Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o

Φωτιές: Η «αγάπη» του κόσμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη… ξεχειλίζει – Ξέσπασμα οργής και δυσαρέσκειας των πολιτών

Γέμισε αριστερούς -κατά Γεωργιάδη- η Ελλάδα ή η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπάζει νερά και ο «καπετάνιος» βρίσκεται σε πανικό;

Το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης και της πολιτικής αυτοσυντήρησης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες… Η «πρώτη φωτιά που ξέφυγε φέτος», κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, έκαψε την βορειοανατολική Αττική και πέρασε στον οικιστικό ιστό της πόλης λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή πέφτοντας θύμα του πύρινου ολέθρου και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις έγιναν στάχτη. Μία από τις ελάχιστες ανάσες πρασίνου που είχαν απομείνει στο λεκανοπέδιο μετατράπηκε σε σεληνιακό τοπίο.

Φωτιές, πλημμύρες, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας να αυξάνεται

Η εικόνα μιας ανοχύρωτης χώρας η οποία άρχισε να σχηματίζεται μετά τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, τις καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, τα Τέμπη, το σκάνδαλο των υποκλοπών και άλλα, δύσκολα θα ανατραπεί. Η «παντοδύναμη» Νέα Δημοκρατία του 41% (βουλευτικές εκλογές 2023) συρρικνώθηκε στο 28% (ευρωεκλογές 2024) με τις δυσμενείς εντυπώσεις και τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας να αυξάνεται και η οργή της να εκδηλώνεται πλέον όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα.

Η τρομακτική αίσθηση «από τύχη ζούμε» ενισχύεται στους πολίτες, που πλέον καθιστούν υπεύθυνο για όλα αυτά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που μέχρι πρότινος έβγαινε σχεδόν αλώβητος από τα λάθη, ενίοτε εγκληματικά της κυβέρνησής του, συνήθως «θυσιάζοντας» κάποιον ως αποδιοπομπαίο τράγο. Πλέον τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις, τα τραγικά λάθη του επιτελικού κράτους των αρίστων και την αντικοινωνική συχνά πολιτική, οι πολίτες τα χρεώνουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προτρέποντας τον ακόμη και να παραιτηθεί.

Οργή λαού σε Πεντέλη

Το Μαξίμου έχει ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς «damage control». Με «περιτύλιγμα» την επικοινωνία, το δόγμα «του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι» και λίγο από ατομική ευθύνη η κυβέρνηση των «αρίστων» σχεδιάζει μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις της.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες στην Πεντέλη με μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα καμένα και σε ένα πλήρως προστατευμένο περιβάλλον με ισχυρή αστυνομική παρουσία. Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό περιελάμβανε διαφάνειες, παρουσιάσεις και στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία, δέκα σημεία για την επόμενη ημέρα και… «μία επιτυχία» με μεγάλη δόση… ατομικής ευθύνης.

Όμως, η έντονη παρουσία της αστυνομίας και τα μέτρα καταστολής που ελήφθησαν δεν πτόησαν του πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτυρηθούν με το κυβερνητικό επιτελείο να βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονες αποδοκιμασίες που κατά τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, «ήταν διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς…».

«Ντροπή», «Αίσχος», «Ανίκανοι… καήκαμε», «Παραιτήσου» ήταν μερικά από όσα φώναζαν οι πολίτες στη θέαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αμήχανος επιτάχυνε το βήμα του.

Από νωρίς το μεσημέρι πολίτες, σύλλογοι και πληγέντες από τη φωτιά, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Παρών στην Πεντέλη και ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, ο οποίος δήλωσε στο in ότι δεν είχαν νερό τα πυροσβεστικά και ζήτησε να μπει στη σύσκεψη για να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα

«Δολοφόνοι», «Μητσοτάκη κάθαρμα», «Παραιτήσου» ήταν τα συνθήματα που συνόδευσαν την είσοδο και την έξοδο του πρωθυπουργού στο Δημαρχείο Πεντέλης για τη σύσκεψη δέκα ημέρες μετά την καταστροφική φωτιά.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν για να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό και την εικόνα του τελικά του δημιούργησαν επιπλέον πρόβλημα με το αποκλειστικό βίντεο του in που καταγράφει αστυνομικό να απειλεί διαδηλώτρια, που διαμαρτύρεται για τη στάση της Αστυνομίας, λέγοντας της «θα τα πούμε μετά» να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη να ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αποδοκιμασίες στη Λέρο

Σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έγινε αποδέκτης των έντονων διαμαρτυριών στη Λέρο. Δεκάδες κάτοικοι του επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στο νοσοκομείο Λέρου, φωνάζοντας συνθήματα για διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Με το ΕΣΥ να αναδεικνύεται στον μεγάλο «ασθενή» οι επισκέψεις του κυβερνητικού αξιωματούχου σε νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχει πάει και πολύ καλά με τον κ. Γεωργιάδη να γίνεται δέκτης παραπόνων για σοβαρές ελλείψεις και να υπόσχεται πως οι παρεμβάσεις της Πολιτείας θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα. 

Στη Λέρο, ο υπουργός δέχτηκε αποδοκιμασίες με τον κόσμο να του φωνάζει «Δεν ντρέπεσαι…», αλλά και συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία» και «Τα κλείνετε, αντί να τα αναβαθμίσετε».

Επόμενος σταθμός ΔΕΘ

Μετρώντας αντίστροφα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα επιχειρήσει ρελάνς για να σταματήσει την κατρακύλα σε μια περίοδο κατάρρευσης της εικόνας παντοδυναμίας που έχτισε και της φαινομενικής ασφάλειας που της προσφέρει η έλλειψη αντίπαλου πολιτικού δέους.

Ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη έχοντας τις πρώτες (καλοκαιρινές) δημοσκοπήσεις στο συρτάρι του -αναμένονται στο τέλος του μήνα- με τον φόβο πως η φθορά θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Με το πολιτικό σκηνικό να επιχειρεί να αναδιαμορφωθεί, την αντιπολίτευση να ψάχνει ταυτότητα μόνη σταθερή δύναμη και όχι αμελητέα είναι η κοινωνική αντιπολίτευση που δείχνει ισχυρή και ικανή να αποτρέψει η καταστροφή και ο φόβος να γίνουν η νέα κανονικότητα.

Only in

Ο Πούτιν χειραγώγησε τον «εγωισμό και τις ανασφάλειες» του Τραμπ, λέει πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Χ.Ρ. Μακμάστερ ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επηρέαζε πολύ τον Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024