Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Διακοπές – Ύδρα: Ταξίδι στο «μικρό νησί της Επανάστασης»

Διακοπές – Ύδρα: Ταξίδι στο «μικρό νησί της Επανάστασης»

Τι θα κάνετε και τι θα δείτε στο νησί με τη μεγάλη ιστορία και όπου ο χρόνος σταματά - Γιατί οι τουρίστες... αγαπούν να επιστρέφουν στην «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Την Ύδρα την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Από την στιγμή που το καράβι αρχίζει να πλησιάζει στο νησί και πλέει παράλληλα με τις απόκρημνες γωνιές της, νιώθεις την αύρα της. Και μόλις στρίψει και δεις την ομορφιά που εκπέμπει το λιμάνι της με τα παραδοσιακά σπίτια και τις κόκκινο-κεραμυδί στέγες, τα καράβια και τα γαλάζια νερά της, δένεσαι μαζί της για πάντα.

Η Ύδρα είναι το μεγαλειώδες «μικρό νησί της Επανάστασης» αλλά και του διεθνούς τζετ σετ

Με τη μεγάλη ιστορία της και τους θαρραλέους καραβοκύρηδές της κρατάει ως σήμερα αρκετά μεγάλο μέρος της αρχοντιάς, της παράδοσης και της φιλοξενίας της, καθώς -παρά το μικρό της μέγεθος- υπήρξε η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη την εποχή της Επανάστασης, και γι’ αυτό έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο σε αυτή, τόσο από διοικητικής όσο και από οικονομικής άποψης.

Η ιστορία του «μικρού νησιού της Επανάστασης»

Παρά την αποθέωση που γνωρίζει στον 21ο αιώνα, η πραγματική της εποχή ξεκινάει από τη Νεολιθική Εποχή. Τον 13ο αιώνα π.Χ. εγκαθίστανται στο νησί οι Δρύοπες, βοσκοί και σκληροτράχηλοι αγρότες και ψαράδες που μέχρι τότε ζούσαν στην περιοχή του Παρνασσού και της Οίτης. Η ζωή τους όμως στο νησί κράτησε μόνο δύο αιώνες.

Έπειτα το νησί εγκαταλείπεται έως και το 1460, όπου με τους λίγους κατοίκους της ενώνονται Αρβανίτες της εποχής και λόγω του άγονου εδάφους αρχίζουν να στρέφονται προς τη θάλασσα. Η ουσιαστική ιστορία του νησιού αρχίζει τον 18ο αι. όπου οι κάτοικοι της άρχισαν να ασχολούνται με τη ναυσιπλοΐα φτιάχνοντας τα πρώτα τρεχαντήρια και τελικά, λίγο πριν την Επανάσταση, έφτασε να έχει εμπορικό στόλο με περισσότερα από 150 πλοία και 27.000 κατοίκους.

Από εκεί και μετά η δύναμη της θα φτάσει στο απόγειό της έως και τον 19 αι. με τη «γέννηση» πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων. Μερικές από τις ηγετικές μορφές της εποχής που έζησαν στην Ύδρα ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Κουντουριώτης. Συνολικά, ωστόσο, οι προσωπικότητες που «γέννησε» είναι αμέτρητες. Ανάμεσά τους ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέντε Πρωθυπουργοί και πλήθος υπουργών.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 25.7.1931, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Γιατί οι τουρίστες… αγαπούν να επιστρέφουν στην «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Το νησί αυτό του Αργοσαρωνικού έχει την «πολυτέλεια» να βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα και για αυτό στη σύγχρονη εποχή αποτελεί και πόλο έλξης πολλών τουριστών και μάλιστα έχει καταφέρει να προσελκύσει κόσμο, που την επισκέπτεται με ιστιοφόρα, και μπορούν να απολαμβάνουν ακόμα και τις πιο δύσβατες παραλίες της.

Η Ύδρα είναι ιδανικός προορισμός και για οικογένειες. Μπορεί οι παραλίες της να μην είναι εύκολα προσβάσιμες αλλά έχει πολλά χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στη λίστα με τους family friendly προορισμούς. Το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, τα γλυκά γαϊδουράκια που ενθουσιάζουν τα παιδιά, το νόστιμο μαμαδίστικο φαγητό, η ιστορική της βαρύτητα και τα υπέροχα μαγαζάκια με τα σουβενίρ είναι όλα παράγοντες που προσελκύουν τα παιδιά, τους επιτρέπουν να βιώσουν την απόλυτη ελευθερία και ασφάλεια και τους μεταφέρουν σε έναν κλασσικό νησιώτικο προορισμό.

Ως επιπλέον πλεονέκτημα αξίζει να αναφερθεί ότι οι ντόπιοι δεν αφήνουν τον τουρισμό στη μοίρα του, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνουν υπέροχες εκδηλώσεις ιστορικής, αλλά και ψυχαγωγικής σημασίας. Τα Κουντουριώτικα, τα Μιαούλια αλλά και οι εκδηλώσεις των Θεοφανίων, του Πάσχα και του Καρναβαλιού είναι λίγα από αυτά που μπορείτε να βιώσετε αν επισκεφτείτε την Ύδρα στην off season περίοδο.

Οι λόγοι που οι διακοπές στην Ύδρα μένουν αξέχαστες

Ανακαλύψτε την ομορφιά ενός λιλιπούτειου ελληνικού νησιού που σαγήνεψε το διεθνές τζετ σετ, αλλά και καλλιτέχνες, όπως τον Σαγκάλ και τον Πικάσο. Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ένα μικρό, βραχώδες, άγονο νησί, ταυτόχρονα «απέραντο» και μεγαλειώδες. Τόπος καμωμένος από την ελευθερία που χαρίζει το πέλαγος. Ένα νησί του Αργοσαρωνικού που γέννησε, έθρεψε και κυριάρχησε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία ολόκληρης της χώρας.

Πόλη Ύδρας, Καμίνια, Βλυχός, Μόλος, Επισκοπή, Μανδράκι – όλη η Ύδρα, μια βόλτα όπου οι ρυθμοί αλλάζουν. Τα θαλάσσια ταξί τρέχουν, βιάζονται, κυκλώνουν το νησί σαν μέλισσες. Μαζί τους νιώθετε την ελευθερία να έχετε για δρόμο τη θάλασσα. Η πόλη-λιμάνι, κοσμοπολίτικη, κομψή, με τα αρχοντικά του 18ου αι., τα καπετανόσπιτα, τις παλιές εκκλησίες, τα πηγάδια, τα πλακόστρωτα που απλώνονται παντού θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Ανακαλύψτε τα αξιοθέατα της Ύδρας

Ένα αρχοντικό νησί χωρίς αυτοκίνητα

Με το που πατάτε το πόδι σας στα πλακόστρωτα του λιμανιού το καταλαβαίνετε. Η καθημερινότητα των Υδραίων θυμίζει ελάχιστα τον 21ο αιώνα. Τα πάντα σε αυτό το νησί (και οι βαλίτσες σου!) κουβαλιούνται με τα χέρια, με μουλάρια ή με τα καρότσια. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν και δεν επιτρέπονται. Η ταχύτητα πέφτει. Στο φόντο τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και τα επιβλητικά δημόσια κτήρια. Στις διακοπές στην Ύδρα, το ρολόι του χρόνου γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Περιηγηθείτε στο κοσμοπολίτικο νησί των διασήμων

Σε κάθε σημείο του λιμανιού, η μακραίωνη ναυτική ιστορία της Ύδρας. Κανόνια που ακόμη σημαδεύουν το Αιγαίο, προτομές ναυάρχων, σπίτια καπεταναίων. Εδώ έζησαν επαναστάτες, όπως ο Μιαούλης και ο Κουντουριώτης. Πλάι σε αυτή την ιστορία, εκείνη του κοσμοπολιτισμού. Στο νησί αυτό του Αργοσαρωνικού έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το Δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν. Από εδώ πέρασαν οι: Ωνάσης, Κάλλας, Ρεξ Χάρισον, Πήτερ Ουστίνωφ, Λέοναρντ Κοέν, Έρικ Κλάπτον, Ρόλινγκ Στόουνς… Μαζί και οι μεγάλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών: Πικάσο, Σαγκάλ, Μίλλερ.

Κοντοσταθείτε σε τρία σημαντικά αξιοθέατα

Το Περίπτερο, η Σπηλιά και η Υδρονέτα. Τρία αξιοθέατα της Ύδρας που πρέπει να απολαύσετε. Στο Περίπτερο (σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο) θα κάνετε στάση, για να χαζέψετε τη θέα και τα τεράστια κανόνια. Στην προβλήτα της Υδρονέτας θα στριμώξετε την πετσέτα σας και θα βιαστείτε να πιάσετε τραπέζι για το ηλιοβασίλεμα. Από εκεί θα απολαύσετε τον ήλιο να κάνει βουτιά στο Αιγαίο. Στη Σπηλιά θα πιείτε καφέ ή θα χαρείτε το μπάνιο σας.

Διασχίστε τα καμίνια, το μικρό λιμάνι της τέχνης

Περπατήστε από την πόλη προς τα Καμίνια, με θέα τη θάλασσα. Στο πανέμορφο μικρό λιμάνι των Καμινιών, ανακαλύψτε το «Κόκκινο σπίτι». Σημαντικό αξιοθέατο της Ύδρας, χτίστηκε το 1786, κατοικήθηκε από τον ναύαρχο Μιαούλη και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις.

ΔΕΣΤΕ… Εκπλαγείτε από μια διεθνή εικαστική πρωτοπορία

Διεθνούς φήμης, και ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στην Ελλάδα, ο Δάκης Ιωάννου διάλεξε τα παλιά σφαγεία για να δημιουργήσει στην Ύδρα τον χώρο εκθέσεων του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Πρωτοποριακές εκθέσεις και εκδηλώσεις με διεθνή απήχηση προσελκύουν στο νησί διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε καλοκαίρι.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ύδρας

Θέα στο Αιγαίο από τους ανεμόμυλους

Ανηφορίστε έως την πιο παλιά συνοικία της Ύδρας, την Κιάφα, ψηλά πάνω από το λιμάνι. Στενά σοκάκια, επιβλητικά αρχοντικά, παλιά μανάβικα, μικρά ξενοδοχεία. Συνεχίστε ως τους 7 ανεμόμυλους στο ψηλότερο σημείο του λόφου του Αγίου Αθανασίου. Η θέα θα σας απογειώσει!

Το παλιό φαρμακείο-μουσείο

Θα το βρείτε μέσα στα σοκάκια της πόλης της Ύδρας. Το φαρμακείο Ραφαλιά είναι από τα παλαιότερα της Ελλάδας και διατηρεί τη μορφή που είχε από το 1890, όταν και άνοιξε! Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ύδρας και σημείο αναφοράς για τους Υδραίους που από πάππου προς πάππου έπαιρναν από εκεί τα φάρμακά τους.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και ο Έρως

Ανεβείτε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (μία ώρα με γρήγορο περπάτημα) και από εκεί στην κορυφή Κλιμάκιο του όρους Έρως. Η θέα ολόκληρης της Ύδρας και του Αιγαίου θα σας μαγέψει.

Συχνές Ερωτήσεις για την Ύδρα

  • Πώς πάμε στην Ύδρα;

Το γραφικό κοσμοπολίτικο νησί της Ύδρας βρίσκεται στα νότια του Αργοσαρωνικού, απέναντι από το Μετόχι, την Ερμιόνη και τις Σπέτσες. Η πρόσβαση στην Ύδρα γίνεται μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Πειραιά, από όπου αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια και η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα μέχρι το λιμάνι του νησιού.

  • Γιατί αξίζουν οι διακοπές στην Ύδρα;

Οι διακοπές στην Ύδρα είναι συνυφασμένες με υπέροχες βόλτες στο γραφικό λιμάνι, καταγάλανα νερά, μαγική θέα στο Αιγαίο και φυσικά πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Η αρχοντική ομορφιά της Ύδρας γοητεύει τους επισκέπτες.

Only in

Ο Πούτιν χειραγώγησε τον «εγωισμό και τις ανασφάλειες» του Τραμπ, λέει πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Χ.Ρ. Μακμάστερ ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επηρέαζε πολύ τον Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024