Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Twitter: Γιατί «ρήμαξε» τις τράπεζες η εξαγορά του από τον Μασκ

Twitter: Γιατί «ρήμαξε» τις τράπεζες η εξαγορά του από τον Μασκ

Δημοσίευμα της Wall Street Journal χαρακτηρίζει τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter ως τη «χειρότερη εξαγορά για τις τράπεζες από την οικονομική κρίση»

Τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκε ο Έλον Μασκ για να αγοράσει το Twitter (πλέον X) έχουν μετατραπεί στη χειρότερη συμφωνία συγχώνευσης-χρηματοδότησης για τις τράπεζες από την οικονομική κρίση του 2008-09.

Οι επτά τράπεζες που συμμετείχαν στη συμφωνία δάνεισαν τα χρήματα στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του δισεκατομμυριούχου για να πάρει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να την βγάλει από το χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2022. Οι τράπεζες που παρέχουν δάνεια για εξαγορές γενικά πωλούν χρέος γρήγορα σε άλλους επενδυτές για να το βγάλουν από τους ισολογισμούς τους, κερδίζοντας χρήματα από προμήθειες.

Οι τράπεζες ωστόσο δεν κατάφεραν να ξεφορτωθούν το χρέος χωρίς να υποστούν μεγάλες απώλειες -κυρίως λόγω της αδύναμης χρηματοοικονομικής απόδοσης του X- αφήνοντας τα δάνεια στους ισολογισμούς τους ή «κολλημένα» στην ορολογία των τραπεζών, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι τράπεζες συμφώνησαν να συνάψουν μια υπερτιμημένη συμφωνία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της γοητείας που ασκούσε στον τραπεζικό κλάδο ο Μασκ

«Κολλημένα» δάνεια

Οι απομειώσεις που προέκυψαν έπληξαν τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών και, σε μία περίπτωση, ήταν ένας παράγοντας που περιόρισε την αποζημίωση για το τμήμα συγχωνεύσεων μιας τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα. Η αξία των δανείων προς τον Μασκ επιδεινώθηκε γρήγορα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, νέα ανάλυση δείχνει πώς η επίμονη υποαπόδοση τους έχει βάλει τη συμφωνία σε ιστορικό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία από την PitchBook LCD, τα δάνεια του Twitter έχουν δεσμευτεί περισσότερο από κάθε παρόμοια συμφωνία από την οικονομική κρίση του 2008-09 για την οποία η ερευνητική εταιρεία έχει πλήρη αρχεία. Υπήρχαν πολλές περισσότερες εκκρεμείς συμφωνίες τότε, αλλά οι τράπεζες εκείνη την περίοδο κατά κανόνα εξακολουθούσαν να πουλούν ή να διαγράφουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους μέσα σε περίπου ένα χρόνο μετά την έκδοση των δανείων.

Ο Στίβεν Κάπλαν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος παρακολουθεί τέτοιες συμφωνίες από τη δεκαετία του 1980, είπε ότι το Twitter δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη συμφωνία σε δολάρια από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. «Τα δάνεια έχουν επιβαρύνει τις τράπεζες για πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες δεσμευμένες συμφωνίες που έχουμε δει», είπε.

Οι τράπεζες που συμφώνησαν να συνάψουν μια συμφωνία που ακόμη και ο Μασκ είπε ότι ήταν υπερτιμημένη, το έκαναν σε μεγάλο βαθμό επειδή η γοητεία που ασκούσε στον τραπεζικό κλάδο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήταν πολύ ελκυστική για να την αφήσουν, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στη συμφωνία. Ο Μασκ και άλλοι επενδυτές κέρδισαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν την εταιρεία, δίνοντας στις τράπεζες κάποιο μαξιλάρι σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά.

Οι τράπεζες – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τις Morgan Stanley και Bank of America, οι Barclays, Mitsubishi UFJ Financial Group, BNP Paribas, Mizuho και Société Générale – μπόρεσαν να εισπράξουν υψηλούς τόκους από τα δάνεια του Χ. Είναι γενικά διάρκειας επτά έως οκτώ χρόνια και φέρουν επιτόκια αρκετές ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το σημείο αναφοράς για εταιρείες επενδυτικού επιπέδου. Και οι τράπεζες θα μπορούσαν τελικά να καλυφθούν εάν το Χ είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του για τόκους και να αποπληρώσει το κεφάλαιο όταν λήξουν τα δάνεια.

«Σε κάποια τιμή, θα μπορούσαν να το πουλήσουν με ζημία, αλλά με τον Μασκ θα μπορούσαν να καταλήξουν να λάβουν 100 σεντς στο δολάριο, εάν τα πράγματα πάνε καλά», είπε ο Κάπλαν.

Ακόμη και πριν σταματήσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, ο Μασκ δήλωνε ότι οι ετήσιες πληρωμές τόκων ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Επιχείρηση σε βαθιά κρίση

Αλλά σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξαγορά από τον Μασκ, το X εξακολουθεί να αγωνίζεται να βγει από τη βαθιά κρίση στην οποία έπεσε υπό την ιδιοκτησία του – η εταιρεία πέρυσι είπε ότι η αξία της είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό, σε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι η χρήση της εφαρμογής αυξήθηκε εν μέσω της έκρηξης των πολιτικών ειδήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να μεταφράζονται σε ουσιαστική ανάκαμψη των διαφημιστικών εσόδων που αποτέλεσαν για πολύ καιρό τα έσοδα της εταιρείας. Ο Μασκ πέρασε από το να πει στους διαφημιστές που εγκατέλειψαν την πλατφόρμα να «πάτε να γ…» στο να τους μηνύσει όπως και μια ομάδα εμπορικών επιχειρήσεων αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι συνωμότησαν παράνομα για να μποϊκοτάρουν το X. Η ομάδα είπε ότι σχεδιάζει να αντικρούσει τους ισχυρισμούς στα δικαστήρια.

Η εξυπηρέτηση των δανείων δεν βοηθά την οικονομική υγεία του Χ. Ακόμη και πριν σταματήσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, ο Μασκ δήλωνε ότι οι ετήσιες πληρωμές τόκων ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Με το όριο των δύο ετών στα δάνεια του Twitter να πλησιάζει γρήγορα, οι τράπεζες δεν έχουν κάνει κινήσεις για να τα πουλήσουν, ακόμη και όταν ορισμένες τράπεζες έχουν μειώσει την αξία των δανείων κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι απώλειες για το χρέος έχουν μειώσει τα τραπεζικά κέρδη και η κατοχή δανείων υψηλού κινδύνου απευθείας στον ισολογισμό προσελκύει περισσότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές, αναφέρει η Wall Street Journal. Εξαιτίας του Twitter και άλλων αντίστοιχων συμφωνιών, ορισμένες από τις τράπεζες μείωσαν επίσης το ποσό που δάνεισαν για την παροχή κεφαλαίων για συμφωνίες συγχώνευσης-χρηματοδότησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι τράπεζες στις αρχές του έτους συζήτησαν ένα πιθανό σχέδιο αναδιάρθρωσης της συμφωνίας

Επιπτώσεις για τις τράπεζες

Τα δάνεια του Twitter, μαζί με άλλες αντίστοιχες συμφωνίες, βοήθησαν να μειωθεί η θέση ορισμένων τραπεζών στους πίνακες κατάταξης των επενδυτικών τραπεζών, μια στενά παρακολουθούμενη κατάταξη του μεριδίου αγοράς τους. Η κατάταξη αποτελεί σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες προωθούνται στους πελάτες και μπορεί να επηρεάσει τις αποζημιώσεις.

Η Bank of America και η Morgan Stanley κατείχαν τις δύο πρώτες θέσεις στους πίνακες επενδυτικής τραπεζικής μοχλευμένης χρηματοδότησης των ΗΠΑ το 2021 και το 2022 κατά τη διάρκεια ορισμένων τριμήνων πριν ο Μασκ αγοράσει το Twitter, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Το 2023 και το 2024, η JPMorgan και η Goldman Sachs -οι οποίες δεν χρηματοδότησαν τη συμφωνία με το Twitter- κατείχαν τις πρώτες θέσεις.

Οι κορυφαίοι επενδυτικοί τραπεζίτες της Barclays στην ομάδα συγχωνεύσεων και εξαγορών ενημερώθηκαν σε ένα δείπνο στη Νέα Υόρκη στις αρχές του περασμένου έτους ότι η αποζημίωση για όλους στην αίθουσα θα μειωνόταν κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τράπεζα είχε αρκετές συμφωνίες που είχαν «κρεμαστεί» πλήττοντας την απόδοσή της, αλλά το Χ ήταν μακράν η μεγαλύτερη, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Τα δάνεια αυτά έχουν επίσης μειώσει τις ετήσιες αποδοχές ορισμένων επενδυτικών τραπεζιτών. Μόλις καταβλήθηκαν στους τραπεζίτες τα μπόνους τους για το έτος, περίπου 50 από τους περισσότερους από 200 διευθύνοντες συμβούλους της Barclays εγκατέλειψαν την εταιρεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι τράπεζες στις αρχές του έτους συζήτησαν ένα πιθανό σχέδιο αναδιάρθρωσης της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο ο Μασκ θα μπορούσε να αποπληρώσει μέρος του ανεξόφλητου χρέους του X και οι τράπεζες θα συμφωνούσαν σε χαμηλότερες πληρωμές τόκων. Ωστόσο, το X δεν ακολούθησε το σχέδιο, αναφέρουν οι πηγές του δημοσιεύματος.

Η συμφωνία παρουσιάζει μια παγίδα για τις τράπεζες. Από τη μία πλευρά, είναι πρόθυμες να είναι σε καλή θέση για να συνεργαστούν με τον Μασκ και τις έξι εταιρείες του που κυμαίνονται από την κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla έως τη Neuralink και την xAI. Πολλοί θεωρούν μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας πυραύλων SpaceX του Μασκ ή της Starlink ως ένα γεγονός που θα τους αποφέρει αμοιβές και δεν θέλουν να το χάσουν.

Όμως στο μεταξύ, ορισμένα δημόσια σχόλια και tweets του Μασκ έχουν καταστήσει μια πώληση του χρέους πιο δύσκολη γι’ αυτούς, δεδομένων των πιέσεων που προκύπτουν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η μεγάλη «μάχη» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον… αέρα (vids)

Τι προσφέρει ο Ομέρ Γιούρτσεβεν στον Παναθηναϊκό και πως αναμένεται η μάχη των… Αιθέρων στους «αιώνιους» αντιπάλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024