Κίνα: Πώς ο Mr. Temu εκτόπισε τον Shanshan και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος
O Colin Huang, ιδρυτής της PDD Holdings και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας εκπτωτικών διαδικτυακών αγορών Temu, ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, εκτινάσσοντας την προσωπική του περιουσία στα 44,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας δεν είναι πλέον ο μεγιστάνας του εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan… Ο «δαιμόνιος» επιχειρηματίας Colin Huang ιδρυτής της PDD Holdings, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας εκπτωτικών διαδικτυακών αγορών Temu πήρε τα πρωτεία εκτινάσσοντας την προσωπική του περιουσία στα 44,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Μετά από μερικές μέτριες επιχειρηματικές ιδέες που ξεδιπλώθηκαν στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών (Xinyoudi) και του ηλεκτρονικού εμπορίου (Oku), ο Huang τράβηξε «άσο από το μανίκι» με την Temu καθιστώντας τον απόλυτο πρωταγωνιστή. Ο κινέζος επιχειρηματίας πέραν του επιχειρηματικού ταλέντου υπήρξε μηχανικός στην Google και έχει εργαστεί για την επέκταση των υπηρεσιών του αμερικανικού κολοσσού στην Κίνα.
Ο ιδρυτής της Temu υπήρξε μηχανικός της Google
Ανήκει σε μια νέα γενιά Κινέζων δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι έχουν κάνει την περιουσία τους κυρίως στην τεχνολογία και δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα ξεκινώντας πολλαπλές διαδικτυακές επιχειρήσεις.
Το ξεκίνημα, η Pinduoduo και η Temu
Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος γεννήθηκε στο Χανγκτσόου, στην ανατολική Κίνα, πρωτεύουσα της Τσετσιάνγκ. Από νωρίς ξεχώρισε για τις μαθηματικές και υπολογιστικές του γνώσεις λαμβάνοντας υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν από το οποίο αποφοίτησε το 2004.
Το «ταξίδι» στον κόσμο των επιχειρήσεων ξεκίνησε το 2007 με το site ηλεκτρονικού εμπορίου Oku που το 2010 πωλήθηκε έναντι 2.2 εκατομμυρίων δολαρίων. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και το 2015 ίδρυσε την Pinduoduo (PDD), μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου γνωστή για την πώληση προϊόντων σε χαμηλές τιμές με μαζικές προσφορές. Η Pinduoduo ασχολήθηκε κυρίως με προϊόντα του αγροτικού τομέα.
Οι πωλήσεις πήγαιναν καλά και τα κέρδη του Huang μεγάλωναν μέχρι που ήρθε η πανδημία (Covid-19) και ανέτρεψε τα πάντα. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν άφησε ανεπηρέαστο τον Κινέζο επιχειρηματία.
Η κρίση όμως έγινε ευκαιρία…
Η πτώση των πωλήσεων στην Κίνα και η «φούσκα» των ακινήτων έφερε αλλαγές στην PDD Holdings (2022) και ένα θριαμβευτικό comeback με την Temu. Η τεράστια γκάμα προϊόντων σε πολύ μειωμένες τιμές σημείωσε ραγδαία αύξηση της ζήτησης.
Ευρώπη και Αμερική έμαθαν τον Mr. Temu που είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται ξανά με το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας και του πλούτου του να οφείλεται στο εκπτωτικό ηλεκτρονικό κατάστημα που ίδρυσε.
Έτσι, ο Huang, 44 ετών σήμερα, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, (Bloomberg Billionaires Index) εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον Zhong Shanshan, τον βασιλιά του εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση από τον Απρίλιο του 2021.
Να υπενθυμίσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να βρίσκεται στη διαδικασία επιβολής δασμών σε κινεζικά διαδικτυακά εκπτωτικά καταστήματα όπως το Shein, το AliExpress και την Temu με σκοπό να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις