Με ένα άσχημο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι λουόμενοι της παραλίας του Επιταλίου Ηλείας.

Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, μία θαλάσσια χελώνα caretta-caretta ξεβράστηκε στην παραλία του Επιταλίου.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν πολίτες, που διαμένουν πλησίον της παραλίας, εντόπισαν την χελώνα νεκρή μεταξύ νερού και αμμουδιάς.

Ήταν χτυπημένη από ψαροντούφεκο ή προπέλα

Όπως διαπιστώθηκε, η χελώνα ήταν και χτυπημένη, καθώς όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, αιμορραγούσε από το πλάι και ήταν χτυπημένη είτε από ψαροντούφεκο είτε από κάποια προπέλα σκάφους.

Αιμορραγούσε από το πλάι και ήταν χτυπημένη

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες λουόμενων στο patrisnews.gr, η παρουσία της χελώνας είχε γίνει αντιληπτή για τουλάχιστον τρεις ημέρες, ωστόσο κανείς δεν είχε καταλάβει ότι η χελώνα, το είδος της οποίας είναι υπό εξαφάνιση, ήταν νεκρή και απλώς επέπλεε, μέχρι τα ρεύματα της θάλασσας να την ξεβράσουν στην ακτή.

Αμέσως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές, ενώ το χέλυό της παρέμεινε στην στεριά,  μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίας περισυλλογής και ταφής του ζώου.

Μετά τον εντοπισμό της χελώνας, υπήρξε το ζήτημα της ταφής της.

Αρχικά, οι λουόμενοι πήραν την πρωτοβουλία να την θάψουν πρόχειρα σε έναν αμμόλοφο, προκειμένου να αποφευχθεί όσο γίνεται η δυσοσμία.

Χθες, έπειτα από τη σχετική ενημέρωση που έγινε από τη Λιμενική Αρχή Κατακόλου, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου μετέβη στο Επιτάλιο, όπου περισυνέλλεξε τη νεκρή θαλάσσια χελώνα.

Είδος υπό εξαφάνιση

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η χελώνα Caretta περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά.

Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής: τα θηλυκά γεννούν στα μεσα του μαιου και του ιουνιου κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια μένουν ανενεργές και δεν ξανά-ωοτοκούν για δύο έως τρία έτη.

Τα αυγά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους προσφέρει προστασία από τους περισσότερους θηρευτές, με εξαίρεση ορισμένους καρχαρίες.

Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών.

Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίχτυα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών.