Γάζα: «Ο θάνατος μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα» – Αδιάκοπες οι ισραηλινές επιχειρήσεις
Το Ισραήλ σφυροκοπά από αέρα, ξηρά και θάλασσα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου το νερό και η τροφή λιγοστεύουν ολοένα περισσότερο.
«Ο θάνατος μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα» για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που δεν έχουν «καμιά ασφαλή τοποθεσία» για να προστατευτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
«Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει απολύτως καμία ασφαλής τοποθεσία, είναι συνταρακτικό», είπε η Λουίζ Γουότεριτζ, εκπρόσωπος της UNRWA, μέσω βιντεοσύνδεσης. Βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, στον οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο από τις ισραηλινές αρχές.
Αφότου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σφυροκοπούν από τον αέρα, από την ξηρά κι από τη θάλασσα τον πολιορκημένο παραθαλάσσιο θύλακο με υπερπληθυσμό, όπου το νερό και η τροφή λιγοστεύουν ολοένα περισσότερο.
Τους δέκα και πλέον μήνες του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.173 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας
«Ο κόσμος απλώς περιμένει τον θάνατο»
Τους δέκα και πλέον μήνες του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.173 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του θυλάκου έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μια φορά, είτε κατά διαταγή του ισραηλινού στρατού, είτε εξαιτίας των ακατάπαυστων βομβαρδισμών. Δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία, που έχουν μετατραπεί σε ευκαιριακούς καταυλισμούς.
«Έχουμε αληθινά την εντύπωση πως ο κόσμος απλώς περιμένει τον θάνατο. Ο θάνατος μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα σε αυτή την κατάσταση», είπε η κυρία Γουότεριτζ.
Προσοχή σκληρή εικόνα
«Ακόμη και τα σχολεία δεν είναι πλέον ασφαλείς τοποθεσίες», συνέχισε, λίγη ώρα αφού η πολιτική προστασία ανακοίνωσε χθες τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου.
Συνεχείς διαταγές εκκένωσης
«Έχουμε πλέον την εντύπωση πως όπου κι αν βρίσκεται κανείς, δεν απέχει παρά μερικά τετράγωνα από το μέτωπο», είπε η εκπρόσωπος.
Κόσμος στη Γάζα λέει «πως έχει την εντύπωση πως τον κυνηγούν γύρω-γύρω» εξ ου και «πολλοί λένε πως δεν φεύγουν πλέον»
«Οι διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης είναι συνεχείς. Κόσμος μου λέει πως έχει την εντύπωση πως τον κυνηγούν γύρω-γύρω», συνέχισε, εξ ου και «πολλοί λένε πως δεν φεύγουν πλέον».
Είναι δύσκολο να φεύγει κανείς «μέσα στη ζέστη, με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπηρία», εξήγησε η κυρία Γουότεριτζ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο άκουσε πολλούς απηυδισμένους κατοίκους της Γάζας να λένε πως δεν θέλουν πια να μετακινήσουν τη σκηνή τους, τις οικογένειές τους και τα λιγοστά υπάρχοντά τους, θα μείνουν εκεί όπου βρίσκονται.
Άλλοι τονίζουν πως δεν είναι και πολύ σαφή τα φυλλάδια που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα διατάσσοντας τους αμάχους να απομακρυνθούν από ζώνες χαραγμένες πάνω σε χάρτη ή δίνοντας διευθύνσεις στο διαδίκτυο — ενώ ο θύλακος δεν έχει καν ρεύμα και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι διαλυμένα.
Επανεμφάνιση πολυομυελίτιδας
Και όπου κι αν πάνε οι άμαχοι, υπάρχουν «αρουραίοι, ποντίκια, σκορπιοί, κατσαρίδες, κάθε είδους έντομα που μεταδίδουν ασθένειες από το ένα κατάλυμα στο άλλο», τόνισε η εκπρόσωπος της UNRWA.
Άλλη μια απειλή στον θύλακο όπου έκανε την επανεμφάνισή της η πολιομυελίτιδα, 25 χρόνια αφότου είχε εξαλειφθεί.
Ο ΟΗΕ αναμένει, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, πράσινο φως από το Ισραήλ για να αρχίσει να πηγαίνει «από σκηνή σε σκηνή» ώστε να «εγγυηθεί πως τα παιδιά κάτω των δέκα ετών είναι εμβολιασμένα κατά της πολιομυελίτιδας».
Η Λουίζ Γουότεριτζ επισήμανε τις «φοβερές και χωρίς προηγούμενο προκλήσεις όσον αφορά τη διάδοση των ασθενειών και την υγιεινή, εν μέρει εξαιτίας της πολιορκίας που επιβάλλεται από το Ισραήλ».
Ο πόλεμος σε εξέλιξη έχει προ πολλού τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων από οποιονδήποτε άλλον έγινε ποτέ στον θύλακο.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.199 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Διαπραγματεύσεις…
Οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας, παρά την κατάσταση που ζουν, «ελπίζουν», είπε η εκπρόσωπος της UNRWA. «Ελπίζουν πως θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις και την επικαιρότητα».
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις —στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— με σκοπό να εξασφαλιστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Αλλά η διαδικασία μοιάζει να έχει περιέλθει και πάλι σε αδιέξοδο.
Πηγή: ΑΠΕ, AFP
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025