες το βράδυ με στόχο να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τους έξι αγνοούμενους που πιθανώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ναυάγιο.

Όμως, οι δύτες δεν μπόρεσαν να εισέλθουν αμέσως στο εσωτερικό του ναυαγίου, που βρίσκεται σε βάθος 49 μέτρων, «εξαιτίας της παρουσίας επίπλων που εμπόδιζαν την είσοδο», εξήγησαν οι πυροσβέστες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.


Μόλις καταφέρουν να μπουν, «οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και εάν συναντάς ένα εμπόδιο, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις και να βρεις εναλλακτικούς δρόμους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου των πυροσβεστών, ο Λούκα Κάρι.

Λαμβάνοντας υπόψη το βάθος, κάθε κατάδυση περιορίζεται σε μόλις 8-12 λεπτά και σήμερα το μεσημέρι ο κυματισμός ήταν μεγαλύτερος, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ακόμα πιο περίπλοκες, σύμφωνα με μία δημοσιογράφο του AFPTV.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα» – Οι μαρτυρίες

Η τραγωδία ήταν τόσο αιφνιδιαστική όσο και απρόβλεπτη.

«Είναι πρωτόγνωρο. Είναι ένα σπάνιο γεγονός (…) που έχει ένα πολύ ισχυρό αντίκτυπο, αλλά μικρή πιθανότητα να συμβεί», δήλωσε στο AFP ο Μάθιου Σκανκ, επικεφαλής της Maritime Search and Rescue Council, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο διασωθείς πλοίαρχος του σκάφους Τζέιμς Κάτφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα. Τι είπε ο πλοίαρχος, ότι δεν είδε τον κυκλώνα να έρχεται; Έτσι είναι, κανείς δεν τον είδε να έρχεται», είπε ο Σαλβατόρε Ιτζίλο, ένας ψαράς από το Πορτιτσέλο, στην εφημερίδα La Stampa.

«Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα, πρώτα ο άνεμος, κατόπιν το νερό, ήταν σίγουρα ένας ανεμοστρόβιλος», περιέγραψε στο AFPTV ο Τζιοβάνι Λοκόκο, ένας ντόπιος ψαράς.

Κάμερες ασφαλείας σε ένα κτίριο που βρισκόταν στην ακτή δείχνουν τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και ένα κοντέινερ να έχουν παρασυρθεί από τον αέρα.

Η Σάρλοτ Γκολάνσκι, ηλικίας 35 ετών, μια συνεργάτιδα σε μία από τις επιχειρήσεις του Μάικ Λιντς ήταν προσκεκλημένη στη γιορτή. Διασώθηκε μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους.

«Διήρκησε λίγα λεπτά, το πλοίο άρχισε να στροβιλίζεται, κατόπιν σηκώθηκε σε κάθετη θέση», θυμήθηκε η Γκολάνσκι, η οποία κατάφερε την τελευταία στιγμή να αρπάξει την κόρη της Σοφία, ηλικίας ενός έτους και να τη σώσει.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, ο κυβερνήτης ενός άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει σε κοντινή απόσταση τη στιγμή της καταιγίδας, έκανε λόγο για μια «πολύ ισχυρή ριπή κυκλώνα» και εξήγησε ότι χρειάστηκε να δώσει μάχη για να καταφέρει να κρατήσει σταθερό το πλοίο του προτού σπεύσει να βοηθήσει τους επιβάτες του Bayesian.

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Morgan Stanley International, ενός παραρτήματος της αμερικανικής τράπεζας και της ασφαλιστικής Hiscox, όπως και η σύζυγός του βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της Hiscox.

Ο Κρις Μορβίλο, ένας δικηγόρος του γραφείου Clifford Chance, που υπερασπίστηκε τον Μάικ Λιντς στη δίκη των ΗΠΑ, όπως και η σύζυγός του επίσης αγνοούνται, επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο.

Οι αγνοούμενοι του ναυαγίου στη Σικελία…

Ο Μάικ Λιντς είναι ένας επιχειρηματίας της τεχνολογίας που κάποτε θεωρήθηκε από ορισμένους ως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας». Μεγαλωμένος στο Έσσεξ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προτού συνιδρύσει την εταιρεία λογισμικού «Autonomy» το 1996. Ο 59χρονος πλούτισε πουλώντας την εταιρεία του στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό της Hewlett-Packard το 2011 έναντι 11 δισ. δολαρίων. Ο Μάικ Λιντς ενεπλάκη σε μια δεκαετή δικαστική διαμάχη μετά την εξαγορά αν και, τον Ιούνιο, αθωώθηκε στις ΗΠΑ από πολλαπλές κατηγορίες απάτης, για τις οποίες αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια. Μάλιστα, τον Αύγουστο, ο ίδιος δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι πίστευε ότι μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του στο αμερικανικό δικαστήριο μόνο επειδή ήταν αρκετά πλούσιος για να πληρώσει τα τεράστια δικαστικά έξοδα. «Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να έχεις κεφάλαια για να προστατεύσεις τον εαυτό σου ως Βρετανός πολίτης», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι ο Μάικ Λιντς ταξίδευε με την κόρη του, Χάνα, η οποία επίσης αγνοείται. Η 18χρονη φέρεται να είναι η μικρότερη από τις δύο κόρες του Μάικ Λιντς και μόλις είχε ολοκληρώσει τις εξετάσεις της και είχε εξασφαλίσει μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει Αγγλικά, σύμφωνα με τους Times.

Ο Κρις Μορβίλο είναι δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Μάικ Λιντς στη δίκη του στις ΗΠΑ. Από το 2011 είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance στη Νέα Υόρκη. Το βιογραφικό του στον ιστότοπο της εταιρείας αναφέρει ότι διετέλεσε βοηθός εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης από το 1999 έως το 2005. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάστηκε στην ποινική έρευνα γύρω από τις επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ακόμα, μεταξύ των αγνοουμένων μετά το ναυάγιο στη Σικελία, είναι και η Αμερικανίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων, Νέντα Μορβίλο, σύζυγος του Κρις Μορβίλο. Η δικηγορική εταιρεία στην οποία εργάζεται ο Κρις Μορβίλο, δηλαδή η Clifford Chance, επιβεβαίωσε την είδηση. Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι από αυτό το τραγικό περιστατικό. Οι σκέψεις μας είναι με τον συνεργάτη μας, Κρίστοφερ Μορβίλο, και τη σύζυγό του, Νέντα, οι οποίοι είναι μεταξύ των αγνοουμένων».

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ είναι πρόεδρος της τράπεζας Morgan Stanley International και της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox και θεωρείται ένας από τους αγνοούμενους. Ο 70χρονος Βρετανός σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Μάλιστα, ο Τζόναθαν Μπλούμερ εμφανίστηκε στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μάικ Λιντς, σύμφωνα με τους Financial Times. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο τους είναι στενοί φίλοι. Ο Άκι Χουσεΐν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Hiscox, της οποίας ο Τζόναθαν Μπλούμερ προεδρεύει από το 2023, δήλωσε: «Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι και λυπημένοι από αυτό το τραγικό γεγονός. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι επλήγησαν, ιδίως με τον πρόεδρό μας, Τζόναθαν Μπλούμερ, και τη σύζυγό του, Τζούντι, οι οποίοι είναι μεταξύ των αγνοουμένων».

Η Τζούντι Μπλούμερ, σύζυγος του Τζόναθαν Μπλούμερ, είναι επίσης μεταξύ των έξι αγνοουμένων. Συγκεκριμένα, η Τζούντι Μπλούμερ αναφέρεται ως πρώην διευθύντρια της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Change Real Estate μαζί με τον σύζυγό της. Έχει χαρακτηριστεί «λαμπρή υπέρμαχος της υγείας των γυναικών» από μια φιλανθρωπική οργάνωση με την οποία έχει συνεργαστεί στενά. Η Τζούντι Μπλούμερ είναι διαχειρίστρια και υποστηρίκτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την έρευνα του γυναικολογικού καρκίνου «Eve Appeal» για περισσότερα από 20 χρόνια.