Μεγάλες αντιδράσεις έχουν ξεσηκώσει οι χειρισμοί του ΥΠΠΟ αναφορικά με την επιτροπή που θα αποφασίσει ποια ταινία θα είναι η πρόταση της χώρας μας στα Όσκαρ και ακόμα μεγαλύτερες η απάντηση που έδωσε το υπουργείο στην καταγγελία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σωματείων και καλλιτεχνών που κάνουν λόγο για «φιάσκο», «μεθοδεύσεις» και «αδιαφάνεια».

20 από τους 23 δημιουργούς απέσυραν τις ταινίες τους

Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ που απαντά στις καταγγελίες, 20 από τις 23 ελληνικές ταινίες που πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στα Όσκαρ, αποσύρονται από τη διαδικασία επιλογής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου που έκανε λόγο για «φιάσκο με την επιλογή της ελληνικής πρότασης για το Όσκαρ» και εξηγεί το χρονικό της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει στον ίδιο και σε άλλα τρία άτομα έγινε η τιμητική πρόταση να είναι μέλη της επιτροπής που θα αποφασίσει ποια ταινία θα είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ, την οποία και αποδέχτηκαν.

Η απάντηση του ΥΠΠΟ στις καταγγελίες ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά καθώς δεν απαντά σε κάποιο από τα ερωτήματα ούτε δίνει σαφείς απαντήσεις

Μέλη της επιτροπής θα ήταν εκτός από τον κ. Κεκάτο, η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδακη.

Μάλιστα σε επικοινωνία που είχαν με το υπουργείο μέσω μέιλ και που διήρκησε για δύο εβδομάδες, εστάλησαν στα μέλη της επιτροπής λινκ με τις ταινίες που θα έπρεπε να παρακολουθήσουν και ανακοινώθηκε με μέιλ στον κ. Κεκάτο ότι θα είναι ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής.

Μετά από μερικές ημέρες όμως όλα τα μέλη της επιτροπής έλαβαν ένα μέιλ από το υπουργείο με το οποίο τους ανακοινωνόταν ότι δεν θα στελεχώσουν αυτοί την επιτροπή και ότι η πρόταση έγινε… εκ παραδρομής.

Ποιοι στελεχώνουν τη νέα επιτροπή

Στη διαύγεια αναρτήθηκε άλλη λίστα με άλλα ονόματα που θα στελεχώσουν την επιτροπή. Μάλιστα ένα μέλος της νέας επιτροπής (Ασημίνα Προέδρου) παραιτήθηκε όταν ήρθαν σε γνώση της οι καταγγελίες, αναφέροντας πως «μετά την ενημέρωσή μου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για με τις παλινωδίες και ανεπίτρεπτες διαδικασίες συγκρότησής της από πλευράς του Υπουργείου –διαδικασίες τις οποίες αρνούμαι να νομιμοποιήσω– δεν επιθυμώ να παραμείνω μέλος της».

Πρόεδρος της νέας επιτροπής ορίστηκε ο σεναριογράφος Έβαν Σπηλιωτόπουλος (“G.I. Joe: Snake Eyes”, “Οι Άγγελοι του Τσάρλι”) και αντιπρόεδρος ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Δανίκας, ο οποίος έχει διαγραφεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η σεναριογράφος Χριστίνα Λαζαρίδη, ο σκηνοθέτης-animator Παναγιώτης Ράππας, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ταραβήρας, ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου, η οποία όπως είπαμε παραιτήθηκε.

Απαράδεκτοι και θλιβεροί χειρισμοί

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου που ζήτησε εξηγήσεις από το ΥΠΠΟ κάνοντας λόγο για  «απαράδεκτους και θλιβερούς χειρισμούς». Τέσσερα σωματεία ζητούν συνολικά εξηγήσεις για τις «μεθοδεύσεις που δεν τιμούν» το υπουργείο, την παραίτηση ενός μέλους της επιτροπής για λόγους ευθιξίας, και την ανάρτηση του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου.

Τώρα πλέον μετά τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου οι ταινίες που μένουν για να κριθούν είναι μόλις 3, καθώς είκοσι δημιουργοί απέσυραν τις ταινίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η απάντηση του ΥΠΠΟ στις καταγγελίες ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά καθώς δεν απαντά σε κάποιο από τα ερωτήματα ούτε δίνει σαφείς απαντήσεις, ενώ αρκείται στο να ανακηρύξει εαυτόν θεματοφύλακα της διαφάνειας και να δηλώσει ότι η «εκ παραδρομής» ανάθεση στην πρώτη επιτροπή δεν συνοδεύτηκε με τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, άρα λίγο πολύ δεν χρειάζονται εξηγήσεις γιατί έγινε παρόλαυτα. Για το ζήτημα λέει το υπουργείο έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες.

Αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα:

Προς Δ.Σ.
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ)
Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)
Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ)
Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)
Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας (PACT)

Το Υπουργείο Πολιτισμού, παγίως, αντιμετωπίζει με διαφάνεια και σοβαρότητα τον ύψιστο θεσμό στον χώρο του κινηματογράφου, των βραβείων OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Αναφορικά με την επιστολή σας και τα ερωτήματά σας ,που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την σύσταση της επιτροπής για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας, σας ενημερώνουμε:

Το ΥΠΠΟ έχει στην αρμοδιότητά του την επιλογή και συγκρότηση της επιτροπής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις ανάλογες διαγωνιστικές διαδικασίες και μάλιστα, με υψηλού επιπέδου, εκπροσωπήσεις. Το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής.

Πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ , με μία απλή σας αναζήτηση. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η επιλογή των μελών της επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους συγκροτήθηκε από πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον ίδιο το θεσμό. Έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας να εκπροσωπήσει την χώρα μας.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της «εκ παραδρομής» της δήθεν απόφασης, έχουν
ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ.

Με εκτίμηση
Ιάσων Φωτήλας
Υφυπουργός Πολιτισμού