Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία – Φολέγανδρος: Η γαλήνια εναλλακτική της Σαντορίνης

Γερμανία – Φολέγανδρος: Η γαλήνια εναλλακτική της Σαντορίνης

Η Welt φιλοξενεί αφιέρωμα για τη μαγευτική Φολέγανδρο, ενώ η Handelsblatt αναλύει τη διαφαινόμενη αλλαγή ρότας στην κινεζική πολιτική της Ελλάδας.

Η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Λίγα χιλιόμετρα μακριά όμως, ένα μόλις 45λεπτο με το πλοίο, υπάρχει ένα άλλο, πανέμορφο νησί, που δεν προσελκύει τόσο το ενδιαφέρον των παραθεριστών: η Φολέγανδρος.

«Η Φολέγανδρος είναι ήρεμη, πολύ πιο γαλήνια από την τριπλάσια σε έκταση Σαντορίνη», γράφει σε σχετικό της αφιέρωμα η Welt. «Η Φολέγανδρος δεν έχει αεροδρόμιο και γι’ αυτό το ταξίδι ως εκεί είναι πιο περίπλοκο, πιο χρονοβόρο, πιο κουραστικό. Έτσι, το «κοινό” που μαζεύει είναι τελείως διαφορετικό: οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί που έρχονται να δουν την Ευρώπη σε μία εβδομάδα, οι Ιάπωνες σε ταξίδι του μέλιτος, οι τουρίστες του Σαββατοκύριακου από την Κεντρική Ευρώπη – όλοι αυτοί πηγαίνουν στη Σαντορίνη.

Η Φολέγανδρος δεν φαίνεται και πολύ διαφορετική στην όψη από τη Σαντορίνη, μόνο κάπως λιγότερο τακτοποιημένη και ανακαινισμένη. Υπάρχει περισσότερος χώρος για την καθημερινή ζωή, για τα μικρά παντοπωλεία και τον φούρνο της Χώρας, περισσότερος χρόνος για κουβέντα και για τα ντόπια πιτσιρίκια που γιορτάζουν τα γενέθλιά τους στα σοκάκια. […] Η Φολέγανδρος είναι επίσης ένα πολύχρωμο νησί, «αναλόγως την εποχή έχει φωτεινά πράσινα ή καφεκόκκινα χρώματα, η Χώρα της είναι λευκή – και όλα γύρω-γύρω, πάνω και κάτω είναι γαλάζια», περιγράφει η Welt.

Η Φολέγανδρος σε συνεπαίρνει με την ομορφιά της και τον ρυθμό της. Γι’ αυτό και «όσοι ξένοι επισκέπτονται το νησί μένουν από μία μέχρι δύο εβδομάδες».

Αλλάζει η ελληνική στάση απέναντι στην Κίνα;

Μετά την πανδημία και με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, η ΕΕ επαναπροσδιόρισε την πολιτική της απέναντι στην Κίνα. Ως εκ τούτου το ίδιο φαίνεται να κάνει σταδιακά και η Ελλάδα – μία χώρα που εδώ και πάνω από μία δεκαετία βρίσκεται σε στενή οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο.

«Οι Κινέζοι εμφανίστηκαν ως σωτήρες κατά την ελληνική κρίση δημοσίου χρέους», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Κινεζικές επιχειρήσεις επένδυσαν δισεκατομμύρια ευρώ στην υποψήφια προς χρεοκοπία Ελλάδα, την ώρα που οι περισσότεροι επενδυτές την απέφευγαν.

[…] Πλέον όμως η ευφορία απέναντι στην Κίνα αποτελεί παρελθόν. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι οι χιλιάδες Κινέζοι αγοραστές ακινήτων που ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη – στην Αθήνα βρίσκονται σε κινεζικά χέρια ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Δεύτερον, η Κίνα έχει πλημμυρίσει την ελληνική αγορά με φτηνά προϊόντα. […] Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρόσφατο σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Χάρτινος Δράκος”, […] ένα δίκτυο στο οποίο εμπλέκονται 287 κινεζικές εμπορικές επιχειρήσεις που απέκρυπταν το 90% των εσόδων τους».

Όπως εξηγεί περαιτέρω η Handelsblatt, «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι πολλά κινεζικά χρήματα έρχονται στη χώρα μέσω… παρακάμψεων, όπως για παράδειγμα από το Χονγκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη. Οι εκτιμήσεις ωστόσο κάνουν λόγο για συνολικές επενδύσεις που κυμαίνονται κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή κινούνται και ελληνικά χρήματα προς την Κίνα. Οι Έλληνες εφοπλιστές για παράδειγμα, οι οποίοι ελέγχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της υφηλίου, συγκαταλέγονται στους καλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων».

Σήμερα όμως που έχει βγει από την κρίση «η Ελλάδα μπορεί να βρει πιο εύκολα επενδυτές από δυτικές χώρες», ενώ η αλλαγή της στάσης της ΕΕ και των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο «είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψιν και ο Μητσοτάκης. Σε επίσκεψή του στο Πεκίνο το 2023 ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μία «γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα”. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους όμως σε συνομιλία του με τον επικεφαλής του κινεζικού κράτους ο Μητσοτάκης υπογράμμισε επιπλέον πως η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Only in

Πώς η γκάφα ενός στρατηγού άφησε τα σύνορα της Ρωσίας ευάλωτα

Ο συνταγματάρχης Αλεξάντερ Λάπιν διέλυσε ένα συμβούλιο που επέβλεπε την ασφάλεια στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας τους μήνες πριν από την εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024