Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα κοπράνων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων.

Το τελευταίο διάστημα είχαν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί και λόγω της ανησυχία για τον κίνδυνο διασποράς τη νόσου ζητήθηκε η εξέταση δειγμάτων νερού από τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, βασική αιτία εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι νοροϊός, που παρουσιάζεται κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας.

Η δήμαρχος απέδωσε τη διασπορά στην κορύφωση του 15Αύγουστου και των γενικότερων εορτασμών, που αύξησαν τον συγχρωτισμό και συνετέλεσαν στη μετάδοση του ιού

Καθώς τα κρούσματα στο νησί ήταν δεκάδες, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και τις προηγούμενες ημέρες μετέβησαν στο νησί εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις αποθήκες νερού και στα δίκτυα.

Συνωστισμός

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι από 24 έως 48 ώρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο.

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λίλιαν Στεφανάκη υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή Γαύδου «τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας».

Επισήμανε δε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να “παίζουμε” με τις λέξεις. Σαν Δήμος οφείλουμε και το πράττουμε, να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου».

Τι έδειξε ο έλεγχος

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται με μεγάλη ακρίβεια και δίνουν αξιόπιστο αποτέλεσμα, αφήνοντας μηδενική αμφιβολία για τη διασπορά του ιού στο νησί. «Η ασθένεια δεν μπορεί να προέκυψε από την πόση νερού, καθώς θα έπρεπε να εντοπίζεται διαφορετικό βακτηρίδιο στους εργαστηριακούς ελέγχους, κάτι που δεν προκύπτει», είπε.

Επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ, η δήμαρχος Γαύδου απέδωσε τη διασπορά στην κορύφωση του 15Αύγουστου και των γενικότερων εορτασμών, που αύξησαν τον συγχρωτισμό και συνετέλεσαν στη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ