Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα Τετάρτη 21 Aυγούστου, ότι έχει καταστρέψει ρωσικές πλωτές γέφυρες στο Κουρσκ, χρησιμοποιώντας όπλα αμερικανικής κατασκευής. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, τα οποία για πρώτη φορά η Ουκρανία δηλώνει επισήμως ότι χρησιμποιεί εντός ρωσικού εδάφους.

Από την άλλη η Μόσχα, δηλώνει ότι οι δικές της δυνάμεις αναχαίτισαν την προέλαση του Κιέβου στο Κουρσκ,  και κέρδισαν έδαφος στην ανατολική Ουκρανία

Βίντεο της  επίθεσης στις γέφυρες του Κουρσκ

Βίντεο που αναρτήθηκε από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έδειχνε πλήγματα σε διάφορες πλωτές γέφυρες στην περιοχή του Κουρσκ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ρωσία ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει καταστρέψει τουλάχιστον τρεις γέφυρες στον ποταμό Σέιμ, καθώς προσπαθεί να κρατήσει τον θύλακα των κατακτημένων εδαφών.

«Πού »εξαφανίζονται» οι ρωσικές πλωτές γέφυρες στην περιοχή του Κουρσκ; Οι επιχειρήσεις … τις καταστρέφουν με ακρίβεια», ανέφεραν οι Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας, στον λογαριασμό τους στο  Telegram.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η προέλαση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ έχει κερδίσει περισσότερα εδάφη από όσα έχουν κερδίσει η Ρώσοι στην εισβολή τους στην Ουκρανία από την αρχή του 2024.

Η Ουκρανία εισέβαλε σε ρωσικό έδαφος στην  σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη Μόσχα να εκτρέψει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό μέτωπο, αν και οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν τις τελευταίες ημέρες.

«Τους αναχαιτίσαμε στο Κουρσκ» υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Η Ρωσία κατέλαβε τον οικισμό Ζελέν, ο οποίος βρίσκεται λιγότερο από 20 χιλιόμετρα ανατολικά του κόμβου μεταφορών Ποκρόβσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο στρατός του Κιέβου δεν έχει σχολιάσει άμεσα την προέλαση της Ρωσίας κοντά στο Ποκρόβσκ, ενώ αναφέρει ότι σε κοντινή απόσταση διεξάγονται σφοδρές μάχες.

O υποστράτηγος Άπτι Αλαουντίνοφ, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat της Τσετσενίας, oι οποίες δρουν υπό τις εντολές της Μόσχας, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακοπεί στην περιοχή του Κουρσκ.

«Τους σταματήσαμε και αρχίσαμε να τους απωθούμε», δήλωσε ο Alaudinov στην κρατική τηλεόραση Rossiya. Είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάσσονται και θα μπορούσαν σύντομα να εξαπολύσουν νέα επίθεση, αν και δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ουκρανική επίθεση έχει σταματήσει. Η Ουκρανία ωστόσο υποστηρίζει ότι προελαύνει, και λέει ότι έχει καταλάβει 92 οικισμούς σε μια έκταση άνω των 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Ρομάν Κοστένκο, γραμματέας της επιτροπής εθνικής άμυνας του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η προτεραιότητα της Ρωσίας παραμένει η κατάληψη της περιοχής του Ντονέτσκ παρά την εισβολή και ότι δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή κοντά στο Ποκρόβσκ για να φέρει ενισχύσεις.

«Ο εχθρός άρχισε πράγματι να μεταφέρει κάποια στρατεύματα… Αλλά έχουν μια κύρια θέση – να μην αποσύρουν στρατεύματα από την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης

Δορυφορική φωτογραφία, δείχνει καπνό κοντά σε γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στο Κουρσκ – πηγή: Reuters

Πλήγματα στη Ρωσία με αμερικανικά πυραυλικά συστήματα

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το ουκρανικό βίντεο που δείχνει χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικά φορτηγά και άλλες τοποθεσίες που περιγράφονται ως ρωσική αποθήκη πυρομαχικών και κέντρο ηλεκτρονικού πολεμικού εξοπλισμού στην περιοχή του Κουρσκ.

Το Reuters μπόρεσε να επαληθεύσει τουλάχιστον ένα βίντεο που παρουσιάζει κατεστραμμένη ρωσική γέφυρα. Το βίντεο χρονικά τοποθετείται μεταξύ 14-17 Αυγούστου, αφού νωρίτερα είχαν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές δύ άλλες γέφυρες.

Η Ουκρανία αναφέρει ότι χρησιμοποίησε τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για να διακόψει τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στην περιοχή του Κουρσκ, Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση του Κιέβου που αναγνωρίζει ότι χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο όπλο στην εισβολή στη Ρωσία.

Ουδέν σχόλιο από την Ουάσιγκτον για τη χρήση αμερικάνικων πυραύλων στο Κουρσκ

Η Ουάσινγκτον δεν έχει σχολιάσει άμεσα τη χρήση αμερικανικών όπλων στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουκρανία αμύνεται από τη συνεχιζόμενη ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας.

Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν απαγορεύσει στην Ουκρανία να διεξάγει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα στο εσωτερικό της Ρωσίας, επέτρεψαν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει συνοριακές περιοχές μετά τη νέα επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο την άνοιξη.

Ο Αλαουντίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατανοεί ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ είχε σχεδιαστεί από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR) δήλωσε ότι έχει στοιχεία ότι η εισβολή σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Πολωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν ότι γνώριζαν οτιδήποτε για την ουκρανική επιχείρηση.