Στρεπτόκοκκος: Ποια συμπτώματα χτυπούν καμπανάκι
Οι ειδικοί επιμένουν στην έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη αγωγής - Ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή και η δυσκαταποσία πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό
Καθησυχαστική είναι η επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, επιμένοντας πως παραμένει μια σπάνια επιπλοκή.
Συνολικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν καταγραφεί εντός συνόρων 138 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 69 αφορούσαν παιδιά και οι υπόλοιπες ενηλίκους. Ομως, εάν και εφόσον εκδηλωθεί η νόσος, ο κανόνας θέλει τη θνητότητα να παραμένει υψηλή, αγγίζοντας το 25%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πέρυσι απεβίωσαν συνολικά εννέα παιδιά και δεκατέσσερις ενήλικοι (26% θνητότητα επί του συνόλου των ετήσιων κρουσμάτων), ενώ εντός του 2024 η ίδια «μαύρη λίστα» αριθμεί ήδη τρία παιδιά και εννέα ενηλίκους (25% θνητότητα).
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν πως η έγκαιρη διάγνωση και λήψη αγωγής (αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας) αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη θετική έκβαση της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει πως τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν να ζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια είναι ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό μεεξάνθημα και η έντονη καταβολή.
Και προειδοποιεί ότι «η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα, γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης».
Συστάσεις
Η ίδια σύσταση, εξάλλου, παραμένει σε ισχύ και εκτός συνόρων, δεδομένου πως μετά την πανδημία του SARS-CoV-2 διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α τόσο στη Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το ECDC, τα ίδια δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση ή ύφεση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (εν συγκρίσει με την περίοδο 2022-2023), με εξαιρέσεις, όπως η Σουηδία.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η απουσία καταγραφής των κρουσμάτων iGAS τα περασμένα έτη (η διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρούνταν στην Ελλάδα έως και τα τέλη του 2022) δεν επιτρέπει αντίστοιχες συγκρίσεις.
Αιτίες θανάτου
Η καθηγήτρια, όμως, στέκεται σε μία ακόμη σημαντική παράμετρο: η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας έφερε τα λοιμώδη νοσήματα στο προσκήνιο, αλλά στην πράξη βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των παραγόντων που προκαλούν θνησιμότητα παγκοσμίως.
Ενδεικτικά επικαλείται έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «JAMA» σχετικά με τις αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ την περίοδο 2019-2023, βάσει της οποίας κατά τη μεταπανδημική περίοδο τα λοιμώδη νοσήματα (π.χ. του αναπνευστικού) αποτελούν την ένατη αιτία θανάτου, με τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις