Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος – Καταγγελία: Ηλικιωμένος πέθανε «από θερμοπληξία» – Δεν άναβε κλιματιστικό λόγω ακρίβειας

Κύπρος – Καταγγελία: Ηλικιωμένος πέθανε «από θερμοπληξία» – Δεν άναβε κλιματιστικό λόγω ακρίβειας

Ο 75χρονος πέθανε «πιθανόν και από θερμοπληξία» εν μέσω καύσωνα στην Κύπρο - Αρκετοί είναι οι ηλικιωμένοι που δεν ανάβουν κλιματισμό ή ανεμιστήρες, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς 

Σοκάρει η καταγγελία του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας στην Κύπρο, για ηλικιωμένο που πέθανε από θερμοπληξία, επειδή εν μέσω καύσωνα, δεν άναβε το κλιματιστικό λόγω του κόστους της τιμής του ρεύματος.

Ο 75χρονος πέθανε πριν μερικές μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και όπως καταγγέλλεται δεν ήταν ο μόνος.  Αρκετοί ηλικιωμένοι λόγω του δυσβάστακτου κόστους στον ηλεκτρισμό δεν ανάβουν κλιματισμό ή ανεμιστήρες, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα Νοσοκομεία.

Τέτοιες αναφορές φτάνουν συχνά στο Παρατηρητήριο με τους συνταξιούχους να καλούν το κράτος για βοήθεια.

Η καταγγελία

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου στη Cyprus Times «πριν από μερικές μέρες ,στη Λεμεσό, 75χρονος που αντιμετώπιζε προβλήματα απεβίωσε στο σπίτι του και η οικογένεια κατήγγειλε στο παρατηρητήριο ότι ο άνθρωπος πιθανόν να πέθανε και από θερμοπληξία καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά και δεν χρησιμοποιούσε κλιματισμό».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η κατάσταση είναι τραγική, όταν έχει αναφορές πως κόσμος δεν ανάβει κλιματισμό και κινδυνεύει με θερμοπληξία γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. Καλέσαμε με επιστολές τόσο το κράτος, όσο και την ΑΗΚ να παρέμβουν, αλλά δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Με λύπη μεταφέρουμε καταγγελίες πολιτών ότι κινδυνεύουν ακόμη και να πεθάνουν, καθώς φοβούνται να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό».

«Δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά και δεν χρησιμοποιούσε κλιματισμό»

«Μας λένε πως δεν έχουν να πληρώσουν για φαγητό με τις συντάξεις που παίρνουν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, πως αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν κλιματισμό όταν δεν έχουν τα απαραίτητα;», διερωτήθηκε.

Λογαριασμοί «φωτιά»

Οι Κύπριοι πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και με την οριζόντια επιδότηση, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, μεταδίδει το sigmalive.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που δικαιούνται, την κατά 20% χαμηλότερη τιμή ηλεκτρισμού η οποία αφορά μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας, ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ, ότι στο παρελθόν υποβλήθηκε αίτημα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία.

Το αίτημα μελετήθηκε, όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπαναστασίου, ωστόσο απορρίφθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των χαμηλοσυνταξιούχων.

Sports in

Η κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα και ο στόχος της 15ης θέσης στο ranking της UEFA

Αυτή είναι η κατάσταση για την Ελλάδα, στη βαθμολογία της UEFA λίγες ημέρες πριν τα ευρωπαϊκά playoffs που συμμετέχουν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024