Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι μισθοφόροι των ΗΠΑ πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ δημοσιογράφοι από πολλά μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εισήλθαν παράνομα στο ρωσικό έδαφος για να καλύψουν την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα Στέφανι Χολμς για να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία της για τις «προκλητικές ενέργειες των Αμερικανών δημοσιογράφων» και τη «συμμετοχή των αμερικανικών μισθοφόρων».

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε την Τρίτη ότι αμερικανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (PMCs) πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, την ώρα που διαπιστωμένα δημοσιογράφοι από πολλά μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εισήλθαν παράνομα σε ρωσικό έδαφος με τον ουκρανικό στρατό για να καλύψουν την εισβολή.

Η επιτετραμμένη των ΗΠΑ Στέφανι Χολμς κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα για να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία της για τις «προκλητικές ενέργειες των Αμερικανών δημοσιογράφων» και τη «συμμετοχή των αμερικανικών μισθοφόρων στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της εισβολής τους» στη Ρωσία, αναφέρεται.

Η Ρωσία το θεωρεί άμεση αμερικανική εμπλοκή

«Τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν περί μη εμπλοκής στην επίθεση των νεοναζί της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, αποδεικνύοντας με κάθε σαφήνεια την εμπλοκή των ΗΠΑ ως άμεσου συμμετέχοντος στη σύγκρουση, στις κακόβουλες προθέσεις του (Ουκρανού προέδρου) Ζελένσκι», τονίζει το υπουργείο.

Το υπουργείο προειδοποίησε ότι οι ρωσικές διωκτικές αρχές θα ερευνήσουν τις ενέργειες των Αμερικανών πολιτών και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. «Όλοι οι ξένοι «ειδικοί» και μισθοφόροι που περνούν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας γίνονται αυτομάτως νόμιμος στρατιωτικός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε.

Η εισβολή του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ ξεκίνησε τη νύχτα της 5ης προς την 6η Αυγούστου, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις εισήλθαν κοντά στα περίχωρα της πόλης Σούντζα. Στις 12 Αυγούστου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε την εισβολή, λέγοντας αργότερα ότι ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια «νεκρή ζώνη» μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την εισβολή ως «τρομοκρατική επίθεση» (καθώς ο πόλεμος αποκαλείται από την Ρωσία ως «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση»). Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι πάνω από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη μάχης.